Zobacz pełną wersję : Czy warto zamienić D70 na D80
Od dłuzszego czasu rozważam podmianę body D70 na D80. W moim przypadku główny mankament D70 zwiazany jest z koniecznoscią obróbki zdjęć jpeg. Czy poprawilo się to w D80? Może ktoś dokonał takiej zamiany i podzieli się swoimi spostrzezeniami.
Pozdrawiam
Wojtek
Uzywaj wyszukiwarki, bo takich tematow było kilka... nawet całkiem niedawno.
david555
17-08-2007, 20:54
Od dłuzszego czasu rozważam podmianę body D70 na D80. W moim przypadku główny mankament D70 zwiazany jest z koniecznoscią obróbki zdjęć jpeg. Czy poprawilo się to w D80? Może ktoś dokonał takiej zamiany i podzieli się swoimi spostrzezeniami.
Pozdrawiam
Wojtek
To tak jakbyś pytał, czy warto zamienić gorsze na lepsze. Sam sobie odpowiedz.;)
To tak jakbyś pytał, czy warto zamienić gorsze na lepsze. Sam sobie odpowiedz.;)
Super rada.... Rzeczą oczywista jest konieczność dopłaty i to nie małej. Moje pytanie zwiazane jest z odpowiedzią na pytanie, czy warto wydać np. 1000,- zł za wymiane na "lepszy", a może tylko nowszy model.
Pozdrawiam
Wojtek
david555
17-08-2007, 21:37
Super rada.... Rzeczą oczywista jest konieczność dopłaty i to nie małej. Moje pytanie zwiazane jest z odpowiedzią na pytanie, czy warto wydać np. 1000,- zł za wymiane na "lepszy", a może tylko nowszy model.
Pozdrawiam
Wojtek
Dżizas, jak masz to dopłać, a nie, to nie. Wszelkie porównania zostały już dokonane. Czego oczekujesz więcej, że ktoś zapewni Cię, że to dobrze zainwestowane pieniądze. Jeśli tak myślisz, to od razu mogę Ci powiedzieć, że to nie najlepsza inwestycja i lepiej kupić jakąś nieruchomość, bo ceny rosną. A jak kupisz D80, to za chwilę będziesz sfrustrowany, że nie masz D85, albo D90. Z elektroniką tak to już jest. W moim przekonaniu D80 jest lepszym aparatem od D70. Tyle. edit: Zrób upgrade firmware i już będzie lepiej.;) Chyba,że już zrobiłeś.
Jeżeli głównym powodem do zmiany puszki jest format jpg to zdecydowanie taniej będzie podrążyć temat formatu raw i przeprosić się z jakimś edytorem. Zapewniam, że zaskoczy cię nawet poczciwy stary d70, a jak bardzo chcesz coś kupić to szkło... prawda stara jak świat. Chyba, że faktycznie doskwiera ci wizjer wielkości matrycy aps :), albo bloom na hybrydowej migawie, albo średniej klasy wyświetlacz i jeszcze kilka innych drobiazgów. Zupełnie nie zmienia to faktu, że d70 można zrobić świetne foty w niczym nie ustępujące tym z d80. generalnie d80 to lepszy nowszy sprzęt i wolniej traci na wartości, ale apropos inwestycji to wypowiedzial sie juz david555 ;)
pozdro
powiedz mi gdzie moge oddac moje d70 doplacic 1000pln i dostac nowe d80 ??
powiedz mi gdzie moge oddac moje d70 doplacic 1000pln i dostac nowe d80 ??
tak to tylko w erze
:)
10Mp, 11 polowy autofocus, iso100, polskie menu, sterowanie bezprzewodowe innych lamp, spust migawki nie hybrydowy, 2,5cala wyswietlacz o lepszej rozdzielczosci, wizjer i napewno cos jeszcze ale mam teraz pustke w glowie.
mailem wczesniej d70 i nie zaluje zamiany na d80 z d70 zostal mi tylko N18-70:mrgreen:
KURNA*CHATA
19-08-2007, 08:21
Dla mnie 1000zl to troche duzo.
Wole poczekac niecaly rok, az konczyc sie bedzie gwarancja na moje D70s i sprzedac go, a wtedy napewno body D80 bedzie mozna kupic w cenie ponizej 2k.
Ps. ...a za 1000zl to juz masz tele 55-200VR :)
Sebastiann
19-08-2007, 11:11
Ja bym zainwestował kasę w szkło... D70/s to bardzo dobra pucha która może dać wiele z siebie jak sie ją dobrze pozna... wystarczy zobaczyć jakie zdjęcia pokazuje Kamash... puchę i tak z czasem się zmieni , szkła pozostaną.
Ja bym powiedzial, ze warto zmienic.
Za mna przemawiaja:
- 10Mpix matryca,
- 11 polowy AF,
- 2,5 cala LCD,
- ISO 100,
- rozbudowany tryb Commander,
- mozliwosc opoznienia wyzwolenia migawki o 0,4s,
- MB-D80 ;),
- wiekszy LCD gorny :D
Moim zdaniem, jezeli mialbys doplacac 1k zl to warto.
Jezeli nie wiesz czy warto to znaczy ze to nie sprzet cie ogranicza.Zwykle sie ma swiadomosc czego brakuje w posiadanym i czy te braki sa warte doplaty - a do jpg to lepiej kupic d40x - wypluwa naprawde ladne;]
Ja bym powiedzial, ze warto zmienic.
Za mna przemawiaja:
- 10Mpix matryca,
- 11 polowy AF,
- 2,5 cala LCD,
- ISO 100,
- rozbudowany tryb Commander,
- mozliwosc opoznienia wyzwolenia migawki o 0,4s,
- MB-D80 ;),
- wiekszy LCD gorny :D
Zapomniales dodac jeszcze jednej bardzo waznej cechy - duzy, jasny wizjer :)
Jak dla mnie to niewiele wiekszy od tego co jest w D70/s.
@DXT - w porownaniu do d40x do d70s ma jeden uszczerbek, mianowicie
brak slynnego w stajni nikona srubola :P
Wiec czy to sie oplaca, no nie wiem.
robin102
19-08-2007, 12:36
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ZADZIWIAJĄCE stwierdzenie zwłaszcza dla mnie użytkownika obu tych aparatów.
@DXT - w porownaniu do d40x do d70s ma jeden uszczerbek, mianowicie
brak slynnego w stajni nikona srubola :P
Wiec czy to sie oplaca, no nie wiem.
Kolega patrzy przez pryzmat jpg to i moze foci tez tylko 18-70...Trudno zakladac ze mu sie w ogole srubokret przyda..a jpg z d40x sa na bardzo dobrym poziomie.
No ja tam nie miałem żadnego z tych modeli, a różnica jest dla mnie bardzo wyraźna. Chociaż z określeniem "duży i jasny" w D80 też bym nie przesadzał.
Dzięki za szereg informacji i uwag. Ponieważ temat bardzo się rozszerzył chciałbym przybliżyć mój problem.
1. Rzeczywiście na razie nie spotkałem się z ograniczeniami D70, ale podejrzewam, że wynika to z braku porównań do innych modeli. Tego nie jestem w stanie zweryfikować i dlatego proszę o pomoc.
2. Aparatem który posiadam jest D70 a nie D70s.
3. Wszystkie zdjęcia robię obiektywem Nikkor 18-200, nie oczekuję zatem profesjonalnej jakości,
4. Zapewne robienie zdjęć w NEF da mi wiele więcej możliwości, ale wymagać będzie jeszcze więcej czasu przy obróbce zdjęć, a tego chciałbym uniknąć,
5. Jeżeli chodzi o możliwości - prawdopodobnie D40X całkowicie by mnie zadowolił, ale jego wielkość i trzymanie się w dłoni całkowicie go eliminuje. Tym bardziej, ze różnica w cenie to ok. 300-400 zł.
Pozdrawiam
Wojtek
Więc jako byłu user D70 i obecny D80 to IMHO owszem jak dla mnie warto było się przesiąść bo dla mnie D80 ma te pare drobiazgów które mi sie przydają, natomiast co do Twojego pytania a włąściwie Twojej sytuacji/potrzeb wklopot to taka przesiadka jest niepotrzebna bo pewnie te drobiazgi na + w 80 i tak Ci nie sa potrzebne a co do meritum pytania czyli jakość jpg to ten parametr jest chyba na samym końcu tego co w moim przypadku zaważyło na zmianie puszki bp jpg w obu puszkach nie różnią się jakoś znacząco
Dla mnie 1000zl to troche duzo.
Wole poczekac niecaly rok, az konczyc sie bedzie gwarancja na moje D70s i sprzedac go, a wtedy napewno body D80 bedzie mozna kupic w cenie ponizej 2k.
Ps. ...a za 1000zl to juz masz tele 55-200VR :)
Poniżej 2000 to chyba tak szybko nie zejdzie:)
wydaję mi się, że zapomnieliście o jeszcze jednej b. ważnej sprawie, czyli synchro z krótkimi czasami z sb-xxx, którego d70s nie ma. też dokupię niedługo d80 z trzech powodów, synchro właśnie, wizjer i grip. imo reszta różnic mało istotna. d70s będzie w zapasie.
stachmuszel
22-08-2007, 11:00
StruceL napisał:
"wydaję mi się, że zapomnieliście o jeszcze jednej b. ważnej sprawie, czyli synchro z krótkimi czasami z sb-xxx, którego d70s nie ma"
Nie za bardzo rozumiem. Poprawcie mnie, jeśli mój tok rozumowania jest niepoprawny. Z danych katalogowych wynika, że D80 ma synchro do 1/200sek. D70/S synchro do 1/500 sek, a po zaklejeniu dwóch dolnych styków w sankach lampy do 1/8000sek.
Pozdrawiam!
D80 obsługuje tryb FP, który pozwala wykorzystać Sabinę z każdym czasem migawki bez zaklejania niczego, przy czym traci się część mocy lampy.
Ja np. miałem wybór zamienić D50 na D70s lub D80. Wybrałem D70s chociaż stać było mnie na D80.
Dlaczego?
A no dlatego że np. D80 mając w pełni mechaniczną migawkę ma czasy synchronizacji z lampą tylko max 1/200s co w porównaniu do 1/500s mi osobiście nie pasowało bo często używam krótszych czasów przy dopalaniu pierwszych planów. Niby można to rozwiązać przysłoną ale ja lubie focić w 18-70 na f7.1 i nie chce zmieniać przysłony bo brak mi krótszego czasu.
D80 brakuje również czasu krótszego od 1/4000s.
D80 ma gorszy sensor pomiaru światła [tylko 4xx pikseli kiedy D70s ma 1xxx piksów].
Oczywiście oprócz tego D80 ma szereg plusów których nie ma w D70s ale ja wolałem wybrać pełną wersję lustrzanki i przesiąść się w przyszłości również na pełną [D200] niż bawić się od razu okrojonym D200 :)
To oczywiście osobisty wybór każdego - ja tylko przedstawiam swój punkt widzenia :P
I jeszcze jedna sprawa podstawowaD70 i D70s pracują na CF, a w D80 masz SD i znowu inwestujesz w karty
Więc jako byłu user D70 i obecny D80 to IMHO owszem jak dla mnie warto było się przesiąść bo dla mnie D80 ma te pare drobiazgów które mi sie przydają, natomiast co do Twojego pytania a włąściwie Twojej sytuacji/potrzeb wklopot to taka przesiadka jest niepotrzebna bo pewnie te drobiazgi na + w 80 i tak Ci nie sa potrzebne a co do meritum pytania czyli jakość jpg to ten parametr jest chyba na samym końcu tego co w moim przypadku zaważyło na zmianie puszki bp jpg w obu puszkach nie różnią się jakoś znacząco
Mistrzostwo świata - w tak długim zdaniu tylko jeden znak przestankowy :)
Mistrzostwo świata - w tak długim zdaniu tylko jeden znak przestankowy :)
To jeszcze nie koniec zdania... nie ma tam kropki :D
jerryjola
22-08-2007, 15:31
....
Oczywiście oprócz tego D80 ma szereg plusów których nie ma w D70s ale ja wolałem wybrać pełną wersję lustrzanki i przesiąść się w przyszłości również na pełną [D200] niż bawić się od razu okrojonym D200 :)...
co to znaczy pełna i niepełna wersja lustrzanki? Czegoś nie rozumiem....
robię zdjęcia d80-tką, i nie mam wrażenia, aby była ona niepełna, czy też robiła niepełne fotki.....
wracając do zapytania autora wątku:
jeżeli aparat Cię ogranicza, to myślę, że powinieneś zastanowić się nad zmianą
Jeżeli jednak to nie kwestia aparatu (np. szkła lub Ciebie samego-bo możesz nie wykorzystywać 100% możliwości d70-tki), to myślę, że zmiana nie jest warta, a lepiej dokupić jakieś szkło (szkła nigdy dosyć....)
To jeszcze nie koniec zdania... nie ma tam kropki :D
...co stwarza nadzieję na masywny ciąg dalszy... :)
co to znaczy pełna i niepełna wersja lustrzanki? Czegoś nie rozumiem....
robię zdjęcia d80-tką, i nie mam wrażenia, aby była ona niepełna, czy też robiła niepełne fotki.....
D50 to okrojony D70(s)
D80 to okrojony D200.
Pełna i niepełna chodziło mi właśnie o okrajanie danego modelu i robienie z niego modelu tańszego. Tak jak masz np. w D50 brak gniazda syncro itp. ale ogólnie bebechy są z D70s. Tak samo D80 to D200 bez kilku funkcji etc. ale ogólnie bebechy te same.
Poprostu na mnie świadomość że robię zdjęcia czymś okrojonym wpływa negatywnie i psuje mi samopoczucie :P D50 było wyjątkiem ponieważ praktycznie był to mój pierwszy aparat [nie bawiłem się kompaktami/hybrydami] i nie chciałem inwestować większej kasy w aparaty bo nie wiedziałem czy fotografia mi się spodoba.
D50 to okrojony D70(s)
D80 to okrojony D200.
Pełna i niepełna chodziło mi właśnie o okrajanie danego modelu i robienie z niego modelu tańszego. Tak jak masz np. w D50 brak gniazda syncro itp. ale ogólnie bebechy są z D70s. Tak samo D80 to D200 bez kilku funkcji etc. ale ogólnie bebechy te same.
Poprostu na mnie świadomość że robię zdjęcia czymś okrojonym wpływa negatywnie i psuje mi samopoczucie :P D50 było wyjątkiem ponieważ praktycznie był to mój pierwszy aparat [nie bawiłem się kompaktami/hybrydami] i nie chciałem inwestować większej kasy w aparaty bo nie wiedziałem czy fotografia mi się spodoba.
hehehehe.. Niezłą ideologię sobie dorobiles do tego wszystkiego :-D
A majac D70s oczywiscie nie masz poczucia, ze masz "okrojony" sprzet? hehehehehe... dobre
Idąc Twoim tokiem myslenia to ja moglbym napisac majac D70s, ze negatywnie na mnie wpływa swiadomosc, ze robie zdjecia czyms co wyszło z produkcji i jest przestarzałe... Oczywiscie jest to nonsens, ale to cos wlasnie w tym stylu co napisales :-D
przemo zaprzeczysz ze D50 to okrojony D70/D70s i tak samo D80 to okrojone D200?
Jest to prawdą wiadomą i powszechną iż D50 i D80 są to tańsze wersje modeli wyższych oparte w bardzo dużej mierze na nich.
To tak samo jak masz samochód w wersji exclusive z jakimiśtam bajerami i wersje zwykłe dla ludzi którym np. w samochodzie nie potrzebna klima czy pełna elektryka. Ja wole mieć model starszy ale na pełnym wypasie niż ten nowszy okrojony. Nie jest to z mojej strony jakiś zarzut w strone osób korzystających z np. D80 że mają "gorsze" puszki. Napisałem poprostu jak się to kręci w mojej głowie i jak ja to postrzegam.
D50 to okrojony D70(s)
D80 to okrojony D200.
Nie jest to prawda z jdnego podstawowego powodu - calkowicie inaczej dzialajacy pomiar matrycowy. W d200 prawidlowo, w d80 - nie :)
Witam
Robiłem zdjęcia D70 przez prawie 2 lata (koło 200 opublikowałem) od 3 miesięcy mam D80,
moja odpowiedź do autora wątku - zastanów się dobrze czego oczekujesz..
Nie zawsze wybór puszki nowszej jest tożsamy z wyborem lepszej...
Było wymienianych bardzo dużo zalet D80 i nie zamierzam się powtarzać,
tylko dlaczego mało kto, tylko mój przedmówca zdaje się, wspomniał o fatalnym pomiarze matrycowym,
nie chcę tego tematu rozwijać bo dużo o tym pisano ("ten typ tak ma" - wątek obowiązkowy dla zakupujących D80), ale ja decydując się na D80 na ten temat nic nie wiedziałem , oczywiście że można robić dobre zdjęcia bo robię je i to bardzo dobre niektóre;) ale trzeba wspomnieć, że większość użytkowników D80 używa centralno-ważonego a decydując się na matrycowy trzeba się pogodzić nowymi nawykami jak branie pod uwagę punktu ostrzenia, blokowanie ekspozycji, oddzielanie pomiaru światła od ostrości, kompensacja ekspozycji...
Dla kogoś przesiadającego się z D70, jak ja zrobiłem, to kilka tygodni nauki, da się ale czy ktoś chce płacić więcej za to aby uczyć się jak skorygować nieprawidłowo działający pomiar matrycowy....nie wiem..
Odnośnie matrycy, ok fajnie, duża można kadrować, tylko już po 3 tygodniach miałem pierwsze martwe piksele, których wcześniej - d70 - nigdy w życiu nie widziałem, zacząłem czytać na forum i okazało się że po roku użytkowania mogę spodziewać się kilkunastu!! I jest to normalne i ok...no zastanów się czy chcesz za to płacić, matryca większa ale i bardziej podatna na wady... kilku kumpli ma D70ki i nigdy martwych pikseli nie widziało, a jak jest w D80 odsyłam do wątków na tym forum, oczywiści można sobie podkolorować podczas obróbki zdjęcia oczywiście można sobie pojechać do Warszawy na mapowanie ale nie wszyscy mają czas i okazję "sobie pojechać" czasami kilka tysięcy kilometrów....
Wizjer jest lepszy i większy i owszem, ale czy ktoś wspomniał, że i pobór mocy jest większy... nie robiłem dokładnych pomiarów, ale D70 ładowałem około raz na tydzień a D80 co dwa dni przy codziennym fotografowaniu...
Jest więcej drobnych rzeczy, a jak pisałem na początku jest też wiele zalet, tylko to co dla jednego jest drobnostką dla kogo innego jest dużą wadą i odwrotnie, wszystko jest subiektywne...i należy sobie te plusy i minusy wyważyć i ocenić czego jest dla danych potrzeb więcej...ja polecam Ci inwestować w szkła, bo D80 nie jest fantastycznym aparatem i ma kilka wad, które są większe niż powinny być moim skromnym zdaniem, problem w tym że wszyscy "nikonofile" będą bijąc się w piersi twierdzili, że aparat ten jest jedynym słusznym i właściwym wyborem bo musi być fantastyczny gdyż jest to najnowsze dziecko litościwie nam panującego NIKONa (który tak się aż starać nie musi bo ma wiernych poddanych)..
Przepraszam za to nieco sarkastyczne zakończenie, jeśli ktoś poczuł się urażony, są to moje subiektywne odczucia na podstawie moich doświadczeń i tego co czytam na tym forum parę ostatnich miesięcy...
Serdeczne pozdrowienia,
życzę udanej decyzji i wielu pięknych fotek
KARLOS_vu
23-08-2007, 10:59
Myślę że mój przedmówca pięknie temat wyklarował
Ja mam D80 ale nie moge pochwalić się użytkowaniem niższymi modelami Nikona
Jeśli ja miał bym D70s nie wymieniał bym jej na D80 - wolał bym uskładac na D200
pytanie tylko "PO CO ?"
Fakt dobrze zawsze mieć nowszą puszkę
ale każdorazowe przesiadanie się wiąże się z wyeliminowaniem pewnych nawyków ze starego sprzętu
Daj sobie spokój z D80
Oprócz tego wszystkiego warto dodać, że lepej poczekać na jakieś nowe matryce w Nikonie.
I nie chodzi mi broń Boże o szumy, ale o lepszą rozpiętośc tonalną, coś ala Fuji.
robin102
23-08-2007, 12:00
Witam
Robiłem zdjęcia D70 przez prawie 2 lata (koło 200 opublikowałem) od 3 miesięcy mam D80,
moja odpowiedź do autora wątku - zastanów się dobrze czego oczekujesz..
Nie zawsze wybór puszki nowszej jest tożsamy z wyborem lepszej...
......................
Wizjer Panie wizjer , to jest to co przemawia za D80 w szczególności.
przemo zaprzeczysz ze D50 to okrojony D70/D70s i tak samo D80 to okrojone D200?
Jest to prawdą wiadomą i powszechną iż D50 i D80 są to tańsze wersje modeli wyższych oparte w bardzo dużej mierze na nich.
Kolego, odniosłem sie do Twojego wyjasnienia, dlaczego wybrales D70s...a nie D80....
Nie zaprzeczam ze D80 to okrojony D200, załózmy nawet ze tak jest... smieszy mnie, jaki podajesz m.in. powod wyboru D70s, a nie D80... bo nie lubisz miec czegos w okrojonej wersji. No i co z tego ze 80 to okrojony D200 ? D80 jest lepszy jednak mimo wszystko od D70s. Zgodzisz sie z tym? Inna kwestia, czy warto dac wiecej kasy za niego, to juz indywidualna sprawa kazdego, czy potrzeba mu usprawnien z D80....
Gdybys napisal, ze uznales, ze D70s jest dla Ciebie lepszym wyborem i nie bylo sensu wydawac wiecej na D80 to spoko... Ale Ty dorobiles do tego jakas dziwną ideologię, ze D80 to okrojony sprzet, a D70s nie.... Nonsens, bo D80 to następca D70s.
To tak jakby napisac - nie chce Hondy Civic z silnikiem 1.4 (90KM) bo jest słabsza od wersji 1.6 (160KM) i kupie sobie Daewoo Nexia.
Nie jest to z mojej strony jakiś zarzut w strone osób korzystających z np. D80 że mają "gorsze" puszki.
Gorsze od czego? Bo chyba nie od D70s...heheheheh.... Teraz to poleciałes :-D
hm,dokładnie. Mnie się zdaje,że każdy ma trochę racji i każdy chwali to co ma.Ja też miałem dylemat d70svsd80.I po dłuższym starciu wygrał d70s.Po prostu przeważył argument ceny>d 80 jest za drogi w stosunku do d70s,nie oferuje aż tyle więcej.Poza wizjerkiem,niczego bym w d70s nie zmienił.Jeśli wyżej to tylko d 200,a kto wie może 300?nie interesują mnie pół środki,z całym szacunkiem do d80,który aparatem lepszym/nowszym dla innych na pewno jest.Gdyby d 80 kosztował ok.3,5,był ciut większy(miałem d 50,wolałem coś większego) to kto wie...a tak ?za kwotę jaką miałem do wydania kupiłem d70s 18-70,50 1-8,sb800,torbę,2 karty...teraz zbieram na jakieś lepsze szkła,a w styczniu...kto wie,może d 200 zleci z ceną poniżej 4 tys?
moim zdaniem to nie jest dobry okres na jakie kolwiek zmiany puszki. D300 ma wejść w listopadzie ?. Co za tym idzie starsze bedzie musiało zrobić miejsce nowemu. Cena D200 się obniży - tak samo jak d80.
Różnice w cenie używanego d70(s) a nowego d80 spożytkowałbym na szkła - a w przyszłości oczywiście na zmiane puszki- kiedy w obecnej bedziesz widział baaardzo duzo wad, z którymi nie będziesz mógł żyć. Albo poprostu, kiedy będziesz chciał poprawic sobie humor i kupić nową zabawke.
kochany kolego prz3mo.
Po pierwsze to kłania się podstawówka, no chyba że czytasz co chciałbyś przeczytać bo w moim poprzednim poście pierwszym wyrazem w zacytowanym przez ciebie zdaniu jest wyraz "Nie", tak więc jest to zaprzeczenie.
Co do pytania to nie zgodzę się że D80 jest lepszy od D70s. Pomimo że ma większą matrycę którą podaje się w argumentach to jak mogłeś wcześniej przeczytać bardzo często po krótkim czasie pojawiają się na niej martwe piksele. A to chyba już nie jest przewaga prawda?
Kolejną rzeczą która wg mnie nie przemawia na korzyść D80 jest krótszy czas syncro z lampą. Dla mnie akurat jest to ważne.
Można jeszcze dorzucić to co napisało wcześniej kilku użytkowników D80 a mianowicie wadliwie działający pomiar światła [przy ustawieniu na matrycowy].
Czy dla ciebie to plus że puszka ma tyle wad fabrycznych? :)
Nie przecze oczywiście że ma lepszy, jaśniejszy wizjer bo jest to rzecz której np. brakuje mi w D70s. Dlatego też nie mówie że jest gorszy czy lepszy a jedynie że IMHO [tłum. pol. - Moim Skromnym Zdaniem] nie opłaca się go kupować jeśli do wyboru mamy D80 lub D70s ponieważ porównując ich wady oraz zalety i dodając do tego ich cenę jest to totalnie nielogiczny zakup. No chyba że ktoś nie potrafi sobie poradzić z wizjerem w D70s chociaz moim zdaniem da się nim bez problemu focić bo robi i robiła to masa ludzi od dawien dawna.
Pozatym tekst o tym że D80 jest jakoby następcą D80 to dla mnie prędzej "chłit maretingowy" niż stwierdzenie prawdy. To że coś jest nowsze i ma wyższą liczbę w modelu nie może stwierdzić o następcy czegoś. No chyba że rozumować to pod kryterium "nowości" to wtedy możemy napisać że D40x to następca D2X [wkońcu D40x wyszedł po D2X] a z tym się ani ja, ani zapewne ty, ani pewnie żaden inny użytkownik tegoż forum nie zgodzi.
Tyle ode mnie i dwie rzeczy na koniec:
1. Proszę, czytaj ze zrozumieniem.
2. Nie broń swojej puszki próbując zrobić z niej niewiem co. Jeśli poczujesz się lepiej w momencie gdy stwierdzę że D80 jest lepszy od D70s to mogę specjalnie dla ciebie zaprzeczyć swojemu zdaniu i napisać to mając na uwadze nie wyrażenie swojego własnego przekonania lecz dobre samopoczucie kolegi z forum.
Aha i jeszcze jedno.
Jeśli już wyrażamy swoje zdanie porównując puszki do samochodów to nie zgodzę się z twoim porównaniem lecz ujmę to inaczej.
Wolę mieć jakiegoś dobrego, dopracowanego VW z 2005 roku z "mniejszym" silnikiem niż Mercedesa z 2007 roku który ma super silnik ale w zamian za to ma fabryczną wadę działania jakiegoś system [porównanie do pomiaru światła] oraz jego "większy" silnik po krótkim czasie wymaga naprawy, tudzież wymiany.
imho opłaca się dorzucić do D80, bo np według mnie kolory jpg w D70s to porażka, wizjer D80 jest świetny, ażeby dobrze coś ocenić na wyświetlaczu D70s dobrze mieć ze sobą lupę z kilkukrotnym powiększeniem, matrycowy niestety u mnie nie przepala wystarczy świadomie go używać i nie powtarzać na okrągło usłyszanych opinii. To niektóre argumenty, aby dołożyć i mieć lepszą puchę (według mojego zdania, bo i D70s używałem i nie kupiłbym)
Każdy ma swoje priorytety i upodobania, dobrze samemu przekalkulować, które parametry mają większe znaczenie, ja wybrałem, drugi raz wybór byłby taki sam :wink:
pzdr
Kolejną rzeczą która wg mnie nie przemawia na korzyść D80 jest krótszy czas syncro z lampą. Dla mnie akurat jest to ważne.
Tak dla uściślenia to z tym 1/200 w D80 i 1/500 w D70 to nie do końca tak bo D80 ustawiasz w tryb FP i możesz sobie cykać nawet z 1/1000 oczywiście FP skutkuje cześciową utratą mocy ale działa wyśmienicie.
kochany kolego prz3mo.
Po pierwsze to kłania się podstawówka, no chyba że czytasz co chciałbyś przeczytać bo w moim poprzednim poście pierwszym wyrazem w zacytowanym przez ciebie zdaniu jest wyraz "Nie", tak więc jest to zaprzeczenie.
Daruj sobie takie teksty... Nawet jeśli zle zrozumialem to zdanie, to nie powod do takich "wycieczek w moim kierunku"...
Co do pytania to nie zgodzę się że D80 jest lepszy od D70s. Pomimo że ma większą matrycę którą podaje się w argumentach to jak mogłeś wcześniej przeczytać bardzo często po krótkim czasie pojawiają się na niej martwe piksele. A to chyba już nie jest przewaga prawda?
Tak się głupio składa, ze przypadlosc "hot pixeli" jest powszechna w wielu matrycach, nie tylko tej w D80. Ja osobiscie u siebie nie zauwazylem na ŻADNYM zdjeciu choćby jednego... A jesli nawet są przy bardzo wysokim ISO i dlugim czasie naswietlania to nie jest to dla mnie zadna wada... Nie jestem zboczencem robiącym zdjecie dekielka, uzywam aparatu do robienia zdjec.
No i spoko. Załózmy nawet, ze tak jest (bo nie wnikałem poki co w temach synchro).
To dla Ciebie ma znaczenie, dla mnie nie. A więc JEDYNA SENSOWNA , poki co Twoim zdaniem cecha przemawiajaca za D70s.
Nie chce mi sie wyliczać teraz plusow D80 w porownaniu do D70s (bo jest o tym wiele napisane na forum, w wielu tematach) , ale jest ich nieproporconalnie wiecej
Można jeszcze dorzucić to co napisało wcześniej kilku użytkowników D80 a mianowicie wadliwie działający pomiar światła [przy ustawieniu na matrycowy].
Jesli juz to działający inaczej , nie wadliwie. Na tym forum było kilka razy pokazane, ze pomiar matrycowy w D80 jest powtarzalny i działa zgodnie z pewnymi zasadami.
Idąc tym tokiem rozumowania ja moglbym napisac, ze "jak pisze wielu uzytkownikow D70s niedoświetla"... Bo takich informacji w sieci mozna znależć sporo.
Czy dla ciebie to plus że puszka ma tyle wad fabrycznych? :)
bez komentarza (co do tych twoich niby wad fabrycznych odniosłem sie wyżej)
nie opłaca się go kupować jeśli do wyboru mamy D80 lub D70s ponieważ porównując ich wady oraz zalety i dodając do tego ich cenę jest to totalnie nielogiczny zakup.
Jak widać dla wielu ludzi jednak logiczny, skoro go kupili (sporo osob także zmieniła z D70s).
Dla Ciebie plusy D80 sa mało istotne, dla mnie dość istotne... Moje pieniądze - mój wybór.
Pozatym tekst o tym że D80 jest jakoby następcą D80 to dla mnie prędzej "chłit maretingowy" niż stwierdzenie prawdy.
Powszechnie sie uważa, ze jednak następca (tak twierdzi też Nikon). Ty uwazasz inaczej. OK
Nie broń swojej puszki próbując zrobić z niej niewiem co. Jeśli poczujesz się lepiej w momencie gdy stwierdzę że D80 jest lepszy od D70s to mogę specjalnie dla ciebie zaprzeczyć swojemu zdaniu i napisać to mając na uwadze nie wyrażenie swojego własnego przekonania lecz dobre samopoczucie kolegi z forum.
Nie musze niczego bronic, bo jestem swiadom wad i zalet D80. Podobnie zreszta jak D70s. Nie musze nic nikomu udowadniac.
Ty masz swoje zdanie ,ja swoje i na tym zakończmy tę dysputę.
dodano:
Wolę mieć jakiegoś dobrego, dopracowanego VW z 2005 roku z "mniejszym" silnikiem niż Mercedesa z 2007 roku który ma super silnik ale w zamian za to ma fabryczną wadę działania jakiegoś system [porównanie do pomiaru światła] oraz jego "większy" silnik po krótkim czasie wymaga naprawy, tudzież wymiany.
No to rzeczywiscie trafne porownanie... hahahaha.... Nie mam więcej pytan.
fotouśmieszek
25-08-2007, 22:53
ponizej 2k to spadnie za 4 lata.pokaz mi jakas puszke nikona ktora staniala w takim tempie. pozdr;)
fotouśmieszek
25-08-2007, 23:15
mam d80,ma komplet pikseli,idealny pomiar matrycowy,nowy firmłer.podobno poczatkowe serie mialy jakies usterki.nie zauwazylem w moim egzemplarzu. z d70 nie ma porownania,jesli chodzi o mozliwosc kadrowania.tam mi brakowalo rozdzielczosci do formatu A4. poza tym mozliwosci: niewiele ustepuje d200,z tym ze ma lepszy sensor i wytlumione szumy,skasowana more,ktora przesladowala d70....pozdrawiam:-)
wiedziałem,że to się tak skończy...to jest spór nie do roztrzygnięcia.I tak każdy ma własne preferencje.Dla mnie osobiście d 80 jest dużo za drogi w stosunku do tego co oferuje i zdania nie zmienię.Ta puszka powinna kosztować 400-500 zl więcej niż d70s.(i to głównie za wizjer i blask nowości)I jak sobie pomyślę,że widywałem(dawno) na półce oba (MM) d80-4499 i d70s-2699 i miałem dylemat, to śmiac mi się chce.Wybrałem to co w stopce za tą samą cenę,za pół roku d200 i...każdy ma swoją opcję.Szanuję posiadaczy d80 który jest świetnym korpusem ale nie dam sobie wmówić,że to był błedny wybór bo dziś wybrał bym tak samo.
wiedziałem,że to się tak skończy...to jest spór nie do roztrzygnięcia.I tak każdy ma własne preferencje.Dla mnie osobiście d 80 jest dużo za drogi w stosunku do tego co oferuje i zdania nie zmienię.Ta puszka powinna kosztować 400-500 zl więcej niż d70s.(i to głównie za wizjer i blask nowości)I jak sobie pomyślę,że widywałem(dawno) na półce oba (MM) d80-4499 i d70s-2699 i miałem dylemat, to śmiac mi się chce.Wybrałem to co w stopce za tą samą cenę,za pół roku d200 i...każdy ma swoją opcję.Szanuję posiadaczy d80 który jest świetnym korpusem ale nie dam sobie wmówić,że to był błedny wybór bo dziś wybrał bym tak samo.
A pamiętasz ile D70s kosztował na starcie? Co jest nowe musi kosztować , później cena spada do konkurencyjnej wartości i nie jest to tylko przypadek D70s vs D80, bo można to zaobserwować także w innych systemach.
Jak dla kogoś nie jest wart to niech nie kupuje i cieszy się D70s.
pzdr
dokładnie to napisałem,pozdr
Ty masz swoje zdanie ,ja swoje i na tym zakończmy tę dysputę.
No, z tym to mogę się zgodzić.
david555
26-08-2007, 16:15
No, z tym to mogę się zgodzić.
Dziękuję Wam w imieniu swoim i reszty.;)
fotouśmieszek
27-08-2007, 17:43
jasne,dla jednego lepszy d70 dla mnie d80.i tak najwazniejsze sa foty.BTW d80 juz spadly do 2,8k. sam focilem dlugo d50.wydawal mi sie najlepszyIMO w jotpegach. i najtanszy... pozdrawiam;)
jasne,dla jednego lepszy d70 dla mnie d80.i tak najwazniejsze sa foty.BTW d80 juz spadly do 2,8k. sam focilem dlugo d50.wydawal mi sie najlepszyIMO w jotpegach. i najtanszy... pozdrawiam;)
Myślałem,że dyskusja się skończyła...Nie chciałbym rozpętywać koljenych sporów ale muszę odpowiedzieć:Mogłem kupić d80,kupiłem d70s.Nie rozumiem przesiadek z d50/70/70s na d80 z grubo ponad 1k w plecy ale to nie moja sprawa.Jpeg mnie nie interesują,zresztą 70s przy pewnej wprawie daje niezłe.Wybór 70s vs 80 dla mnie zdecydowanie d70s.Fakt ,cena d80 powoooooli spada do rzeczywistej wartości sprzętu- wciąż przecież nówki w tej klasie.Widziałem najlepsze zdjęcia z d80,widziałem też bolesne uświadomienia z przepłacenia i próby autoprzekonywania...Za niewiele większą kasę(mam nadzieję,że cena będzie gdzieś w granicach 4k body) przesiadam się w styczniu na d200.Każdy ma swoją drogę,tyle ode mnie.
barklejek
05-09-2007, 20:31
Witam mam a wlasciwie mialem ten sam problem czy zamienic d70s na 80-ke ale zostaje na d70s daje rade ta pucha i tyle :-D pozdrawiam
Witam mam a wlasciwie mialem ten sam problem czy zamienic d70s na 80-ke ale zostaje na d70s daje rade ta pucha i tyle :-D pozdrawiam
Pewnie, że daje. W D80 wizjer/matówka moim zdaniem jet tym co jest warte zmiany - na pytanie czy jest to warte 1k zł każdy sam sobie odpowie - w chwili obecnej jednak lepiej się wstrzymać ze zmianami i kupić jakieś D200 używane przypuścimy w połowie 2008 r przecież są tacy, którzy spać bez D300 nie będą mogli :)
barklejek
05-09-2007, 23:48
tylko pytanie czy natrafimy na dobry stan d200 :|
Gawronnek
06-09-2007, 00:05
cóż każda zmiana sprzętu z dopłatą to indywidualny wybór, nie będę nikogo przekonywał o wyższości któregoś z body, miałem D70, mam D80 jednak w związku z jego dłuższą obecnością w serwisie, musiałem się zadowolić D70s syna a później D50 z serwisu, powiem tak jedynymi zaletami D70s i D50 w stosunku do D80 były szumy, jednak pracując tymi dwoma aparatami w każdym mi czegoś brakowało, i nie jest zaślepiona miłość do D80, w obu przypadkach mocno brakowało mi gripa, 10 MP, bardziej intuicyjnego menu, wizjera czy nawet ISO100 i paru innych pierdół, oczywiście to moje subiektywne zadanie i nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji
maciekjak
06-09-2007, 19:44
Pozdrawiam
Wojtek
o co chodzi z ta obróbką jpg ??? bo troche nie bardzo rozumiem ??
Mam D80. Obróbka zdjęć - tak czuję taką potrzebę w niejednym wypadku, lecz pierwsza partia odbitek papierowych niemal w 100% bez obróbki na kompie udała mi się bardzo dobrze. Wydaje mi się, że problem obróbki zdjęć jest trochę przesadzony, chyba, że trzeba ratować każde zrobione zdjęcie, no albo to jedyne, w danym momencie najważniejsze. Zaznaczam, że nie wiem, jak to jest w Nikonie D70 - udanej i popularnej przecież konstrukcji.
maciekjak
07-09-2007, 11:35
Mam D80. Obróbka zdjęć - tak czuję taką potrzebę w niejednym wypadku, lecz pierwsza partia odbitek papierowych niemal w 100% bez obróbki na kompie udała mi się bardzo dobrze. Wydaje mi się, że problem obróbki zdjęć jest trochę przesadzony, chyba, że trzeba ratować każde zrobione zdjęcie, no albo to jedyne, w danym momencie najważniejsze. Zaznaczam, że nie wiem, jak to jest w Nikonie D70 - udanej i popularnej przecież konstrukcji.
ja w chwili obecnej mam fuji s9500 i w sumie obróbka nie jest mi obca