nikonfan
18-11-2005, 14:26
Witam.
Mam pytanie o przykładowe fotki z kitowych obiektywów, czy wiecie gdzie moża takie coś zobaczyć w necie ?
http://www.pbase.com/cameras/nikon
nikonfan
18-11-2005, 14:55
Dzięki za link.
Bardziej zależy mi na obiektywach niż na body a tam nie wszystkie zdjęcia są opisane.
Jak wybierzesz "Camera database" to pod listą aparatów masz listę obiektywów danego producenta.
nikonfan
18-11-2005, 15:04
Aha. dzięki. :lol:
[ Dodano: Pią 18 Lis, 2005 ]
Wiecie co, pooglądałem sobie fajne fotki.
Strona jest suuuper, jest zrobiona tak jak chciałem, są kategorie, które ułatwiają szukanie (wg. aparatów lub wg. obiektywów).
Zdjęcia z kitowych obiektywów są ... jakie są (jak za tą cenę).
Kiedyś napalałem się na Tamrona 28-70 (XRDi 2,8) wszyscy pisali na forum jaki to jest super obiektyw, wg. niektórych "zakasował stałkę 50mm" co wydaje mi się absolutną bzdurą.
Baaardzo podobają mi się sample (nie wszystkie) z Nikkora 24-85 (3,5-4,5), uważam, że ostrość a zwłaszcza nasycenie kolorów jest extra. Aha, i nie winietuje.
I jeszcze coś, mam wrażenie, że zdjęcia z analogów (z tym obiektywem) są lepsze.
Chodzi mi o głębię ostrości, nasycenie kolorów i perspektywę czyli ogólną plastykę zdjęć.
Mam lustrzankę analogową (Olympus IS200) i chcę zmienić na system Nikona (do ok. 2000 PLN). NIE CHCĘ UŻYWEK - WIEM JESTEM GŁUPI :roll: ALE UPARTY.
Mam dylemat F75 + Nikkor 24-85 albo F80 + 28-80(Kit).
Tylko jest mały problem, jak pytam w sklepach o analoga to ludzie się krzywią, robią wielkie oczy :shock: i patrzą na mnie jak na dinozaura.
Kto to jeszcze używa analoga ???
Myślałem ewentualnie nad D50 ale nie jestem przekonany. Na papierze osiągi ma super, zdjęcia też wychodzą dobrze ale..... coś jest nie tak, czegoś brakuje zdjęciom cyfrowym. To tak jak zupa bez soli.