Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Praktica L2

MarzycielPL
19-08-2007, 20:40
Witam Was!
Wiem ze nie ta firma ale licze na Wasi mam pytanko wygrzebalem z szafy stary aparat praktica L2 z pamiatka po dziadku i z tego co pamietam ma on uszkodzony obiekty MC PANCOLAR 1,8/50 CARL ZEISS JENA i pytanko do Was gdzie moge jeszcze dostac sprawny obiektyw do takiego sprzetu i Czy wogole sie oplaca inwestowac w to? Aparat robil kiedys piekne zdjecia:)

sebah
19-08-2007, 20:45
allegro, ebay

nie wiedzialem ze aparat robie dobre zdjecia. chyba pomylilo Ci sie cos z fotografem.

MarzycielPL
19-08-2007, 20:47
Eh no oczywiscie ze fotograf:) lecz narzedzie mu potrzebne:)

rudin
19-08-2007, 21:53
To będzie M42 więc spoooro na allegro znajdziesz fajnych obiektywów :)

Jacek S
22-08-2007, 09:50
L2 na jedną główną jak dla mnie wadę: nie mierzy światła, po prostu nie ma światłomierza wcale! Za to nie potrzebuje prądu, więc jak masz zewnętrzny światłomierz, albo będziesz mierzył innym body, to wszystko powinno działać.

Co do obiektywów to jest to system M42, więc jest tego mrowie na allegro i łatwo coś dobrać za małą kasę. Są oczywiście obiektywy lepsze i gorsze. Ten który masz z aparatem to jeden z najlepszych, w dobrym stanie może kosztować na allegro nawet 300 zł, co na M42 jest dość drogo. W sumie niewiele może się w nim zepsuć, więc może warto go naprawić. Może wystarczy przesmarować przesłonę i popychacz. Jeżeli się nie uda, to wybór masz ogromny.

Jacek S
22-08-2007, 10:09
Dodam jeszcze, że ogólnie Praktici są moim zdaniem o niebo lepsze od Zenithów, mają "większy" (ponad 90% kadru, a zenek ok 65%, co stanowi przepaść) i jaśniejszy wizjer, szerszy zakres czasów, a migawka jest dużo bardziej precyzyjna (lepiej trzyma czasy). Poza tym optyka tych aparatów jest w zasadzie zamienna, z tym że niemieckie obiektywy są raczej lepsze jakościowo i optycznie (z pewnymi wyjątkami).
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od fotografii analogowej, jaki jej zakres cię interesuje. Do twoich oczekiwań musisz dobrać aparat.
System M42 ma wiele zalet. Zarówno wybór aparatów i optyki w tym systemie jest ogromny a ceny niewygórowane, można sobie przebierać w obiektywach, a niektóre z nich są na prawdę wybitne. Warto wspomnieć, że swego czasu mało obrazkowe aparaty i obiektywy tego systemu robiła nawet Mamiya, a także takie firmy jak Pentax, czy Yashica i wiele innych.
Z Praktic polecam MTL 50 lub MTL 5b, to jedne z ostatnich modeli i chyba najbardziej dopracowane, a przy tym bez zbędnych udziwnień.

POWODZENIA!!!

PS
Polecam stronę o prakticach:

http://praktica.w.interia.pl/p.html

Znajdziesz tu specyfikacje chyba wszystkich modeli, ich wady i zalety.

MarzycielPL
22-08-2007, 11:14
Wielkie Dzieki!! Takich informacji potrzebuje nie ukrywam ze bardzo mi pomogles.
Mozewiesz gdzie taki obiektyw mozna naprawic?
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi:)

Jacek S
22-08-2007, 11:31
Napisz co w nim jest zepsute, to może podpowiem ci jak możesz to sam naprawić!

Nie wiem, kto może naprawiać u ciebie w okolicy takie sprzęty, a w dużych serwisach koszt naprawy może być za wysoki.

Sprawdź, czy przysłona się domyka na przyciskasz taki dzyndzelek z tyłu obiektywu. Obiektyw musi być przy tym ustawiony na "auto". Na "M" przesłona będzie się zamykać, jak będziesz nią kręcił, niezależnie od wciśniętego lub nie dzyndzla.
Nie pamiętam w tech chwili jak dokładnie wygląda ten obiektyw, ale mam taki w domu, to mu się przyjrzę.

Gorzej, jeśli uszkodzony będzie gwint od pierścienia ostrości, ale to raczej mało prawdopodobne!

Obejrzyj dokładnie sprzęt i powiedz co ci nie działa!!! Nie mam tam wielu elementów, które mogą się zepsuć.

MarzycielPL
22-08-2007, 13:14
Niee mam go przy sobie teraz ale z tego co pamietam to przyslona nie domyka sie do konca i obiektyw ma problem z dobraniem ostrosci blokuje sie w polowie skali na obiektywie. Obiektyw byl rozkrecany przez mojego ojca MAGIKA i chyba go zle zlozyl.

Jacek S
24-08-2007, 11:15
W takiej sytuacji trudno mi coś więcej podpowiedzieć, ale obawiam się, że naprawa może być nieopłacalna albo zbyt pracochłonna, a jej efekty niezadowalające. Może lepiej poszukać innych obiektywów do M42. Najlepiej Pentacona, chociaż do tego aparatu każdy się nada.
Może też warto byłoby poszukać jakiegoś body z pomiarem światła TTL, zawsze będzie Ci wygodniej!
Jakbyś czegoś szukał to daj znać na priva może znajdę coś u siebie w szafie!

Pozdrawiam!