Zobacz pełną wersję : fleszem pod słońce
witam
mam nikona d80 i sabinke800 no i mam problem bo chciałbym uzyskac taki efekt jak na tym obrazku
http://www.fotoart.pl/viewer.php?id=2566
niestety moje próby z robieniem zdjec z fleszem trybie ttl i podobnych kończą sie przepaleniami.
chciałbym aby było dobrze widoczne tło i naświetlony 1 plan.
dlatego szanowni koledzy/kolezanki licze na wasza pomoc i czekam na porady jak to robicie
pozdrawiam
zapewne czas jest krótszy niz 1/250 i musisz mieć także tryb FP aktywny. Na wyslwietlaczu powinienes mieć TTL FP BL.
To BL nastaw metoda prób i błędów. Może nawet na + jak w tle tylko niebo. Tu w kadrze było słońce - a więc TTL miał zagwozdkę jak naswietlić zdjęcie.
Do takiej zabawy, to raczej full manual. Jeżeli już auto, to na pewno TTL BL, przy zdjęciach pod słońce ewentualnie robię tak: kadr AE-lock, i strzał na pojawiający się obiekt.
Ja tez jezeli juz robie pod slonce to dopalam na manualu [chocby z tego wzgledu ze Exakta ktora mam ma tak zaawansowana i dokladna automatyke ze wole jej podziekowac za wspolprace;)], oczywiscie w roznych ustawieniach - w zaleznosci od sceny... A tak w ogole to napisz do Lukasza [autora zdjecia] - to bardzo mily czlowiek i domyslam sie ze pomoze :)
Zrobilem troche zdjec pod slonce, ktore na dodatek jest w kadrze, wiec sie wypowiem ;-)
Standardowe ustawienia to A + lampa w TTL BL z korekcja +2/3 czyli lampa jako glowne zrodlo swiatla na zero (bo +2/3 to w Nikonie zero), a tryb A pozwala na naswietlenie tla (tutaj slonca).
Jesli chcesz tylko dopalac na sloncu cienie, ale nie interesuje Cie lampa, jako glowne zrodlo swiatla to daj korekcje lampy na 0 (czyli niejako w Nikonie -2/3).
Oczywiscie nic nie wyjdzie, jak pomiar matrycowy akurat zdecyduje, ze on to inaczej widzi, ale coz ;-)