PDA

Zobacz pełną wersję : D70s i Komputer PC oraz inne pytania

mazon
21-11-2005, 12:30
D70s i Komputer PC oraz inne pytania

Witam Szanownych Kolegów i mam do was od razu kilka pytań, z góry też przepraszam za zbyt prosty język, ale cyfra i komputer są mi jeszcze mało znane.

Poszukuję aparatu, który mógłby wykonywać zdjęcia bez karty CF i tu na myśli mam D70s,
Czy istnieje taka możliwość, aby ten aparat połączyć z komputerem kablem i aby wykonane zdjęcia były zapisywane w jakimś katalogu na twardym dysku komputera?

Interesuje mnie też zasilanie tego aparatu czy ładowarka dostępna w zestawie daje możliwość zasilania tego aparatu z sieci 220V czy raczej służy tylko do ładowania akumulatora.

Czy w tym aparacie istnieje możliwość wykonania zdjęć z tak zwanym interwałem czasowym?

Teraz pytanie na temat balansu bieli i pomiaru ekspozycji.
Czy D70s da mi poprawne naświetlenie w studio przy świetle błyskowym, gdy pomiaru dokonam zewnętrznym światłomierzem np. AUTO METER IV F, (który w analogu bardzo-dobrze mierzy światło)?. Oczywiście światło ciągłe też mnie bardzo interesuje.
Balans Bieli – jak dajecie sobie z tym tematem radę? W jaki sposób balansujecie światło w studio dla światła błyskowego. (Próbowałem zrobić zdjęcia lampami błyskowymi i Canonem 350D, przy różnych ustawieniach BW - zawsze zdjęcia były czerwone). Jak na tym polu daje sobie radę NIKON D70s. To, co wyczytałem w Internecie to to, że Nikon niedoświetla oraz że balans bieli z fleszem daje niebieską dominantę i do dobrej pracy pozostaje tylko NEF - (RAW).
Ja mogę pracować w NEF-ach, mi to nie przeszkadza, stawiam na jakość, – ale czy zabawa w NEF-ach jest taka super – tu mam dylemat. Przy świetle zastałym można robić wszystko, ale chyba, kiedy zaczniemy używać lampy np. SB-800 to zaczynają robić się schody.
Na temat NEF-ów muszę jeszcze trochę poczytać, ponieważ mogę się mylić (może ktoś już opisał, co tak naprawdę można zrobić z NEF-em, w jaki sposób wykorzystać jego zalety – proszę o namiar).

BooBoo
21-11-2005, 12:50
D70s i Komputer PC oraz inne pytania

Witam Szanownych Kolegów i mam do was od razu kilka pytań, z góry też przepraszam za zbyt prosty język, ale cyfra i komputer są mi jeszcze mało znane.

Poszukuję aparatu, który mógłby wykonywać zdjęcia bez karty CF i tu na myśli mam D70s,
Czy istnieje taka możliwość, aby ten aparat połączyć z komputerem kablem i aby wykonane zdjęcia były zapisywane w jakimś katalogu na twardym dysku komputera?

Można z Nicon Capture i Remote Camera Control

Interesuje mnie też zasilanie tego aparatu czy ładowarka dostępna w zestawie daje możliwość zasilania tego aparatu z sieci 220V czy raczej służy tylko do ładowania akumulatora.

Ładowarka jest tylko do ładowania, ale mozna kupić zewnętrzny zasilacz.

Czy w tym aparacie istnieje możliwość wykonania zdjęć z tak zwanym interwałem czasowym?

Nie

Teraz pytanie na temat balansu bieli i pomiaru ekspozycji.
Czy D70s da mi poprawne naświetlenie w studio przy świetle błyskowym, gdy pomiaru dokonam zewnętrznym światłomierzem np. AUTO METER IV F, (który w analogu bardzo-dobrze mierzy światło)?. Oczywiście światło ciągłe też mnie bardzo interesuje.
Balans Bieli – jak dajecie sobie z tym tematem radę? W jaki sposób balansujecie światło w studio dla światła błyskowego. (Próbowałem zrobić zdjęcia lampami błyskowymi i Canonem 350D, przy różnych ustawieniach BW - zawsze zdjęcia były czerwone). Jak na tym polu daje sobie radę NIKON D70s. To, co wyczytałem w Internecie to to, że Nikon niedoświetla oraz że balans bieli z fleszem daje niebieską dominantę i do dobrej pracy pozostaje tylko NEF - (RAW).
Ja mogę pracować w NEF-ach, mi to nie przeszkadza, stawiam na jakość, – ale czy zabawa w NEF-ach jest taka super – tu mam dylemat. Przy świetle zastałym można robić wszystko, ale chyba, kiedy zaczniemy używać lampy np. SB-800 to zaczynają robić się schody.
Na temat NEF-ów muszę jeszcze trochę poczytać, ponieważ mogę się mylić (może ktoś już opisał, co tak naprawdę można zrobić z NEF-em, w jaki sposób wykorzystać jego zalety – proszę o namiar).

Blans bieli można w D70/D70s bardzo dokładnie ustawić (wliczając w to również bracketing balansu bieli). Nie zauważyłem żeby balans biei ustawiony na światło błyskowe dawał jakieś straszne kiksy. Z tym niedoświetlaniem to też przesada (D70s).
RAW, czyli NEF to tak jak negatyw. Trzeba go "wywołać", czyli poddać koniecznej obróbce (lub nie)
Poza tym, aby uzyskać najlepsze efekty i tak warto pracować na RAWach, bo JPG to już do obróbki się średnio nadaje. Pomijając fakt, że algorytm kompresji Nikona jest jakiś dziwny. Zdecydowanie lepsze efekty uzyskuje się używając zewnętrznego programu do konwersji.

Tutaj (http://www.outbackphoto.com/artofraw/index.html) jest trochę o edycji RAWów

Pozdrawiam, Boo

ryve
21-11-2005, 14:51

Nie
imho z Nicon Capture i Remote Camera Control powinno sie dac. z samego aparatu to na 100% nie, ale sterujac z kompa...

pozdro

-f-

krzysztof jot
21-11-2005, 21:09
Balans Bieli – jak dajecie sobie z tym tematem radę? W jaki sposób balansujecie światło w studio dla światła błyskowego. (Próbowałem zrobić zdjęcia lampami błyskowymi i Canonem 350D, przy różnych ustawieniach BW - zawsze zdjęcia były czerwone). Jak na tym polu daje sobie radę NIKON D70s.

Przy świetle zastałym można robić wszystko, ale chyba, kiedy zaczniemy używać lampy np. SB-800 to zaczynają robić się schody.

Własnie badałem temat - bo kupiłem lampy studyjne - albo kozystasz z funkcji PRE
i perfekcyjnie mierzysz WB na szara karte, albo - jak wykazały kilkugodzinne osobiste
badania ( zamiast zapytac madrzejszych kolegów :) dla lamp studyjnych ustawiasz
WB - nie na flash ( czerwone zabarwienie) tylko na SLONCE -2. To daje 5600K tak jak
lampy ( lub - 1 jak masz 5400K)

D70s z SB800 to nie sa schody, to najlepszy obecnie system flash na swiecie.

Z NEFem zrobisz jak nie wszystko to wiele - zupełnie zmienisz i dopasujesz WB
oraz masz jeszcze troche opsji do wyostrzenie, zmiamy koloru, kontrastu i EV.

mazon
22-11-2005, 11:01
Wiem, że system fleszowy Nikona jest najlepszy na świecie, ponieważ sam używam tego systemu już od 12 lat, a wcześniej pracowałem również na Minolcie. I właśnie ze względu na system 3D w Nikonie F90X zdecydowałem się na system Nikona – i nie żałuję.
Jeśli chodzi o NEF-y to po prostu wydaje mi się, że ten format sprawdza się super, ale w pracy ze światłem ciągłym. Pracując w tym formacie ze światłem zastałym faktycznie mamy super możliwości w ustawieniu balansu światła, doboru wyostrzenie, kontrastu i EV, ale z chwilą włączenia lampy błyskowej dochodzi nam jeszcze dodatkowy pomiar światła błyskowego oraz temperatura barwowa tego światła a jak wiemy lampy świecą różnie.
Oczywiście tu mogę się mylić, ponieważ to są tylko moje teorie a fakty mogą być inne, ale wątpię by w NEF-ach i w programach do obróbki tego formatu była możliwość osobnej korekcji ekspozycji oraz BW dla światła zastałego i błyskowego tego raczej nie można zrobić.

Czekam na dalsze wyjaśnienia, ponieważ jestem głodny wiedzy na ten temat :lol:

Jeśli chodzi o zrzut fotografii do komputera z pominięciem karty CF to naprawdę bez dodatkowego oprogramowania (Nikon Capture i Remote Camera Control) się nie da, czy Nikon nie dodaje jakiegoś programy za darmo do takiej zabawy (kolega ma kompakt SONY i tam dostał taki program Image Transfer - podobno mu to działa).
Jaki jest koszt tych programów? (Nikon Capture i Remote Camera Control)

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi

BooBoo
22-11-2005, 12:04
Z tego co wiem, to SB800 przekazuje informację o temperaturze palnika do aparatu i na podstawie tej informacji korygowany jest balans bieli. Ale niech sie wypowiedzą bardziej obeznani z tematem ;)

NC to koszt ok. 600-700 PLN

Pozdrawiam, Boo

JK
22-11-2005, 12:19
U Hesji, w imfoto - 449 zł.