Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Powiązałem starą lampę ze starym TTL i D70 - czy ktoś używa starego TTL z D70?

tigre251
17-08-2007, 01:11
Pytanie jak w temacie.

JEA odkrycie własne: można jednak dogadać się ze starą lampą z TTL z aparatem D70. Miałem z tym naprawdę wielkie trudności, pomimo dokładnego przewertowania instrukcji aparatu i lampy. Angielska instrukcja D70 (tylko taką mam) pływa po temacie jeżeli chodzi o TTL. Pewnie specjalnie tak zrobili żeby kupować nowy system iTTL.

Wiedzieliście o tym że z TTL D70 naprawdę działa?

Zaryzykuję stwierdzeniem że sporo osób nie wie o tym i że od razu kupiła SB600 i SB800.
Tymczasem wielu amatorom fotografii - do których zaliczam siebie - może wystarczać zwykły TTL za max 200-300 zł (liczba przewodnia 40), a pozostałą kasę można zainwestować w lepsze szkło.
Czy ktoś używa lampy TTL z D70? (Nie mylić TTL i iTTL)

Wcześniej szukałem informacji o zgodności TTL z D70 i znalałem kilka postów że TTL nie współpracuje z D70!
Nie mam na myśli iTTL tylko TTL.
UFF a już miałem kupować za ciężkie pieniązki SB800..

Nie moge wciąż w to uwierzyć że jak włączam lampę to zmienia mi się ekspozycja w D70! Szok jak dla mnie... z TTL!

Histogramy są pięknie wyważone zarówno na REAR, SLOW i REDEYE.
Nie działa bracketing na lampę i FV LOCK na AE-L, AF-L ale nie mam porównania z SB600-800 jak z kolei tam jest.

Sądziłem że jestem skazany na manual albo na kupno lampy z iTTL. A tu taka fantastyczna niespodzianka.
Czy ktoś wiedział o tym na forum? Ciekawe dlaczego nie znalazłem tego na forum wcześniej :( tylko musiałem samemu do tego dochodzić tracąc energię :)

Najpierw wydrukowałem z instrukcji i nakleiłem na lampie liczbę przewodnią dla danych ogniskowych. Fociłem wesele manualnie przeliczając w głowie (zgroza) :) Nie tędy froga.
Dzisiaj jakoś doszedłem do tego w sumie po 4 godzinach podchodów po miesiącu :) Fajne uczucie. Chylę czoła D70. Przekonuje mnie ta maszynka do siebie z każdym rokiem.

Zbigniew
17-08-2007, 01:32
Po tej informacji nasuwa się mi tylko jedno pytanie - czyli co trzeba zrobić, aby działało ? :) Albo nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo nie napisałeś :)

tigre251
17-08-2007, 01:49
Jestem i już opisuje to co rozgryzłem:

Flash mode/Commander Mode/TTL !
Lampa CULLMAN 40 ustawienie na ML 1/16
Tryb P

Czy to są logiczne ustawienia? Bo mam wrażenie że dziwaczne.
Commander Mode z lampą TTL podpiętą do D70:) A może to BUG? Dziwne myśli mam.

Śmiga pięknie, rozgryzłem to ustawienie godzinę temu i KAŻDE zdjęcie poprawny histogram bez znaczenia czy totalna ciemnica czy światło w pokoju. Zrobiłem sesję foto dziewczynie z różnym oświetleniem i perfekt!

1. Najważniejsze że mam pomiar światła w aparacie który reaguje ze starą lampą TTL i światłem zastanym, jak dla mnie jest to coś przełomowego, ale nie wiem czy dla Was?

Własciwie to czy to jest TTL czy nie? Jak nie to co to jest?:)
Jestem początkujący z lampą i nie wiem czy stary TTL miał przedbłyski czy nie? Bo z tego co wyszukałem to chyba nie.

Wygląda to tak że wartości ekspozycji w aparacie w trybie P zmieniają się w momencie jak włączam lampę i ekspozycja już od tej chwili bazuje uwzględniając lampę zmieniając wartości w zależności czy włączę światło w pomieszczeniu. Po wyłączeniu lampy pracuje zwykły tryb P.
A mam ustawienie ML 1/16. Więc mam manual czy już TTL?

Aha na ML 1/16 to daje dla ogniskowej 28mm na lampie liczbę przewodnią 10.
I na pewno nie jest to jakiś MANUAL sam w sobie lampy bo ten temat już przerobiłem męcząc się na weselu. To działa z pomiarem matrycowym D70.

Czy ktoś z większą wiedzą niż takiego amatora jak ja :) może napisać komentarz do tego posta?

Trochę ciezko to ogarnąć początkującemu. Jak zrobić dokładniejsze testy?

Załączam znalezioną aukcję na ebay za cenę 49 euro za ten sam model, który oczywiście fartem i dzięki chorej dociekliwości dopasowałem:
http://cgi.ebay.de/Cullmann-f-Nikon-AF-40-AF-Powerzoom_W0QQitemZ330153601155QQihZ014QQcategoryZ 11378QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

a tu 119 euro: http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/373181_-40-af-powerzoom-n-cullmann.html;jsessionid=emurNsZV-yI4

madburn
17-08-2007, 10:09
zakryj reka lub jaka tasma izolacyjna ta czerwona szybke - bo moze lampa leci w trybie auto ? z tyrystora i fotokomorki - wtedy tez wszystko jest cacy jesli sie pilnuje w miare przeslony (nie mozna otwierac za szeroko z bliska)

z drugiej strony jesli aparat sie nie buntuje ;)
(potwierdza gotowosc blysku ? - to wlasnie jedna z funkcji analogowego TTL - w wizjerze i na lcd powinno dawac znac ze lampa jest gotowa/niegotowa

Jacek_Z
17-08-2007, 14:34
bardzo dziwne rzeczy piszesz. D70 nie działa ze starym TTL, nie rób nadziei ludziom.
natomiast co ty masz za przypadek z tym cullmanem to nie wiem.
Jesli masz tryb ML (manual jak rozumniem, bo znie znam skrótów stosowanych przez cullmana - możesz opisywac zrozumielej?) i 1/16 to to zawsze powinien byc błysk o tej samej mocy, a nie żaden TTL. Albo zdjecia ci wyszły przypadkiem, albo masz zepsutą (w fajny sposób) lampę, albo cullman tak ma skonstruowana te lampę, że działa pod oboma systemami.

Masz przedbłyski pomiarowe? jaki masz tryb pracy na body?

tigre251
17-08-2007, 17:09
Nie twierdzę że mam TTL, pod koniec postu o to samo pytam czy to TTL.

Drugi dzień testów utwierdził mnie w przekonaniu że za 200 zł zyskujemy poprawne histogramy i zdjęcia działające w trybie automatycznym.

Testowałem dzisiaj dalej ten zestaw i rzeczywiście wygląda na to że moc w lampie jest jednakowa z każdym zdjęciem. D70 nie kontroluje mocy lampy. Takie wnioski na dzisiaj.

Zaleta użytkowania jest olbrzymia w porównaniu do manuala - nie ma szans na przepalenie zdjęcia w odległości "portretowej", co najwyżej może być niedoświetlone ze względu na np. duże pomieszczenie.

Różnica jest natomiast taka że D70 dostosowuje (na ile jest w stanie) do tej mocy ekspozycję.

Na jakimkolwiek innym ustawieniu do lampy nic nie współpracuje ze sobą jest FULL MANUAL, natomiast na tym ustawieniu wystarczy że włączę lampę i Nikon przestawia ekspozycję pod lampę.
Jak to możecie wytłumaczyć? Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z uzyskanej jakości zdjęć do ceny lampy (200zł).

Używam trybu P, nie ma przedbłysków pomiarowych. Wnioskuję że to nie jest TTL. Więc co ??

Do poprzedniego posta: 1. Ikona gotowości w D70 zapala się w momencie włączenia lampy. Po zrobieniu zdjęcia gaśnie dioda na lampie a ikonka gotowości lampy świeci dalej. Jak wyłączę lampę ikonka gaśnie. 2. Po zasłonięciu czerwonej szybki nie ma zmian.

Nie znam się ale podejrzewam że to ani TTL ani też FULL MANUAL. Tylko taki stan pośredni.
Mam teorię że Nikon wie jaka jest moc CULLMANA i na podstawie tego po włączaniu jej D70 reaguje i dobiera najbardziej optymalną ekspozycję. Czy ktoś może to skomentować czy to normalne w D70 z każdą manualną lampą czy nie?

madburn
17-08-2007, 17:17
na 1/16 to ciezko cos bedzie przepalic
moze daj foty z exifami - bedzie wiadomo co nieco

Jacek_Z
17-08-2007, 17:35
Używam trybu P, nie ma przedbłysków pomiarowych. Wnioskuję że to nie jest TTL. Więc co ??
to jest po prostu tryb P i tyle. błysk masz tak słaby (1/16) , że tylko rozswietla lekko plan.

Zrób zdjęcia w olbrzymim pomieszczeniu, będąc daleko od ściany na otwartej i kolejne przymknietej przysłonie (czyli M na body, a nie P, czas np 1/30). Zobaczymy czy TTL dozuje światło. Podobne zdjęcia zrób stojąc blisko fotografowanej ściany. Daj tu te 4 miniaturki zdjęć z opisem.

Body d70 nigdy nie wie jak silna jest lampa, nawet gdy jest to lampa "systemowa" jak sb800. TTL polega na zasadzie pomiaru światła odbitego, a nie na załozeniu jak silna jest lampa. To istotny niuans.

tigre251
17-08-2007, 19:18
Postaram się jutro dostarczyć zdjęcia.

Dzięki. Póki co dowiedziałem się w końcu, że to tryb P.
Przyjmuję, że tryb manualny może być wtedy jak również jest przekaz informacji pomiędzy lampą z aparatem.
(chociażby detekcja lampy to już jest komunikacja).

madburn
17-08-2007, 20:17
TTL nie ma detekcji lampy - bo jest analogowy

jedyne sygnaly poza wyzowleniem to glownie Ready i Quench
ready mowi body - "jestem max napalona lampa"
quench - body wola "wyluzuj stara - nie po oczach bo slepne juz" - czyli wlasnie pomiar TTL (Through The Lens a nie sygnal dyskretny TTL w elektronice) stweirdza ze pomiar jest ok i daje sygnal do odciecia palnika (ziwera do masy - w starych lampach byl drugi palnik - odpalenie go poowodowalo ze w obwodzie powstawalo zwarcie o malej rezystancj (mniejszej od palnika glownego) do masy - prad zamiast przez palnik glowny dawal do masy przez maly zabudowany w obudowie palnik (tak mialy stare vivitary)
maly palnik nazywal sie wlasnie quench tube - i ten styk to po prostu styk wyzwalania tej dodatkowej lampy blyskowej

obecnie role te przejely tyrystory

mnie sie wydaje ze dopalasz 1/16 - ciezko przepalic a latwo niedoswietlic
o wiele lepsze efekty daje tryb auto - fotokomorka z tyrystorem - odcina wtedy gdy srednie naswietlenie jest w miare OK

a ze sluby maja specyfike ze w kadrze jest ciemny garnitur, ciemne wnetrze kosciola i oczojebnie biala suknia - wymyslono TTL - jako najbardziej pewny

iTTL czy eTTL to sa rozwiniecia tematu - przewaznie transmisja cyfrowa - np odczyt ogniskowej i swoisty focus zwierciadla w lampie, wspomaganie AF itd itc etc
kazdy producent po swojemu wymyslil
najgorsze ze nawet zaawansowane systemy elektronicznego TTL nie sa kompatybilne z cyfrowymi body - tu wyszla pazernosc producentow

kamiljus
20-08-2007, 15:36
A działa automatyczny zoom lampy? Tzn. jak ustawiasz ogniskową 50mm czy też 80mm to lampa porusza soczewkami?
Pozdrawiam
Kamiljus

tigre251
21-08-2007, 22:19
to jest po prostu tryb P i tyle. błysk masz tak słaby (1/16) , że tylko rozswietla lekko plan.

Zrób zdjęcia w olbrzymim pomieszczeniu, będąc daleko od ściany na otwartej i kolejne przymknietej przysłonie (czyli M na body, a nie P, czas np 1/30). Zobaczymy czy TTL dozuje światło. Podobne zdjęcia zrób stojąc blisko fotografowanej ściany. Daj tu te 4 miniaturki zdjęć z opisem.

Body d70 nigdy nie wie jak silna jest lampa, nawet gdy jest to lampa "systemowa" jak sb800. TTL polega na zasadzie pomiaru światła odbitego, a nie na załozeniu jak silna jest lampa. To istotny niuans.

Zrobiłem tj napisałeś.

Zdjęcia: http://www.testy.student.olsztyn.pl/

a) Obiekt testowy daleki I: odległość 8 metrów.
Tryb M:
1. zdjęcie: Przysłona 1.8 1/30
2. przesłona 22 1/30 - kadr cały czarny, nie wkleilem zdjecia
3. zdjęcie przesłona 9 1/30

b) Obiekt testowy bliski II: odległość 3 metry.

zdjecie czwarte: przeslona 1.8 1/30 odległosc 3 metry - przepalone w calym kadrze (bialutko), nie wkleiłem zdjęcia.
zdjęcie piąte: przesłona 1/9 1/30 (na przeslonie 22 totalna ciemnosc), nie wkleilem zdjęcia.

Test tryb P:
zdjęcie szóste: tryp P odległość 3 metry.

Robiłem imprezkę w tym pomieszczeniu i zdjęcia z lampą w trybie P wyszły bardzo dobrze. Bez lampy nic bym nie zrobił.

Reasumując w trybie P zdjęcia robione z tą lampą w odległości do 4 metrów wiem że wyjdą ładne i czuję się "bezpiecznie" robiąc zdjęcia.
A tak to działa jak pokazałem w testach.

tigre251
21-08-2007, 22:20
A działa automatyczny zoom lampy? Tzn. jak ustawiasz ogniskową 50mm czy też 80mm to lampa porusza soczewkami?
Pozdrawiam
Kamiljus

Nie działa automatyczny zoom lampy. Dopasowuje zoom klikając na lampie.

Jacek_Z
21-08-2007, 22:48
no to nie masz TTL skoro zmieniając przysłony otrzymujesz różne zdjęcia. TTL by zmieniał moc lampy. U ciebie swieci zdaje się zawsze tak samo. Za mało zdjęc i nie dośc jasny ten test.
najprawdopodobniej pracujesz na manualu lampy i dostajesz lekkie rozswietlenie. A prawidłowe naswietlenie wynika z trybu P body. W pewnym zakresie odległosci bedzie dobrze, ale to nie TTL

tigre251
22-08-2007, 00:38
Dzięki za info! Bardzo mi to pomogło w ogarnięciu tego manuala sprzed wielu latek.

Uważam że do większości moich zastosowań i tak warto robić w trybie na P.
W sumie jeżeli już robię zdjęcia z lampą to robię je z bliskiej i średniej odległości.
Raz na parę miesięcy trafiają się wszelakie uroczystości w większych pomieszczeniach zamkniętych, ale wtedy korzystam, z naklejonej na lampie, podpowiedzi do manuala i wtedy najwyżej zdjęcie odniesienia wychodzi za 2-3 razem.
W sumie stać mnie na lampę i dostrzegam inny problem: czy warto kupić lampę SB800 dla własnego rozwoju ? Niektórzy twierdzą że bez lampy to jak bez reki.
Wolałbym na tą chwilę jednak obiektyw Sigmę 30 1.4 lub zooma 17-55 2.8.
Także zamiast lampy prędzej to kupię, lub też coś nowszego i lepszego od D200.
Trzeba tylko nakreslić kierunek :)