Zobacz pełną wersję : Witam i pytam:)
Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu zabieram się za kupno lustrzanki, ale niestety zdecydować się nie mogę.Trwa to już naprawdę długo i na rynek zdążył wejść nikon d40.Na początku myslałem o d70, potem o d50.W tej chwili waham się między d40 a d50.Czytałem już sporo opinii i recenzji, jednak wciąż brak mi pewności.
Ogolnie fotografowałem cyfrówką (zresztą całkiem niezła) i moje umiejętności i chęć przede wszystkim każą mi przeskoczyć na inny sprzęt:)Co fotografuję?Na razie chyba na co przyjdzie mi ochota...po prostu szukam.
Ale przypuszczam,że skupię się m.in. na plenerze (fabryki, industrial blablabla:)).
Przed wyborem aparatu powstrzymuje mnie chyba tylko jedno:chciałbym,żeby się sprawował dość długo.Po prostu, liczę na to że wraz ze wzrostem moich umiejętności i potrzeb będzie mógł mi dorównać kroku...wiem,że d40 nie ma "śrubokęta" i nie ukrywam,że mój portfel mógłby się zbuntować.Chociaż wiadomo,że chcąc się poważnie zajmować foceniem trzeba być gotowym na wydatki...chodzi mi berdziej o przepłacanie w tym przypadku.
Ile mogę przeznaczyć?Hm...mam pewną kwotę,jednak nie chciałbym jej wydawać od razu...wolę część zostawić na przyszłość gdybym chciał/musiał zmienić aparat.W tej chwili powiedzmy ,że chcę wydać ok 3000 PLN.
Co poradzicie? Z góry dziękuję za wszelkie komentarze (nawet te nakrótsze), bo naprawdę spędza mi to sen z powiek,a entuzjastą jestem naprawdę wielkim:)
Dzięki pozdrawiam
foto-maniak
20-08-2007, 18:25
Wątek poruszany po raz 123456789. Czy naprawdę tak trudno jest skorzystać z wyszukiwarki?
Nie nietrudno, ale po to chyba to forum jest? Jeżeli tak ciężko napisać parę słów to dzięki za poradę...Mój pierwszy post i ooooo jak miło.Może i jestem nowy na forum, ale chyba z tego tytułu należy się jakaś taryfa ulgowa...
Zbigniew
20-08-2007, 18:52
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14997
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18806
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30438
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12885
...
:)
i dla ułatwienia:
Witam,
Miałem ten sam dylemat, wybrałem 50-tkę.
Zalety 50-tki:
- obsługa obiektywów bez silnika
- 5 pól autofokusa (zamiast 3 w d40)
- bezpośredni dostęp do ustawień WB, ISO, Quality
- większy ciężar i wymiary (rzecz gustu)
Zalety 40-tki:
- większy i lepszy wyświetlacz
- mniejszy ciężar i wymiary (rzecz gustu)
- lepsze ISO auto
- lepszy histogram
- ISO 3200
- możliwość dokładnego ustawienia WB
Moim zdaniem, jeśli nie zamierzasz stosować obiektywów AF (bez S), możesz kupić 40-tkę.
pozdrawiam
Piowa
BugsBunny
20-08-2007, 18:58
jeżeli musi być nowy, to zapoluj na D70s - można jeszcze kupić, same lub z obiektywem
jak masz odwagę kupić używany, poszukaj D80
jeżeli nie musi być Nikon, to obejrzyj też ofertę konkurencji - zwłaszcza Canona 400D
szkudnik
20-08-2007, 19:22
Czytając twój post miałem ten sam problem .........wybrałem d40 .
Jeśli masz pytania o aparta d40 to służę pomocą
ziuteczny
20-08-2007, 19:29
oglądając Canona możesz sobie myśleć, że jest fajny lecz później sprawdź ceny obiektywów :)))
Witaj!!
Miałam podobny dylemat... i akurat była wyprzedaż w MM i kupiłam d70s, ... jestem zadowolona i powoli poznaję tajniki focenia... też tak się zastanawiałam nad 40, ale mój mój mąż mówi mi lepiej wydaj więcej ale kup coś co będzie porządne i perspektywiczne... wiem że to nie jest mój kaprys na 5 min, dlatego dołożył 1000 PLN i kupiliśmy 70-siątke.
Zobacz ktoś właśnie oferował za 2700 d70s może warto się zastanowić....
ja już odkładam na następne rzeczy, i wiem że w tej chwili bym nie kupiła 40-stki.
Powodzenia w wybieraniu...
:lol:
Też miałem dylemat z tym, że D40 w ogóle nie brałem pod uwagę. Jak uda ci się kupić D70s to bierz bo D50 już chyba nie dostaniesz. Ja kupiłem D50 jakiś miesiąc temu i obdzwoniłem wszystkie sklepy z netu i tylko w jednym znalazłem ostatnią puszkę. A z tego co się orientuję dostaw już nie będzie.
D70, D50 i D40 to różne odwzorowania kolorów, inne jpg-i i inna ergonomia, mając D70 wymieniłbym je tylko na coś w rodzaju D200, ale samo D70 jest nieco wymagające od fotografa chociaż potrafi się odwzajemnić za odrobinę "nauki" . Jeśli ważne kolorki prosto z puszki - zdecydowanie D40, jeśli więcej zabawy to D50 i D70, wybierz sam który lepiej leży w ręku, bo Ty będziesz z nim "walczył" :)
Marta Baranowska
23-08-2007, 15:30
jeżeli musi być nowy, to zapoluj na D70s - można jeszcze kupić, same lub z obiektywem
jak masz odwagę kupić używany, poszukaj D80
jeżeli nie musi być Nikon, to obejrzyj też ofertę konkurencji - zwłaszcza Canona 400D
tez polecam d70s;)
bardzo przyjemny w uzyciu;)
Miałem kiedyś ten sam problem ... i wybrałem d70s - rewelacyjna puszka, śpiesz się bo jeszcze w paru sklepach można kupić kita za ok. 2800 zeta ale to są już ostatnie egzemplarze.
PS. Kumpel kupił pare miesięcy temu d40 i już żałuje ... :-o
Ja miesiąc temu wybrałem D40, ale głównie z powodów finansowych. Tzn. teraz więcej nie mogłem, jeśli chciałem 55-200VR. Za rok, maksymalnie dwa, mam zamiar wymienić na coś lepszego, więc jeśli ma to być sprzęt na lata to bym odradzał. Jeśliby w grę wchodziła zmiana, jak u mnie, w ciągu roku, dwóch - wydaje mi się, że wtedy D40 jest trafionym wyborem. :)
jak widzisz raczej każdy chwali swoje :P miałem podobny problem....jeśli znajdziesz to bierz D50 . Co do D40 to duuuży minus jak dla mnie to tylko 3 pola ostrości, ale za taką cene uważam, ze warto...bo i tak ważniejsze są szkła... pzdr. i wybierz szybko bo ja sie z tym długo męczyłem a to tylko gorzej bo piękne chwile ulatują
Do kwoty którą podałes czyli 3K polecałbym Ci D70s na poczatek z np. Nikkorem 18-70. Jeszcze Ci kasa zostanie na jakas karte pamieci czy torbe... Mysle, ze to najbardziej sensowne rozwiazanie.
JA tez jestem za D70s super puszka uwielbiam ja normalnie