Zobacz pełną wersję : plecy cyfrowe do aparatów tradycyjnych
Witam i odrazu prosze o zmiane jeśli wstawiłem nie tu gdzie trzeba.
Do rzeczy; czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z dokładanymi matrycami do aparatów tradycyjnych.
z tego co słyszałem robił je kiedyś kodak (czy teraz nie wiem )
Google --------> "dcs 460" lub "dcs 420".
Dzisiaj to raczej juz epoka kamienia nierozlupanego.
Google --------> "dcs 460" lub "dcs 420".
Dzisiaj to raczej juz epoka kamienia nierozlupanego.
No chyba że mówimy o produktach Phase One do średniego formatu, bo wtedy to my z naszymi małymi DSLR łupiemy kamień ;)
sokrates
21-08-2007, 16:38
na dzień dzisiejszy szkoda sobie d.... zawracać cyfrowymi plecami do analogowych aparatów (no chyba że mowa o średnim formacie). Lepiej kupić DLSR i nie tracić pieniędzy i czasu na półśrodki.
A ja bym chcial podpiac taka zabawke do swojego FM2..... zupelnie inna bajka robic tym aparatem a zupelnie inna jakims wspolczesnym automatem...
PS. Kolego MARKU!!!! Swietne gory odwiedzasz!!! Podobaja mi sie Twe zdjecia, chcialbym isc w takie skalki ;) Popraw blad w stopce oraz w galerii w slowie "Pentacon" ;)
danz1ger
23-08-2007, 01:39
a ja do swojego FM3a. absolutne minimum. 6-8 mp, bez wyświetlacza. taki elektroniczny ekwiwalent filmu czarno-białego. eeh, trochę się rozmarzyłem.
No właśnie , jak widać z wypowiedzi chetnie byśmy skożystali z takich pleców, niestety zdaje się że producenci aparacików kompaktowych wpłynęli na producentów matryc i prac w tym kierunku jest niewiele
a ja do swojego FM3a. absolutne minimum. 6-8 mp, bez wyświetlacza. taki elektroniczny ekwiwalent filmu czarno-białego. eeh, trochę się rozmarzyłem.
Ooooo tak to jest to!!!! Tez bym tak chcial!
suchanek108
23-08-2007, 19:21
Leica - ścianka cyfrowa do SRL R8 i R9.
Ale to im nie bardzo wyszło. Poza tym - drogie bardzo było.
Taka data-scianka do FM2/FE2/FA/FM3a ... wybierak z czulosciami 100-200-400, zapis tylko w RAW, slot na karty SD (nawet mini), moze miec 6-8mln, wyswietlacz do pokazywania ile fotek zostalo, od takie MF-16 ale z literka D. Od 2000 r. o takie cos sie dopominam i co ... nic.
No dobra... by nie byc snobem "nikonowym" - podzielmy sie...
Kiedys trwaly ponoc prace nad projektem E-FILM....
Wygladaloby to jak kasetka filmu z wystajaca plaska (ok. 2-3mm) matryca. Wkladaloby sie to do kazdego analoga w miejsce filmu. Plaska matryca lezalaby w miejscu naswietlanej klatki. Urzadzenie mialoby port USB i wlasna pamiec (powiedzmy 2-4GB), na zasadzie pendriva.
Rozdzielczosc jak juz wspomniano 6Mpix i wybierak czulosci. Na wierzchu bylby tez maly wyswietlacz LCD, na ktorym pokazana bylaby liczba zdjec oraz ISO. Wyswietlacz ten bylby widoczny przez okienko w tylnej sciance aparatu.
Dobrze pomarzyc.... jak myslicie byliby kupcy na takie cudo....?
Dobrze pomarzyc.... jak myslicie byliby kupcy na takie cudo....?
Wszystko kwestia ceny.
To sie nazywalo siliconfilm http://www.imaging-resource.com/NEWS/1032460933.html
Umarlo, mysle ze producenci aparatow sie do tego dolozyli, a firma ktora miala to produkowac zostala wcholonieta przez ktoregos z gigantow (po cichu).
Umarlo, mysle ze producenci aparatow sie do tego dolozyli, a firma ktora miala to produkowac zostala wcholonieta przez ktoregos z gigantow (po cichu).
Nic dziwnego! Byloby to powaznym zagrozeniem dla najtanszych luster cyfrowych.
No ale gdyby np. kosztowalo wiecej niz tanie syfraki a mniej niz chociazby D80.... to ja bylbym zainteresowany.
A moze ktos z majsterkowiczow (byl kiedys taki Slodowy czy jakos tak), dalby rade wymontowac matryce z D40 i wpakowac do analoga...? A moze pan -
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us) dalby rade? ;)
breslauer
28-08-2007, 11:28
Szkoda, że takie projekty umarły... sam byłbym zainteresowany taką tylną cyfrową ścianką do efemdwójki, ale jeśli cena takiego urządzenia miałaby wynosić tyle co powiedzmy d80, to ...
Pewnie wszystko zależałoby od ilość MP i od formatu - DX czy FX...
Kolekcjoner
28-08-2007, 14:13
Myślę że taki patent miałby sens tylko przy mocnej integracji z korpusem. Tyle że wtedy to zczayna być jeszcze poważniejszy problem, bo trzeba dla każdego aparatu robić oddzielny. Ogólnie fajna idea ale wątpie żeby to wróciło w dobie co raz bardziej taniejących dslr-ów.
Akurat w Nikonie manualnym jest dosc prosto, bo FM2/FM2n/FE2/FA/FM3a maja te sama tylna scianke.
Moim zdaniem mogloby to kosztowac jakies 1500-2000 zl, tak by bylo tansze od D80 a jednoczesnie nie zagrazalo "pozycji" najtanszym lustrom i hybrydom
I tak nie zrobia, bo Nikon zarzucil produkcje FM3a, ale poslinic zawsze sie mozna.
breslauer
01-09-2007, 23:04
W granicach tysiąca bym kupił... Musiałoby to jednak być robione na indywidualne zamówienie, więc cena byłaby wysoka; z drugiej jednak strony, gdyby na zamówienie, to nie trzeba byłoby inwestować w specjalną linię produkcyjną...
Ale pomarzyć zawsze miło...
Polecam lekturę: http://apphotnum.free.fr/N2B10.html
To sie nazywalo siliconfilm http://www.imaging-resource.com/NEWS/1032460933.html
Może i dobrze że to nie powstało. Nie jeden użytkownik tego gadżetu, żyjący w błogim przekonaniu iż jego analog jest nie do zajechania, obudziło by się pewnego ranka bez teleranaka ;-)
Kolekcjoner
09-09-2007, 15:18
Może i dobrze że to nie powstało. Nie jeden użytkownik tego gadżetu, żyjący w błogim przekonaniu iż jego analog jest nie do zajechania, obudziło by się pewnego ranka bez teleranaka ;-)
No wtedy by się okazało, ile tak na prawdę są warte migawki w analogach.
The Structorr
09-09-2007, 15:58
A moze ktos z majsterkowiczow (byl kiedys taki Slodowy czy jakos tak), dalby rade wymontowac matryce z D40 i wpakowac do analoga...?
Ale żeby to miało sens to matryca FF jest potrzebna. Może ktoś chętny poświęci D3? :twisted:
konradek26
09-09-2007, 16:17
Czemu FF? DX tez by byl fajny. Kodaki DCS do F90x wlasnie maja niepelnoklatkowe matryce.
to wcale nie musiałoby byc drogie, sama ścianka i matryca, ew. jakis kabelek... i własnie to jest problem - po co sprzedawać same scianki za 1000 zł jak można wprowadzic idiotyczny nowy format, zeby obiektywy nie pasowały i sprzedawac całe nowe kity za 3000 - jestesmy 2000 do przodu!