OQL
16-08-2007, 23:48
Właśnie dziś stałem się użytkownikiem systemu pod tytułem Nikon. Do tej pory miałem 2 minolty - przez ostatnie trzy lata dynax5d. Opiszę moje wrażenia po pół godzinie trzymania w rękach w porównaniu właśnie z tym modelem.
Body
1. ergonomia - podobnie leży w rękach - choć chyba bardziej plastikowe (P) - porównywalnie
2. zakładanie obiektywów chodzi ciężej (-)
3. dostępne funkcje pod przyciskami (+)
4. wyświetlacz LCD (+)
5. gotowość po włączeniu (+)
Obiektywy
N50 1/8 (made in china)
1. w porównaniu do pięćdziesiątki minoltowskiej - to w dotyku istna zabawka (-)
2. optyka - bez zarzutów (+)
3. dekielki tylne nie zakręcane (-)
N85 1/8
nie mam do czego porównywać bo tam takiego nie miałem - więc moje odczucia:
1. szkło bardzo dobre, optyka super (+)
2. dziwne rozwiązanie z osłoną słoneczną - metalowa, ciężka, ciężko założyć i osłonę i dekielek, brak odwrotnego mocowania żeby była na stałe była przykręcona do obiektywu (-)
Tamron 17-35
1. w porównaniu z KM to obiektyw kanciaty, plastikowy i nie ładny (-) ale tu nie chodzi o konkurs piękności ;)
2. optyka bez zarzutów (+)
oczywiście się nie zrażam - w końcu to zakup życia ;) jak się nie ma co się lubi...
żartowałem oczywiście - trzeba każdy negatyw przekłuć na pozytyw (patrząc na niego z drugiej strony)
to tyle narazie
Body
1. ergonomia - podobnie leży w rękach - choć chyba bardziej plastikowe (P) - porównywalnie
2. zakładanie obiektywów chodzi ciężej (-)
3. dostępne funkcje pod przyciskami (+)
4. wyświetlacz LCD (+)
5. gotowość po włączeniu (+)
Obiektywy
N50 1/8 (made in china)
1. w porównaniu do pięćdziesiątki minoltowskiej - to w dotyku istna zabawka (-)
2. optyka - bez zarzutów (+)
N85 1/8
nie mam do czego porównywać bo tam takiego nie miałem - więc moje odczucia:
1. szkło bardzo dobre, optyka super (+)
2. dziwne rozwiązanie z osłoną słoneczną - metalowa, ciężka, ciężko założyć i osłonę i dekielek, brak odwrotnego mocowania żeby była na stałe była przykręcona do obiektywu (-)
Tamron 17-35
1. w porównaniu z KM to obiektyw kanciaty, plastikowy i nie ładny (-) ale tu nie chodzi o konkurs piękności ;)
2. optyka bez zarzutów (+)
oczywiście się nie zrażam - w końcu to zakup życia ;) jak się nie ma co się lubi...
żartowałem oczywiście - trzeba każdy negatyw przekłuć na pozytyw (patrząc na niego z drugiej strony)
to tyle narazie