Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luzy w obiektywach Nikkor

Piotr Spek
19-08-2007, 11:13
Porsze o informacje dotyczączą - luzów w obiektywach nikona - np 18-70, 24-85, 24-120 vr, itp, ten rozdaj budowy.
Przy początkowych ogniskowych przy "złożonym" obiektywie występują luzy ostatnich soczewek (czesci korpusu)
Czy ktoś z Was moze wie czy jest to standard przy tego typu obiektywach.
Dziekuje i pozdrawiam

piotr w
20-08-2007, 11:08
Luzy są i muszą być. Im taniej, tym gorsze wykonanie, spasowanie, użyte materiały itp. Pocieszające jest to, że mimo luzów wszystko działa i czasami nawet nieźle.

Piotr Spek
20-08-2007, 13:02
Dzieki za info - wiem ze luzy są zawsze lecz troche jestem zniesmaczony jak coś "sie telepie"- sigma 12-24 nie na nic takiego (jest to co prawda inna konstrukcja) - chyba tylko obietkywy profi Nkona są bez tych "wad" ?
Pozdrawiam

kubekch
21-08-2007, 10:02
Miałem 18-70, bawiłem się 24-85, miałem też Sigmę 24-70/2.8! Konkluzja jest taka ze fajne są Nikkory, maja szybkie AF-Sy, ale nie mozna ich bardzo eksploatowac bo łapią luzy. Sigma przy nich była pancerna i bez luzów ale za to duza i ciężka i droższa.. Dziś nie mam standardowego zoomu a zamiast tego stałki i ch jakosc wykonania jest o niebo lepsza. Nawet 35/2 ktory ma juz chyba z 8 lat super chodzi w porównaniu z półrocznych 18-70.. Ale nie mówię, że nie warto.. Bo to dobry sprzęt...

jacoslavgth
21-08-2007, 11:04
ja tez mialem na poczátku n 18-70 do momentu kiedy kupilem s 10-20 (denerwowala mnie plastikowosc 18-70 i wspomniane przez was luzy, chociaz to calkiem fajne szklo ) i wtedy to wlasnie zrodzil sie pomysl na zmiane zooma na sigme 24-70/2,8 ex. dzis uwazam ze byl to strzal w dziesiátke a to z kilku powodow:
sigma jest:
- lepiej wykonana i to o wiele lepiej :)
- ostrzy bez problemow, obraz jest swietny, nasycony, ostry, bardzo plastyczny
- nie ma luzow
- jest ciezki, masywny i bardzo wygodny
co prawda to srubokrét ale w sumie mi to nie przeszkadza

w tej chwili mam juz trzy sigmy, a zapowiada sie czwarta 30/1,4, ostatnio kupilem s 100-300 ex i jestem zachwycony jakosciá wykonania :) a lubie jak cos jest dokladnie wykonane.
konkluzja moze byc taka ze sigma jako producent niezalezny pomimo problemow z kontrolá jakosci robi swietná optyke zarowno pod wzglédem wykonania jak i optycznym - przynajmniej moim skromnym zdaniem :)

ghs
21-08-2007, 11:08
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=385861&postcount=8

jacoslavgth
21-08-2007, 12:00
no to nie zazdroszcze...
kiedys podpinalem 70-300 vr i nawet bylem zainteresowany ale jednak wziálem sigme, stabilizacja kusila ale jednak wygrala lepsza rozdzielczosc no i solidniejsza budowa :)

gALL
21-08-2007, 13:16
Mam AF-S 24-85 i jest bzdura ze nie mozna go intensywnie eksploatowac. Szklo mam od paru ladnych lat i obecnie to szklo nadaje sie do czyszczenia. Moje szklo poza tym, ze glebnelo na morde (zmienialem szklo w srodku zimy na Kasprowym, jakies -15st C i nie zdjalem rekawiczek. Szklo zgrabnie wysunelo sie z rekawiczki i wyladowalo na twardym sniegu) i mialo wymieniany silnik SWM to poza tym eksploatowane w plecaku bez pokrowca od plazy na poziomie gleby w dosc wietrzna pogode, po szczyty Tatr w kazdych warunkach pogodowych, do tego nie wiem ile imprez typu slub/komunia/chrzest. Szklo juz na siebie zarobilo, nie ma otarc na korpusie, szkla bez zarysowan jedynie syfy miedzy soczewkami. Nawet sie nie rozkolimowalo. Ostatnio jedynie jak pieprz... mi o glebe plecak z aparatem (F80 + AFS 24-85), to oslona p. sloneczna poszla w drzazgi.

Mam serwis pod nosem w Londku i tam ono wyladuje, na pewno nie w Wawie na Postepu. Choc sie zastanawiam czy nie sciagnac nowego z eBaya za 160 funtow.

Wez do reki Nikkora AF 80-200/2.8, popracuj troche Nikkorem AF 60/2.8 micro, Nikkorem AF 85/1.4 czy tez AF-S 28-70/2.8 ... wiecej do reki nie wezmiesz Sigmy. Ze wzgledu na wygode pracy i jakosc tych szkiel.

kubekch
21-08-2007, 13:51
Sigma 100-300 Rulez :) Pancerna, ostra jak diabli, szybka, po prostu cud... i tylko 70-200 VR mogłoby mnie przekonac do zmiany na Nikkora.

S 10-20 nie miałem w rękach, a S 24-70 miałem i też bomba ale jak dla mnie za duża była...

Dziś mam 1 Sigmę, 1 Tokinę i resztę Nikkorów ale stałek które są super... I ten zestaw jak dla mnie rewelacja, odechciało mi się zmieniać na cokolwiek innego. Ale na same Nikkory niestety kasy brak i w sumie to juz przerost formy nad treścią jesli mówimy o hobbistycznym pstrykaniu. No dobra Canon 5D kusi ale to zupełnie inna bajka...

85/1.4 | AF-S 28-70/2.8 | i 70-200VR bajka ale za jaką kasę :(

Piotr Spek
21-08-2007, 18:45
Dziekuje Panowie za wyczerpujące odpowiedzi - luzy to standard - nie mówie o jakości optycznej bo i NIkonie i SIgmie są wpadki - pozdrawiam
Jeszcze raz dzieki i decydyje się sie na profi \nikona - wczoraj wpinałem 28-70 (2.8) bajka
Pozdrawiam jeszcze raz
Co do SIgmy - 12-24 - jest podobnie przyjemna - choć wolniejszy AF no i rozdizelczość nie taka ale akceptowalna
(pomijam tu różnice w ogniskowych)

Piotr Spek
21-08-2007, 18:58
Jeszcze jedno - miałem Sigmę 24-70 (2.8), faktycznie pancerna ale niestety nieporęczna - strasznie te obiektyw mi nie leżał ( osobiete odczucia)
Nie był przewidywalny - czasami strzał w 10 - ostrość itp itd a czasami pudło - nie mogłem sie do niego przekonać

jacoslavgth
21-08-2007, 19:27
Sigma 100-300 Rulez :) Pancerna, ostra jak diabli, szybka, po prostu cud... i tylko 70-200 VR mogłoby mnie przekonac do zmiany na Nikkora.

S 10-20 nie miałem w rękach, a S 24-70 miałem i też bomba ale jak dla mnie za duża była...

Dziś mam 1 Sigmę, 1 Tokinę i resztę Nikkorów ale stałek które są super... I ten zestaw jak dla mnie rewelacja, odechciało mi się zmieniać na cokolwiek innego. Ale na same Nikkory niestety kasy brak i w sumie to juz przerost formy nad treścią jesli mówimy o hobbistycznym pstrykaniu. No dobra Canon 5D kusi ale to zupełnie inna bajka...

85/1.4 | AF-S 28-70/2.8 | i 70-200VR bajka ale za jaką kasę :(

popieram - jak sie trafi na wlasciwy egzemplarz to sigma 100-300 jest konkurencją dla nikkora :)
a s 10-20 trzymam w rekach od kilku miesięcy i jestem mega zadowolony tak jak z s 24-70 (odbitki formatu A1 w swietnej jakosci - chociaz n 17-55 zaczyna kusic )
wiele osob uwaza ze jak jest nikkor albo canon to szkla są wolne od wad obrazowania - brak winiety, ca a obrazy zawsze są zylety. ja uwielbiam pracowac z sigmą-a wole miec 3 naprawde dobre sigmy niz jeden albo dwa spoko nikkory.
takie jest moje zdanie, chociaz pewnie ktos kto jest ortodoksem nie zodzi sie ze mną.
mysle ze kazdy chce miec ostre, plastyczne i kontrastowe obrazy-kazdy wybiera to co mu pasuje, nie ma sensu sie sprzeczac ze tylko nikkor i juz.
tak samo mozna podyskutowac nad wyzszoscią matryc canona. ja o tym wiedzialem a jednak zdecydowalem sie na najkona - moj wybor :):):)