Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D200 problemy z pomiarem ekspozycji

rocklobster
21-08-2007, 20:58
Czesc
Jestem posiadaczem d200. Robie nim zdjecia amatorsko i niedawno zauwazylem dziwną przypadlosc; aparat przeswietla jakies 10% zdjec (dosc mocno przeswietla) - zauwazylem ze robi sie tak jak fotografuje sceny i nie mam za plecami slonca tylko po katem. oczywiscie nie robie zdjec pod swiatlo. dzieje sie tak gdy robie zdjęcia na preselekcji przyslony (A) przy roznych rodzajach pomiaru swiatla. pomozcie i poradzcie : czy to wada mojego egzemplarza czy ten typ tak ma, pozdrawiam i bede dzieki za pomoc

wiktor.bakiewicz
21-08-2007, 21:20
Zrób na M z własnymi ustawieniami i wtedy porównaj, nie daj myśleć mu za Ciebie.

rocklobster
21-08-2007, 21:25
Dzieki za podpowiedz. oczywiscie robie tez w manualu i wychodzi dobrze. denerwuje mnie tylko ze aparat tej klasy nie potrafi sobie poradzic. martwie sie tez ze to wada fabryczna mojego egzeplarza, ale moze jestem przewrazliwiony, pozdrawiam i dzieki

botak
21-08-2007, 22:47
nie przejumj sie, z aparatem pewnie wszystko jest ok.
Ja sie balem, ze moj d200 nie doswietla... i nawet roznych innych wad sie doszukalem :)
a wszystko to przez czytanie tego forum... :)

Jak nauczylem sie poskramiac aparat (i dalej sie ucze) to poczulem sie lepiej.
A jak juz jestem calkiem zly, to ogladam sobie zdjecia ze starego kompaktu i wtedy przepraszam sie z moim d200 :)

Grzybu
21-08-2007, 23:13
A mi kiedyś znajomy powiedział, że światłomierz, to nie jest stwór któremu można ufać w 100% Od czasu do czasu trzeba też trochę pomyśleć ;) Tego się trzymam i jak na razie dobrze na tym wychodzę :)

Andy_O
21-08-2007, 23:28
Pamiętajmy, że w trybie M światłomierz nadal dziala i na drabince ciągle mamy podgląd "co o naszych ustawieniach sądzi światłomierz".

rocklobster
21-08-2007, 23:46
dzieki wszystkim za pocieszenie!!! Ja wychowalem sie na nikonie f801s i ten robi 100% poprawnych ekspozycji w priorytecie przeslony. nadal nim robie zdjecia, pozdrawiam wszystkich

Grzybu
22-08-2007, 00:08
dzieki wszystkim za pocieszenie!!! Ja wychowalem sie na nikonie f801s i ten robi 100% poprawnych ekspozycji w priorytecie przeslony. nadal nim robie zdjecia, pozdrawiam wszystkich

Ale musisz też wziąć poprawkę na to, że negatyw/pozytyw ma trochę większą rozpiętość tonalną niż matryca. Stąd wynikałaby 100% trafność.

rocklobster
22-08-2007, 00:27
Masz zdecydowana racje!! Zapomnialem o tym prostym fakcie. Wlasnie przeczytalem instrukcje do D200 i zrobilem custom settings (podwyzszylem kontrast i saturacje, RAW zamiast JPEg) i mysle ze bede zadowolony, pozdrawiam jeszcze raz i dziekuje za pomoc