Zobacz pełną wersję : Odklejajaca się guma w D50
Niestety dopadło to moją półroszną D50, tzn. odkleja się guma pod kciukiem, na razie w górnej części, nie wiem co zrobić, zerwać całą i przykleić od nowa tylko czymś solidniejszym niż producent, czy tylko podkleić?
Rozwiązał ktoś już taki problem?
Jakiego kleju użyć ewentualnie.
Zbigniew
19-08-2007, 17:07
Kiedyś, w Minolcie D5D, kleiłem normalną "kropelką" i się trzymało. Cokolwiek nie wybierzesz zwróć uwagę, aby nie zabrudzić gumy, bo potem wygląda to dosyć nieprzyjemnie :|
U mnie to samo było i na początku podkleiłem klejem do butów, aby był elastyczny. Ale odeszło po dłuższym czasie zwłaszcza jak jest ciepło a dużo używasz aparatu. Teraz kropelka zrobiłem i jest miodzio. Tylko dobrze wyczyść odtłuść po taśmie dwustronnej UWAŻAJ, czym czyścisz, aby nie odbarwić obudowy…. Jeśli chodzi o odklejenie całej gumy to nie polecam, bo ona się rozciągnie i będzie, cieszko dopasować tak jak była. Pozdrawiam (jak będziesz czyścić ten kawałek, co podklejasz to tez uważaj, aby go nie zozciągnac, bo będzie cieczko dopasować.)
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Nie kleilem gumy ale podobna czesc w samochodzie, uzylem kleju do szyb.
Klej do wklejania szyb, nie do uzupelniania ubytkow czy przyklejania lusterek.
Trzyma bardzo mocno.
Kiedyś rozważałem podobny przypadek odnośnie D80 http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=28140 . Może w tym wątku znajdzie się satysfakcjonująca odpowiedź.
tez tak kiedys mialem w D50. troszke kropelki pod odklejajace sie miejsce i po problemie :)
Loctite 454 żel. Bardzo dobrze trzyma gumę i plastiki. Testowałem na wielu urządzeniach, jak mi się guma z puszki odklei to też na niego przykleję :)
Mogę tylko podpowiedzieć, że odradzam ewentualny pomysł na przyklejenie na taśmę dwustronną, efekt po paru dniach ten sam, podobnie z butaprenem (przynajmniej u mnie, powierzchnie były odtłuszczone).
browarek
20-08-2007, 14:26
też mi się kawałek gumy u góry odkleiło jakiś czas temu i użyłem jakiegoś Super Glue czy coś w tym stylu, nic nie czyściłem i nie odtłuszczałem i jak na razie trzyma pięknie :)
Szemhazej
20-08-2007, 19:39
Spokojnie... odtłuścić, troszeczkę np. kropelki albo jakiegoś innego cyjanoakrylowego kleju i już...
Pozdro Szem
danz1ger
21-08-2007, 04:07
za te odklelające się gumy dał bym Nikonowi parę gum.
podobnie jak koledzy kropelka. A co odklejania sie czegokolwiek to porażka naszego Nikona.
Coś tu jest nie tak. Podklejałem gumę dwa razy i odłazi po raz trzeci! Ja tu węszę spisek...
Albert44
21-08-2007, 13:42
Loctite 406 do gumy i plastików. /taka semi-profi kropelka/ - sprawdzone na D50, niestety w tym samym miejscu :(
to poraszka naszego N.
Co to jest? Pytam poważnie...
Napiszcie jeszcze dla św spokoju czym odtłuszczać, żeby przypadkiem ktoś rozpuszczalnikiem nie smarował a później będziemy czytać: "Odtłuściłem rozpuszczalnikiem i mi się body rozpuściło" :D
Co to jest? Pytam poważnie...
To od porażającego błędu sorka N to chyba Nikon Polska
podobnie jak koledzy kropelka. A co odklejania sie czegokolwiek to porażka naszego Nikona.
Potwierdzam, to samo miejsce, lekarstwo - także kropelka. Skleiłem, póki co minął rok i trzyma.
Ciekawe, jaki odsetek D50 cierpi na tę przypadłość, zgadzam się, że nie powinno mieć to miejsca w tego typu sprzęcie.
wiktor.bakiewicz
22-08-2007, 13:57
zgadzam się, że nie powinno mieć to miejsca w tego typu sprzęcie.
Bez przesady, przecież D50 najwyższą półką nie jest, to aparat cyfrowy dla ludu!! Czego wy od niego oczekujecie, a nawet jeśli się odkleiła to łatwo można to naprawić kropelką. Co innego gdyby taki problem byłby w d200, wtedy można by powiedzieć, że w takich aparatach taki problem powinienie niewystępowac.
Co innego gdyby taki problem byłby w d200, wtedy można by powiedzieć, że w takich aparatach taki problem powinien nie występować.
Niestety -akurat w D200 to prawie norma...
Bez przesady, przecież D50 najwyższą półką nie jest, to aparat cyfrowy dla ludu!! Czego wy od niego oczekujecie, a nawet jeśli się odkleiła to łatwo można to naprawić kropelką. Co innego gdyby taki problem byłby w d200, wtedy można by powiedzieć, że w takich aparatach taki problem powinienie niewystępowac.
Chodzi mi o to, że lustrzanka to nie jest kompakt za 500 zł tylko jednak sprzęt trochę ambitniejszy i nieco kosztowniejszy, więc moim zdaniem takie głupie wpadki jak odłażąca guma nie powinny się zdarzać. Czy trzeba zapłacić 5 tys. żeby dostać trochę więcej kleju? A zresztą jak się okazuje to też nie gwarantuje że coś tam się nie odklei.
Oczywiście skala problemu jest żadna i nie zasługuje na dłuższą dyskusję, chodzi o sam fakt. Kropelka w garść i załatwione.
Dołączę mojego D50 (rok i 2 miesiące) do tych z odklejającą sie gumą.
i mojemu po 2 latach sie przytrafiło.
ale co tam - kropelka i tyle.
Pzodrawienia
a nawet jeśli się odkleiła to łatwo można to naprawić kropelką.
Oj mylisz się - nie jest to łatwe :-)
Moja się jakoś dziwnie rozszerzyła, męczyłem się nad tym ok 3 godzin po czym wkurzony sięgnąłem po nożyczki i ... do dzisiaj mam D50 bez gumy - mimo to zdjęcia wychodzą tak samo :mrgreen:
Z klejeniem tych gum jest właśnie drobny problem - rozciągają się (wiem, w przypadku innych gum to zaleta :D). Ja póki co odpuściłem i olałem to. guma mi odstaje i nie zwracam na nią uwagi. Jak kiedyś absolutnie nie będę miał nic do roboty, może pomyślę o zrobieniu coś z tym.
Jak to ja nie chuchałem i nie całowałem D80 zaraz po zakupie. A teraz co? Gorzej jak z gumową lalą. :D
Jak to ja nie chuchałem i nie całowałem D80 zaraz po zakupie. A teraz co? Gorzej jak z gumową lalą.
Napisałeś tak jakbyś go teraz p.....ł :mrgreen:
Oj mylisz się - nie jest to łatwe :-)
Moja się jakoś dziwnie rozszerzyła, męczyłem się nad tym ok 3 godzin po czym wkurzony sięgnąłem po nożyczki i ... do dzisiaj mam D50 bez gumy - mimo to zdjęcia wychodzą tak samo :mrgreen:
Mi też się nie udało tego zrobić jak trzeba, niepotrzebnie gmerałem bo guma się naciągła i już jej nie dopasowałem jak trzeba.
Pytałem w NP czy mają te gumy na sprzedaż, niestety nie bo to jest częć serwisowa i nie sprzedają, aczkolwiek aparat jest na gwarancji, tylko czy uznali by naprawę w ramach reklamacji jak już próbowałem cos zrobić?
żeby kolejna osoba nie czuła sie bardzo poszkodowana, to dodam ze dzisiaj dokładnie po roku uzytkownia, guma zaczyna odchodzic w moim D50, ale widac to normalne i za jakiś czas też czymś podkleje.
W moim D50 też się odkleiła, troszkę ją przyciąłem bo była rozciągnięta, wyczyściłem, odtłuściłem i przykleiłem klejem z zestawu łatek rowerowych, pachniał jak butapren. Po tygodniu znowu się odkleiła. Teraz będę kombinował z taśmą dwustronną. Czy te kropelki i inne superglu reagują z plastikiem obudowy?
ja jeszcze nie kleilem bo nie jest to az tak bardzo widoczne (jeszcze), a z tego co czytalem to ludzie tutaj wlasnie tymi kropelkami działali
witam,
a mojej D70s nic sie nie odkleja :) bo nie ma co
wiktor.bakiewicz
20-09-2007, 00:33
Te wszysktie "kropelki" przy zetknięciu z gumą i równoczesnym dociśnięciu palcem wytwarzaja temperature , która barzo brzydko zmienia rozmiar gumy, dajcie po kropelce na róg i niech to samo się złapie, "nie pomagajcie" kropelce bo tylko pogorszycie sobie sprawe.