Zobacz pełną wersję : D70 i migawka hybrydowa
Czy ktos by mogl mi wytlumaczyc na czym polega migawka hybrydowa
Po pierwsze: hybrydowa!!!! :evil:
Po drugie: migawka i przyslona to nie jest to samo.
Po trzecie: hybrydowa znaczy mechaniczno-elektroniczna. Przy czasach krotszych niz 1/500s. migawka steruje elektronika.
Po trzecie: hybrydowa znaczy mechaniczno-elektroniczna. Przy czasach krotszych niz 1/500s. migawka steruje elektronika.
Bzdura!
1. migawka w calym zakresie jest sterowana elektronicznie
2. migawka do 1/500 jest mechaniczna sterowana elektronicznie
3. przy czasach ponizej 1/500 migawka otwiera sie jak w 1/500 czyli na full a do tego jest jeszcze sterowanie czytanie matrycy i mamy piekna przypadlosc takich pseudomigawek ja w kompaktach czyli blooming.
gALL, masz racje, mnie chodzilo o to samo, tylko nieprecyzyjnie sie wyrazilem.
ponizej 1/500 migawka otwiera sie jak w 1/500 czyli na full a do tego jest jeszcze sterowanie czytanie matrycy i mamy piekna przypadlosc takich pseudomigawek ja w kompaktach czyli blooming.
Nie 1/500, a 1/90 (1/80-1/125 według różnych źródeł) - było już o tym na forum.
Anonymous
20-11-2005, 00:53
Trudno powiedziec jak nazwać migawkę D70 - wedlug mnie hybrydowa ona nie jest.
Hybrydowa migawkę to ma FM3A - moze pracowac zarowno przy sterowaniu elektronicznym jak i mechanicznym.
pozdrawiam:
Andrzej
"Hybrydowe", czyli w tym przypadku dwudrożne, dwojakie może być sterowanie migawki(FM3A) lub też jej działanie (D70)
Anonymous
20-11-2005, 16:59
"Hybrydowe", czyli w tym przypadku dwudrożne, dwojakie może być sterowanie migawki(FM3A) lub też jej działanie (D70)
"Dwudrożna" migawka w D70 nie jest. Nie masz mozliwości wyboru (ani automatyka aparatu) pomiedzy migawka mechaniczną i elektroniczną.
Moim zdaniem mozna byloby ja nazawać czyms w rodzaju mixa.
Pozdrawiam:
Andrzej
Moim zdaniem mozna byloby ja nazawać czyms w rodzaju mixa.
mixa czyli hybrydy? jak w "hybrydowej migawce"? :twisted: :twisted:
Władca Pixeli
20-11-2005, 19:46
Nikon FM3a
Hybrydowy system kontroli migawki. Z bateriami pracuje jako elektroniczna a bez baterii jako mechaniczna.
Nikon D70s - instukcja obsługi:
Shutter: Combined mechanical and CCD electronic shutter - ani słowa o hybrydzie
żółto-czarny
20-11-2005, 20:24
Nie 1/500, a 1/90 (1/80-1/125 według różnych źródeł) - było już o tym na forum. Było, było, a ja do tej pory nie rozumiem zamysłu żóltych inżynierów. Jakie to ma niby nieść korzyści? :evil: Nie wiecie jak to jest w D2x?
Zamysł był prosty, jak kilo drutu - ekonomiczny.
D2x ma normalnie :wink:
Było, było, a ja do tej pory nie rozumiem zamysłu żóltych inżynierów. Jakie to ma niby nieść korzyści? :evil: Nie wiecie jak to jest w D2x?
Zamysł był prosty, jak kilo drutu - ekonomiczny.
D2x ma normalnie :wink:
żółto-czarny
20-11-2005, 21:16
To tak drogo zrobić mecheniczną do 1/500? Takie cudo to ja w Zenicie miałem :!: A w D2x to niby mechanika do 1/8000 na chodzie?
Nie masz mozliwości wyboru (ani automatyka aparatu) pomiedzy migawka mechaniczną i elektroniczną.
Jak to nie ma? Do 1/90 pracuje tylko mechaniczna, a przy krótszych "elektroniczna". Wybór całkiem automatyczny.
[ Dodano: Nie 20 Lis, 2005 ]
To tak drogo zrobić mecheniczną do 1/500? Takie cudo to ja w Zenicie miałem :!:
W Zenicie miałeś 1/30.
A ekonomia to podstawa: do D70 dzięki kombinowanemu sposobowi odmierzania ekspozycji można było wstawić najtańszą dostępną migawkę.
By ten sam czas synchronizacji pojedynczego błysku uzyskać w D1.. trzeba było użyć najszybszej, która pewnie jest droższa niż cały D70.
żółto-czarny
20-11-2005, 21:44
Nie myślałem o synchronizacji z błyskiem, tylko o takiej "zwykłej" migawce.
No tak, ale żeby mogła pracować migawka elektroniczna, to ta mechaniczna musi się otworzyć całkowicie, a to możliwe jest przy czasie nie krótszym od "X" - w tym wypadku 1/90 s (lub w pobliżu). A migawka mechaniczna w D70 potencjalnie potrafi odmierzyć pewnie nawet i 1/2000 s.
Anonymous
20-11-2005, 22:03
Nie masz mozliwości wyboru (ani automatyka aparatu) pomiedzy migawka mechaniczną i elektroniczną.
Jak to nie ma? Do 1/90 pracuje tylko mechaniczna, a przy krótszych "elektroniczna". Wybór całkiem automatyczny.
To oczym piszesz to nie jest wybor, tylko ograniczenie aparatu.
Pozdrawiam:
Andrzej
Pójdźmy na kompromis: "wybór wymuszony" ale może być też "propozycja nie do odrzucenia".
Tak czy inaczej MarcinJ i inni dowiedzieli się na czym polega "chybrydowość" migawki w D70, jakie są jej zalety i wady.
żółto-czarny
21-11-2005, 16:34
Przede wszystkim zaś wady :evil:
Ale możliwość błyskania przy 1/500 s bez zmniejszenia "praktycznej" liczby przewodniej flesza, a jednocześnie niskiej cenie aparatu też się liczy.
jakie są jej zalety i wady.
Zalety to przede wszystkim praca z lampami błyskowymi - wszelkiej
maści fotografowanie kropelek i innych cieczy na ekstremalnie krótkich
czasach, synchro migawki ze wszystkimi jej czasami bez straty mocy
lamp.. IMHO jednak więcej zalet, niż wad :)
blooming jest the best!!!
Ja na początku jak zobaczyłem to na ekranie to prawie zawału dostałem, że mój nowy aparat jest uszkodzony, na szczęście to szczęście w nieszczęściu! :D
MzMarcin
21-11-2005, 23:27
woytek6,
To jest nas dwóch ;)
Oj mam dziwne przeczucie, że gdzieś trzeci sie ukrywa albo i czwarty i......