Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 f/4-5.6 - Jakość egzemplarzy
kowalski
17-08-2007, 15:07
Hej,
Niebawem mam zamiar sprawić sobie obiektyw jak w tytule. Martwi mnie jedynie, że w wielu miejscach w sieci czytałem że można nadziać się na niezbyt dobrej jakości egzemplarze.
Stąd pytanie do forumowiczów, szczególnie tych którzy posiadają w.w obiektyw i być może mieli doświadczenia z wymianą wadliwych egzemplarzy:
1. Jak mogę poznać, że mój egzemplarz jest do D.? Objawia się to mydłem, nierównomierną ostrością w kadrze? Skąd mam wiedzieć że jakaś niedoskonałość nie jest po prostu cechą obiektywu?
2. Jeśli jestem niezadowolony z egzemplarza, to czy mogę go bezproblemowo wymienić? Czy sklepy stwarzają problemy? Mieszkam w Krakowie, być może możecie polecić jakiś sklep gdzie nie będzie problemu z wymianą wadliwej sztuki.
3. Ile taka wymiana trwa? Czy ktoś będzie sprawdzał czy nie bredzę, czy po prostu wymieni mi na potencjalnie lepszy egzemplarz. Słyszałem o człowieku który latał do sklepu ze 3 razy zanim był zadowolony. Na miejscu sprzedawcy trafiłby mnie szlag...
4. Czy wadliwość egzemplarzy to nie jest przypadkiem coś w rodzaju 'urban legend' ?:) Nie jestem jakimś szaleńcem i nie będę przeprowadzał badań laboratoryjnych, po prostu zależy mi na dobrych, ostrych, amatorskich zdjęciach.
Dzięki z góry za jakieś rozjaśnienie sprawy. Jakby ktoś z was miał przykładowe fotki z dobrej/walniętej sigmy do porównania to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
jacoslavgth
17-08-2007, 15:16
ja akurat za pierwszym razem trafilem na swietny egzemplarz - przynajmniej taki mi sie wydaje ( jak chcesz podesle ci samplae - podaj tylko adress na pw ), kupilem w irlandii w sklepie wiéc zawsze moglem wymienic, wiesz, wydaje mi sie ze zawsze kazdy z nas ma wygorowane wymagania - chce zeby jego szklo bylo masakrycznie ostre, czasem jest inaczej, byc moze moglem trafic leszá, ostrzejszá - ale jezeli obraz ktory daje mi ta sztuka bardzo mnie zadowala to mysle ze zmiana nie jest konieczna, w koncu mozna cale zycie biegac i wymieniac bo a noz trafi sie lepsza.
co do sprzedawcy to sie nie martw, w koncu jak za cos placisz to wymagasz a koszt 1500-1600 zl maly nie jest, wiéc do dziela, ja osobiscie bardzo polecam - sa pewnie lepsze szkla od tego, ale ta sigma jest taka fajna :)
ja również zdecydowanie polecam! Nie przebierałem w egzemplarzach tylko wziąłem jaki był i nie mam żadnych do niego zastrzeżeń. Skoro jesteś z Krakowa to polecam Ci foto plus na studenckiej- porównywałem przed zakupem z innymi podobnymi szkłami (12-24) do oporu :) . Jest to moje ulubione szkło ze względu pole widzenia oraz przyjemne kolory jakie oddaje. (http://picasaweb.google.co.uk/tommy.tomek - tu znajdziesz sporo ujęć z sigmy)
Ostatnio oddawałam wadliwy (nieostry) obiektyw zakupiony FotoTipie - nie robili żadnych problemów. (sklep właśnie w Krakowie)
a ja kupiłem w cyberstore.pl - tez są z Krakowa, wg ceneo tam było najtaniej.
(przysłali mi z niepodbitą gwarancją - wysłałem do nich po pieczatkę i mi ją chyba u nich wcieło, bo maja kilka oddziałów i nie wiedzą gdzie to się zapodziało. Ja wysłałem tam gdzie adres z faktury, a wg nich powinienem do punktu obsługi klienta)
chciałem zrobic test FF/BF i nici z tego. GO na 10 mm i nawet na f4 jest tak duża, że cała tablica była ostra :smile:
Gawronik
25-08-2007, 14:30
tez pare dni kupiłem to szkło i bez przebierania w egzemplarzach lecz zastrzezen nie mam. fotki robiłem testowe ze statywu tzw widoków ogólnych w porównaniu do 17-55/2,8 i kolorystyka jest podobna ostrość porównywalna wiec sumując jestem zadowolony, a szkło kupiłem do widoczków w góry więc dopiero za tydzień przejdzie prawdziwy chrzest bojowy, dodatkowo podoba mi sie średnica gwintu która jest identyczna jak 17-55 więc zaoszczędziłem na kupnie polara. Ew. fotki testowe na koniec września po urlopie
podpinałem dla zabawy do analoga - tak od 14mm winieta widoczna w wizjerze (F80) jest akceptowalna a jaka będzie na prawdę to się zobaczy na odbitkach
pozdrawiam
Marcin Gawron
fotouśmieszek
25-08-2007, 22:03
to mnie postraszyliscie...;( kilka postow i jedno szkło do d... juz mam kupione w njorku.jutro odbieram.ciekawe,kurde,czy ostry....moje wymarzone szkło:-)
450yamaha
26-08-2007, 11:02
ja tam swoje 10-20 kupilem w SkyPlaza w Hong Kongu, wziąłem pierwszy lepszy i nie mam problemów :))
A propo winietowania - wcale go nie ma (przynajmniej na zdjeciach ktore robilem dotychczas)
A ja planuje zakupic szklo z naglowka :) Az mi sie z mordki rogalik podkrecany do gory zrobil po Waszych opiniach :)
marbiego
29-08-2007, 21:54
Ja kupiłem swojego w Warszawie. Ostrzy doskonale, AF działa bez zarzutu. Wykorzystuje go do fotografii wnętrz i krajobrazów. Jestem zadowolony.
Porównywałem z Tokiną 12-24 i nie zamieniłbym się.
Dla ciekawości podpiąłem do starej F70 i o dziwo też działał ale faktycznie 14 lub mniej winietuje.
JanuszWaw
29-08-2007, 22:20
Hej,
Niebawem mam zamiar sprawić sobie obiektyw jak w tytule. Martwi mnie jedynie, że w wielu miejscach w sieci czytałem że można nadziać się na niezbyt dobrej jakości egzemplarze....m,
Swój kupiłem w Wawie w Sigmie. Mogłem, ale nie musiałem wybierać. Jestem zadowolony. Ze względu na jego specyfikę zaliczam go do szkieł "klimatycznych" (chodzi o nastrój, a nie pogodę :) ).
Pozdr -
swoje szkiełko kupiłem w niemczech , nierobiłem żadnych testów podczas kupowania póżniej okazało się że szkiełko działa bez zażutu (AF działa rewelacyjnie). Kumpel kupił niedawno S10-20 z allegro do swojego canona 300D i z AFm już tak pięknie nie jest.