Zobacz pełną wersję : skąd się to bierze...
fader_audio
20-08-2007, 00:57
Witam. Mam pytanie. Zauważyłem już drugi raz taką sytuację: gdy robię zdjęcia w słoneczny dzień nad wodą mnej więcej zgodnie z padaniem promieni słonecznych niektóre fotki wychodzą dość ciemne. skąd mam wiedzieć że taka sytuacja moze się pojawić na zdjęciu, jak tego uniknąć i na co zwracać uwagę. Czy może być to wina tego iż w jakiś sposób światyło wpada przez wizjer, mimo iż mam przyłożone oko do niego??? wiem ze w takiej sytuacje musze dać kompensacje na +.
Drugie moje pytanie to: dlaczego czasem niebo przybiera zielonkawy odcień, co może być powodem tego???
Proszę kogoś o wyjaśnienie i nie traktowanie postu jako możliwość wyładowania się. Wiem że pytania niektórym forumowiczom mogą wydawać się głupie. Z góry dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam...
może robisz na pomiarze matrycowym? d80 jest znane z tego, że ma kiepski algorytm tego pomiaru.. no i fotografując nad wodą, w niektórych kadrach możesz łapać więcej nieba na innych mniej - ma to wpływ na pomiar światła. Wyjście jest jedno - patrzeć na histogramy po zrobieniu zdjęcia, nie używać matrycowego w d80.. itp
Zielonkawy odcień? Może wina słabego monitora, który przekłamuje kolory? drukować próbowałeś?
to tylko takie moje amatorskie domysły..
Jeżeli zdjęcia wychodzą ciemne, to najprawdopodobniej wina "oszukanego pomiaru światła", bardzo jasne elementy sceny wymuszają określoną ekspozycję (dobranie krótszego czasu, lub przymknięcie przesłony w zależności od trybu pracy), w efekcie zdjęcie jest niedoświetlone. Trzeba albo wiedzieć kiedy wprowadzić odpowiednią korekcję, albo kontrolować histogram i wprowadzić korekcję odpowiednią do zamierzonych efektów. Do tego "magiczny" pomiar matrycowy, który czasami daje lekko mało spodziewane efekty naświetlenia, ale o tym było już dużo.
fader_audio
20-08-2007, 13:21
Witam. właśnie sprawdziłem sobie na jakim pomiarze światła mam takie zdjęcie, może wydawać sie dziwne ale te 2 zdjęcia które są ciemne były robione na centralnym pomiarze światła, ponadto zauważyłem również że podobne bardzo zdjęcie w tytm samym miejscu i czasie, jest jaśniejsze i dobrze naświetlone i obejmuje więcej nieba niż te ciemne fotki - dziwne troche. Chyba że w polu pomiaru centralnego akurat znalazło się odpowiednio więcej lub mniej światła.
Fotki również zrobiłem z matrycowym i wyszło ok. wydaje mi się że pomiar po prostu został wprowadzony w błąd przez padające jakoś światło od strony wizjera.
Mimo wszstko dzięki za odpowiedzi, ciekawi mnie jeszcze ten zielonkawy odcień nieba, może filtr polaryzacyjny coś wprowadza, jeżeli światło pada pod jakimś kątem???? Monitor raczej nie ponosi winy za to, mam crt wiec one nie mają problemu z tym, chyba że się myle, ale wtedy miałbym o wiele więcej fotek z zielonym zabarwieniem nieba. pozdrawiam
Co do niedoswietlenia, to tym bardziej jezeli mierzysz punktowo i przycelowales na cos jasniejszego (niebo, albo jakies bliki na wodzie to automatycznie bedzie niedoswietlone zdjecie... a zielonkawy kolor... robisz na auto WB? bo to moze tego wina? Nie wiem jak w D80, ale w moim D70s przestalem korzystac z autoWB bo sie krzaczy strasznie...
fader_audio
20-08-2007, 17:42
robie na auto WB nie mam pamięci do ustwiania balansu. Czasem korzystam z tego lecz niestety zapominam o tym i potem inne fotki mają jakąs dziwną dominantę. Może być że jest tak jak napisałeś że wb się myli. Zauważyłem to na kilku fotkach, ogólnie niebo wychodzi mi ładne niebieskie, będę musiał zwrócic na to uwagę. pozdrawiam