PDA

Zobacz pełną wersję : Polar - jak go wyczyścić...?

flinch
19-08-2007, 17:31
Cześć! Czołem!
Pytanie jak w tytule. Chciałbym wyczyścić filtr polaryzacyjny, ale wszystko, co uzyskuję, to plamiasta powierzchnia, a chciałbym szkiełko jak po wyjęciu z pudełka. Nie znalazłem nigdzie recepty na "ładne oko". :oops:

Pozdrawiam,
flinch

peecee
19-08-2007, 18:19
idz do optyka kup płyn + ściereczki i heja :D

flinch
19-08-2007, 18:51
Próbowałem.
Płyn sobie ulatuje, ale plamy zostają. Polerowanie bardzo miękką szmatką do szkieł trochę pomaga.
Czy Tobie po takim czyszczeniu filtr wygląda jak nowy...?

peecee
19-08-2007, 19:00
spokojnie powoli dopolerujesz

Tad_Bie
19-08-2007, 19:46
Niestety w sklepach mnóstwo jest tandetnych zestawów do czyszczenia optyki. Osobiście mam już ładne kilka lat zestaw Cokin'a do czyszczenia optyki - w zestawie jest specjalny płyn i mięciuteńka ściereczka do czyszczenia optyki (a poza tym miękki pędzelek do czyszczenia z gruszką i kilka patyczków higienicznych). Przy zastosowaniu odpowieniego płynu do czyszczenia optyki i ściereczki spokojnie wszystko wyczyścisz, ale to musi być dobry zestaw. Pozdrawiam.

Cezary
19-08-2007, 20:16
Wcześniej już o tym pisałem. Jak kupiłem w sklepie w necie B+W nowego polara z odciskami linii papilarnych, to myślałem, że mnie krew zaleje. NIe udało się go wymienić ale to inny temat. Doczyściłem go dość przyzwoicie zestawem czyszczącym (płyn + ścierka) dołanczanym do monitorów EIZO.

flinch
19-08-2007, 20:54
Dziękuję za odpowiedzi.
Cieszę się, że nie ma żadnego patentu, a liczy się tylko jakość stosowanych środków.

flyski
19-08-2007, 21:33
Ja wypróbowałem i używam płynu do monitorów BASFA (jeszcze mam BASFA) i chusteczek chigienicznych nienasączanych!

GrzegorzPPP
20-08-2007, 15:12
jakiej firmy masz ten filtr? Ja na swój normalnie chuchnę przetrę flanelą i gicior:)

flyski
20-08-2007, 16:02
jakiej firmy masz ten filtr? Ja na swój normalnie chuchnę przetrę flanelą i gicior:)

też tak robiłem ze starym polarem hoya, ale marumi dhg
mnie jak by to ująć... zaskoczyło w tym względzie :)

kefirm
28-08-2007, 22:16
a co powiecie na chusteczki nasączone czymś niealkoholowym do monitorow lcd ?

markB
29-08-2007, 12:38
IMO mało przydatne. Ja moje czyszczę resztką płynu Kodaka (bezalkoholowy) i papierkami Olympusa (niedostępne w Polsce), ale i tak trochę się napracuję. Papierki trzeba, niestety zmieniać parę razy, bo inaczej rozmazuje się brud na szkle. Dobra jest też bardzo miękka i droga (35 zł) ścierka Lee. Jest jednak duża, więc można zmieniać powierzchnię unikając rozsmarowywania brudu.

alexkoz
29-08-2007, 12:40
że się tak wtrącę - a można czyścić filtry izopropanolem, ktoś to robił?

konopia
29-08-2007, 12:59
ja właśnie filtr doczyściłem izopropanolem

podobno można
czyściłem po kawałku, kawałeczek izo... na mokro przetrzeć i od razu suchą szmatką do sucha i następny kawałeczek itd...

to pozwoliło mi się pozbyć tłuszczu, który sam tam własnymi łapami umieściłem, a konkretnie paluchami, zachciało mi sie używać polara przy założonym tulipanie, bezpośrednio po rybie z frytkami, a niby ręce były czyste, ale uczymy się na błędach, na stałe w torbie foto lądują chusteczki do mycia rąk,
w KFC sobie nabrałem :lol:

ostatnie doczyszczenie było na "czajnik" i mikrofibrę, zagotowałem wodę, wsadziłem filtr na ułamek sekundy w lecącą parę, wytarłem do sucha, i jest dobrze, tylko ta para jest strasznie mokra i zużywa dużo szmatki, ale następnym razem w pierwszej kolejności będzie grucha, pędzelek, szmatka na sucho, a jak to nie da rady to para wodna, izop... zostawię na końcu kolejki

w sumie wyczyszczenie filtra kosztowało mnie zarudzenie kilku mniejszych szmatek, ale kupiłem następna dużą, mniejsze muszę wyprać, podobno można prać i bezpiecznie dalej używać, tylko jeszcze nie wiem jakiego środka użyć

Czy ktoś może polecić jakiść Tulipan z okienkiem do kręcenie CPL na 18-70?

milo_ja
29-08-2007, 13:05
Próbowałem.
Płyn sobie ulatuje, ale plamy zostają. Polerowanie bardzo miękką szmatką do szkieł trochę pomaga.
Czy Tobie po takim czyszczeniu filtr wygląda jak nowy...?

Wyczyść sciereczką i płynem, a zanim ten wyparuje, przetrzyj bibułką do czyszczenia optyki. Zdemie wszystko rewelacyjnie. Czesem może też być potrzebny dmuch z gruchy, jak zbyt namiętnie będziesz się z tą bibułką obchodził. Ja tak robie z ponoć niedoczyszczalnymi Hayami i działa super.