Zobacz pełną wersję : 18-70dx na tokine 28-70/2.8 pro?
Witam, od kilku dni dreczy mnie w/w pytanie. Czy wedlug was oplaca sie wymienic kita na ta tokine? a moze lepiej na tamrona 28-75 2.8? Czy uzytkownicy tych obiektywow moga sie wypowiedziec czy ostrosc bedzie lepsza niz kitowa?
krzys123
21-11-2005, 00:49
tamrona tak tokiny nie,ale trzeba tamrona prztestowac przed kupnem :D
Co do Tokiny (f/2.6-2.8) - wg mnie rysuje praktycznie identycznie jak kit. Być może różnica wyjdzie w jakichś drobiazgowych testach. Co do różnic - Tokina na długim końcu jest troche dłuższa niż kit, ładniej rozmywa - pewnie lepiej sie sprawdza jako portretówka. Oczywiście o niebo jaśniejsza na długim końcu. Łatwo traci kontrast pod światło. Jest cholernie wielka i cieżka co mnie sie np. podoba, ale gówniane d70 jest do niej stanowczo za lekkie - jako zestaw leży to w łapie fatalnie. Po Tamronie też nie spodziewałbym sie cudów, bo kit naprawde ostro rysuje. Jeśli chodzi ci o ostrość, ostrość i tylko ostrość daj sobie lepiej spokój - nawet AFSy 17-55 f/2.8 czy 28-70 nie są jakoś zauważalnie ostrzejsze, mimo że są 5x droższe.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/tokit.jpg)
Ponieważ ten wątek na dwóch forach się ciągnie, to i ja się z pytaniem dopiszę. U mnie sytuacja jest trochę inna, nie mam kita 18-70, tylko nikkora 18-35 f/3.5-4.5. Szukam jasnego zamiennika dla 28-100G. Stąd zainteresowanie Tokiną. Ale jeśli nie ta tokina, to co? Najlepiej, gdyby pasowało jednocześnie do analoga. Przyznam, że po ostatnich alarmujących postach o Tamronie, odrzucam ten obiektyw (nie będę miał możliwości przetestowania przed zakupem, kupuję z internetu).
He he - wielkiego wyboru w jasnych standardach na film i cyfre nie ma - jeśli Tamron za kiepski a Tokina za duża to zostaje tylko Nikkor, ew. Sigma (ale ta dlaczegoś prase ma fatalną...).
z kitem nikon niezle dal do pieca, sam chcialbym go sprzedac, ale nie moge sie zebrac, ostry jak zyletki polsilver, 18-70 to taki milutki zakresik, lekki jak marzenie senne, tylko ciemny jak noc listopadowa.
moja sigma 24-70 w tescie wyszla zupelnie ostro, ale jednak zdjecia z kita sa ostrzejsze, moze jak sie dorobie jakiegos 12-24 to sie z kitem pozegnam, ale to bedzie bolesne rozstanie :)