PDA

Zobacz pełną wersję : Karta pamieci - Sandisk vs Kingston , typ

pdzran
17-08-2007, 11:54
Witam

Skoro body i szklarnie mam wybrana (na99%) to czas na karty.
Body to D80 , wiec karty SD.
Wiekszosc Forumowiczow uzywa kart Sandisk , jest jakis powod takiego stanu rzeczy ?
Czy sa jakies przeciwskazania co do np. Kingston ?
Mam u swojego dystrybutora w dobrej cenie Kingston i gwarancje LifeTime lub 60 miesiecy w zaleznosci od modelu.

Kingston 2GB Elite Pro 7.7 / 8.2 MB/s oraz Kingston 2GB Ultimate 18 / 21 MB/s , wiec nie ma sie nad czym zastanawiac , roznica w cenie 10 pln.
Jak maja sie one do Sandiska - chodzi o bezproblemowe dzialanie.

Drugi dylemat to karty 4GB , wszystkie sa typu SDHC (Secure Digital High Capacity).
1. strasznie wolny zapis - 2 do 6 MB/s w zaleznosci od modelu - czy to mozliwe ?
2. zaznaczone jest , ze urzadzenie musi obslugiwac SDHC - czy D80 obsluguje SDHC ?

ozzy
17-08-2007, 14:35
po pierwsze to było na forum już tyle razy, ile razy było pytanie o latającą kulkę po przechyleniu- jeśli chodzi Kingston vs. Sandisk

Nikon poleca do swoich apratów sandisk, pretec... nie pamiętam czy jeszcze jakieś.
I faktycznie, częściej słyszy się o padnięciu kingstonów (nie pamiętam czy ktos narzekał na sandiski)

pdzran
17-08-2007, 14:53
OK , nieaktualne.
Do D80 zalecane sa tylko :
SanDisk (blue) 64MB, 128MB, 256MB, 512 MB, 1GB and 2GB
SanDisk Ultra II 256MB*, 512MB*, 1GB* and 2GB*
SanDisk Ultra II Plus 512MB* and 1GB*
SanDisk Extreme III 1GB* and 2GB*
SanDisk SDHC (blue) 4GB

poza tym niektore karty Panasonic , Toshiba i Lexar.
Problem z Kingstonem mam z glowy ;)

kubedes
17-08-2007, 15:58
SanDisk Extreme III 1GB* and 2GB*

Kup Extreme III dostaniesz licencję na Capture1 :-)

pdzran
17-08-2007, 17:39
Kup Extreme III dostaniesz licencję na Capture1 :-)

Masz racje :)
Tylko czy promocja nie skonczyla sie z jakim okreslonym dniem ?
Cos mi sie o uszyska obilo ...

ozzy
17-08-2007, 19:07
skonczyla się- nie ma juz dodawanych kodow do nowo produkowanych kart. natomiast jesli trafisz na taką z kodem to będzie działać:)

sinner
17-08-2007, 21:22
z SD nie było takich problemów jak z Compact Flashami więc kupuj najlepiej dwie po 2 GB zawsze dobrze mieć zapas gdyby jedna R.I.P :)

bukowy dziad
18-08-2007, 03:04
to ja tylko wspomne, ze dzis wlasnie wyjalem 512mb kingstona CF elite pro z kieszeni swiezo wypranych spodni...zdiecia na karcie sie nie wypraly i generalnie nie zauwazylem ubocznych skutkow tego prania:D:D

pdzran
18-08-2007, 07:29
to ja tylko wspomne, ze dzis wlasnie wyjalem 512mb kingstona CF elite pro z kieszeni swiezo wypranych spodni...zdiecia na karcie sie nie wypraly i generalnie nie zauwazylem ubocznych skutkow tego prania:D:D

Czy aby na pewno kolory nie sa jak wyprane ? ;)
Nie wiem jak karta ale styki pewnie zaczna sniedziec.

carlos_76
20-08-2007, 08:38
pdzran (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5566) - radzę ci kupić od razu dwie karty 4GB SanDiska. W D80 robiąc w NEFach (pewnie właśnie tak będziesz robił) na 4GB wchodzi coś koło 330 zdjęć. Druga karta na dłuższe focenie - obowiązkowa. Poza tym IMHO Sandisk ruleeez ;-)

pdzran
20-08-2007, 08:47
pdzran (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5566) - radzę ci kupić od razu dwie karty 4GB SanDiska. W D80 robiąc w NEFach (pewnie właśnie tak będziesz robił) na 4GB wchodzi coś koło 330 zdjęć. Druga karta na dłuższe focenie - obowiązkowa. Poza tym IMHO Sandisk ruleeez ;-)

Biore Sandisk'a , Kingston nie jest polecany stad pewnie jakies problemy z tymi kartami.
Wezme 2GB, ewentualnie dwie - zalezy jak z kasa.
Dla mnie okolo 160 fotek na jednej karcie wystarczy.
2x4GB = okolo 660 fotek, bez przesady ;)

volumen
20-08-2007, 09:39
Masz racje :)
Tylko czy promocja nie skonczyla sie z jakim okreslonym dniem ?
Cos mi sie o uszyska obilo ...
W ubiegłym tygodniu widziałem jeszcze te karty w Fotojokerze. Widziałem w Mysłowicach i w Sosnowcu. Widziałem też w mysłowickim Vobisie. Oba sklepy sprzedają online, sprawdź więc na ich stronach.

pdzran
20-08-2007, 09:41
W ubiegłym tygodniu widziałem jeszcze te karty w Fotojokerze. Widziałem w Mysłowicach i w Sosnowcu. Widziałem też w mysłowickim Vobisie. Oba sklepy sprzedają online, sprawdź więc na ich stronach.

Faktycznie, nie pomyslalem o FJ.
Szukalem w Komputroniku, Saturnie, Euro itp.
Dzieki za info.

pdzran
20-08-2007, 10:37
W koncu znalazlem pod nosem w Pstryku ;)
A zmylili mnie, bo w sklepie internetowym nie ma wogole Extreme III.

flyski
20-08-2007, 11:37
carlos jaką masz tą 4GB dokładnie?

ezin
22-08-2007, 02:32

Moze nie uzywasz nowego VIZIRa? :D:D:D:D

A tak na serio:

Mialem D50 i SD jedna 1Gb Kingston, druga 2Gb PQI. - Obydwie mniejwiecej po rowno uzywane - zadna nie padla, z zadna nie bylo problemu.

Teraz mam D70s i CF Sandisk ULTRA II - uzywam krotko ale jakiejs roznicy w dzialaniu pomiedzy poszczegolnymi producentami nie zauwazylem [oprocz predkosci zapisu ale to juz sprawa modelu oczywiscie].

Tak wiec IMHO wszystko dobre co markowe. Czy to Kingston czy PQI czy Lexar czy Sandisk - wszytko moze pasc jak i wszystko moze dzialac wiecznie, to jak gra w totolotka - moze trafisz trefna, moze ta niezniszczalna :)

Ale to oczywiscie IMHO.

EDIT:

PS. Jak juz kupujesz to kupuj dwie. Ja akurat mailem 2Gb + 1Gb bo taka mi zostala z palmtopa, teraz pewnie tez zrobie taka kombinacje. Grunt to miec druga karte w zapasie wrazie tzw. "W". Tak samo jak przydaje sie miec drugie body (ale to juz raczej bardziej sie przydaje gdy ktos foci i ma z tego kaske lub jego foty sa naprawde cenne z jakiegostam powodu i nie moze przeoczyc zadnego ujecia) :)

arecki1
22-08-2007, 19:03
Skoro wszyscy narzekaja na Kingstony to ja też coś napisze. Miałem Kingstona duzo sprzętu (4 kości SDRAM, 2 kości DDRAM, teraz mam 3 kości DDRAM 2, pendrive'a kingstona 1GB, CF 265 MB x 2, obecnie 4GB SDHC Class 4) i nigdy - ale tak naprawde nigdy mi się nie zdarzyło żebym miał problemy z jakimkolwiek z wymienionych nośnikow danych problem. Pamięci Kingstona zawsze sobie chwaliłem i wszystkim polecałem i nikt ze znajomych czy klientów się nie "naciął" na wadliwy sprzęt tej firmy. Może faktycznie ktoś kiedyś miał problem ale tak jak powiedział poprzednik - każdy sprzęt może się zepsuć. To tylko albo aż elektronika.

PS. D80 z kingstonem SDHC działa bez zarzutu :)

pdzran
22-08-2007, 19:05
Skoro wszyscy narzekaja na Kingstony to ja też coś napisze. Miałem Kingstona duzo sprzętu (4 kości SDRAM, 2 kości DDRAM, teraz mam 3 kości DDRAM 2, pendrive'a kingstona 1GB, CF 265 MB x 2, obecnie 4GB SDHC Class 4) i nigdy - ale tak naprawde nigdy mi się nie zdarzyło żebym miał problemy z jakimkolwiek z wymienionych nośnikow danych problem. Pamięci Kingstona zawsze sobie chwaliłem i wszystkim polecałem i nikt ze znajomych czy klientów się nie "naciął" na wadliwy sprzęt tej firmy. Może faktycznie ktoś kiedyś miał problem ale tak jak powiedział poprzednik - każdy sprzęt może się zepsuć. To tylko albo aż elektronika.

arecki , od kilku lat mam dzialalnosc i uzywam Kingstonow (do komputerow) , takze nie mam zadnych problemow , jednak doczytalem , ze przetestowane pamieci z D80 to te o ktorych pisalem.