PDA

Zobacz pełną wersję : jaki program do Raw-u

silviako
18-08-2007, 16:15
Witam
Jestem nową osobą na forum . Mam NIKONA D 80 i korzystam z fotoshopa CS2 , próbowałam bawić się ze zdjeciami w RAW tylko , że CS2 nie współpracuje z D 80 . Moje pytanie : z jakieg programu mam korzystać ?????
Prosze o pomoc :)

david555
18-08-2007, 16:20
Witam
Jestem nową osobą na forum . Mam NIKONA D 80 i korzystam z fotoshopa CS2 , próbowałam bawić się ze zdjeciami w RAW tylko , że CS2 nie współpracuje z D 80 . Moje pytanie : z jakieg programu mam korzystać ?????

Nikon Capture NX. Polecam.:)

blueblood
18-08-2007, 16:23
Witam

wtyczka camera raw 3.6 i fotoshop CS2 przejzy na oczy :D

david555
18-08-2007, 16:26
wtyczka camera raw 3.6 i fotoshop CS2 przejzy na oczy :D

Wszyćko prowda Panocku, lebo NC NX na pocątek mocniej przystoi.

tomhagen
18-08-2007, 16:27
Adobe Lightroom, Phase ONE, Bible Pro, RawShooter - w tej kolejności.

andi
18-08-2007, 17:03
LightZone, UFRAW

Zbigniew
18-08-2007, 17:10
C1

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=212139
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9727
i wyszukiwarka

david555
18-08-2007, 17:18
Zbyszko, jak zawsze niezawodny.:)

KamilLKS1908
19-08-2007, 12:37
Ja korzystam z CS3 i jest super....:)

grzegorzant
19-08-2007, 16:59
też bym pokorzystał

dogie
19-08-2007, 20:19
Adobe Lightroom...

silviako
19-08-2007, 20:46
Witam!!!
Dziękuje za podpowiedzi , postaram się znalezć te programy . Mam nadzieje że któryś przypadnie mi do gustu i będe mogła w końcu obrabiać NEFy z D 80.
PS. może jakieś linki odnośnie tych programow
pozdrawiam

Krzysq
19-08-2007, 20:59
www.google.pl ;)

Piter
19-08-2007, 21:06
Ja tez sie zastanawialem od czego zaczac, bo zaczalem jakies 2 tygodnie temu z NEFami i najpierw mialem Capture One PRO, ale jakos mi nie leazl i nie za bardzo "juzer frendli" byl dla nie wiec sie przesiadlem na Adobe Lightroom. Łatwy w obsłudze, intuicyjny jak dla laika i generalnie jestem zadowolony... z programu bo na razie jeszcze nie z efektow pracy w nim:)

Don_Pedro_123
19-08-2007, 21:17
Pozwolę sobie "się podpiąć" i zadać pytanie dodatkowe: jaki freeware'owy (lub na innej zasadzie ale za niewielkie pieniądze) program możecie polecić?

jerryjola
19-08-2007, 21:39

z oryginału ???

wracając do tematu - "prawie" freewarowy to był Phase One Le - wystarczyło kupić sandiska extreme III i można był sobie ściągnąć pełną wersję (a kartę i tak trzeba było kupić do aparatu, więc stąd "prawie" freewarowy)

raw shooter nie otworzy nefa z d80-tki... spróbuj jeszcze Raw Therapii najnowszej wersji, jest spoko

Z nie "freewarowych" - capture nx (z aktualizacją 1.2) i adobe lightroom....są ok

kaktus
19-08-2007, 23:14
z freeware ufraw juz byl polecony

Gawronnek
19-08-2007, 23:20
jest jeszcze okrojona wersja free SilkyPix

downunder
20-08-2007, 00:21
Próbowałem wielu różnych darmowych programów do obróbki RAW'ow (w tym C1, rawshooter).
Żaden mnie nie przekonał.
Od jakiegoś czasu mam Adobe Photoshop Elements 5,0 z CameraRaw, który zapewnia mi intuicyjną i czytelną obróbkę.

fader_audio
20-08-2007, 00:37
przy zakupie karty sandisk extreme III dostaje się program do raw gratis, wg mnie nawet jest nieźle choć bardzo mało robie w raw. Jeżeli chodzi o CS2 działa z wtyczka tak jak wyżej napisali. ja konwertowałem do dng i chodziło ok. oczywiście C1 również polecam...

rotor
21-08-2007, 22:54
może ktoś wie, jak uczynić, by przegrane zdj. i otwarte w C1, były od razu w prawidłowej orientacji ? (znaczy sie obrócone) -chodzi o D50 i D80

tasmaniec
22-08-2007, 01:39
Odpowiadając na pytanie z tematu:
Lightroom - łatwy i przejrzysty program, suwaczki i te sprawy. Do tego daje możliwość slideshow z muzyką, ma też parę bajerów ułatwiających katalogowanie i potem wyszukiwanie zdjęć po datach, nazwach katalogów, wyrazach kluczowych, które możesz dopisywać do zdjęć.itd. Mi pasuje i na początek wystarcza. Mam też linka do fajnej strony z filmami instruktażowymi - za darmo - więc możesz sobie popatrzeć co można w nim zrobić.
Używałem RawShooter - ale wg mnie Lightroom lepszy.

rotor może ktoś wie, jak uczynić, by przegrane zdj. i otwarte w C1, były od razu w prawidłowej orientacji ? (znaczy sie obrócone) -chodzi o D50 i D80
..... co do orientacji to jeśli ustawisz w aparacie, że ma od razu ustawiać zdjęcia do oglądania w jednej pozycji to na kompie powinno też tak już być - to jest zapisywane w pliku - tak czytałem na forum i u mnie to działa.
Miałem problem z wczytaniem moich RAW do Cs2 ver9 z mojego d70s. Wgrywałem różne wersje RAWcamera i w końcu po kolejnej reinstalacji CS2 +CameraRAW 3_7 czyta RAW.
Powodzenia.

manfred
22-08-2007, 07:10
Używałem RawShooter - ale wg mnie Lightroom lepszy.

Nie wiem dlaczego ale uważam że RS ma kolory bardziej stonowane niż Capture One Pro. Mógłbyś coś więcej powiedzieć na ten temat dlaczego Lightroom?

Piter
22-08-2007, 08:56
Mam też linka do fajnej strony z filmami instruktażowymi - za darmo - więc możesz sobie popatrzeć co można w nim zrobić.

mozesz link wrzucic?

manfred
22-08-2007, 09:08
Przychylam się do prośby

rabijki
22-08-2007, 09:13
c1

tasmaniec
22-08-2007, 10:45
jak wrócę z pracy to wrzucę około godziny 21

rotor
22-08-2007, 10:58
[QUOTE=tasmaniec;
..... co do orientacji to jeśli ustawisz w aparacie, że ma od razu ustawiać zdjęcia do oglądania w jednej pozycji to na kompie powinno też tak już być - to jest zapisywane w pliku - tak czytałem na forum i u mnie to działa.
.[/QUOTE]

w aparatach mam ustawione obracanie zdj. i w Picture Projekt, którym tylko przegrywam zdj., wszystkie są obrócone, ale w C1 już nie-???

grzegorzant
22-08-2007, 15:00
w aparatach mam ustawione obracanie zdj. i w Picture Projekt, którym tylko przegrywam zdj., wszystkie są obrócone, ale w C1 już nie-???
a to ciekawe, u mnie w C1 zawsze ustawione są dobrze hmm...

Piter
22-08-2007, 21:13
Tasmaniec nie wiem co TY masz, ale ja znalazlem kiedys cos takiego:
http://www.photoshopsupport.com/lightroom/tutorials.html#Adobe_Photoshop_Lightroom_Training_ Videos

tasmaniec
22-08-2007, 21:30
już jestem......
mój link jest inny: http://www.lightroomkillertips.com/
I na środku wysokości strony po prawej stronie macie zakładkę LIGHTROOM VIDEOS i tam znajdują się wszystkie filmy do pobrania. Dwóch nie mogłem kiedyś pobrać ale to było dawno temu, a było ich około 20. Nie wiem jak teraz bo dawno tam nie zaglądałem - sprawdzicie sobie.
Polecam najpierw oglądnąć filmy odnośnie poruszania się i obsługi z tym programem - czyli import, foldery, zapis itd. a potem dopiero wykorzystywanie danych funkcji. A dlatego tak, że w programie tym nie mamy do dyspozycji z typowym drzewem katalogowym jak to jest w windowsie czy innych programach, co może być na początku problemem do przyzwyczajenia się. Ale to tylko problem na początku. Program ten daje dużo możliwości przy imporcie do niego zdjęć - chodzi mi o zapis i segregację zdjęć. Można korzystać z dużej ilości filtrów do odszukiwania danych folderów, danego typu zdjęć, lub dokładnie danego zdjęcie (można każde zdjęcie powiązać z innym słowem kluczowym i nie trzeba potem popamiętać gdzie ono jest tylko wpisać do wyfiltrowania dane słowo i Lightroom znajdzie ten plik.)
Żeby nie kłamać to sprawdziłem jeszcze raz - Lightroom jak i mój sc2 ver9 wrzuca zdjęcia od razu w orientacji to oglądania - i pliki typu RAW i JPG. Czyli musi być tak jak piszą na forum, że aparat zapisuję informację o tym wraz z innymi informacjami zawartymi w pliku i potem ten programy to oda razu robią automatycznie.
Trochę dużo napisałem ale to chyba wszystko na co czekaliście.
Powodzenia.