Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 pierwsze wrażenia

OQL
16-08-2007, 23:48
Właśnie dziś stałem się użytkownikiem systemu pod tytułem Nikon. Do tej pory miałem 2 minolty - przez ostatnie trzy lata dynax5d. Opiszę moje wrażenia po pół godzinie trzymania w rękach w porównaniu właśnie z tym modelem.

Body
1. ergonomia - podobnie leży w rękach - choć chyba bardziej plastikowe (P) - porównywalnie
2. zakładanie obiektywów chodzi ciężej (-)
3. dostępne funkcje pod przyciskami (+)
4. wyświetlacz LCD (+)
5. gotowość po włączeniu (+)

Obiektywy
N50 1/8 (made in china)
1. w porównaniu do pięćdziesiątki minoltowskiej - to w dotyku istna zabawka (-)
2. optyka - bez zarzutów (+)
3. dekielki tylne nie zakręcane (-)

N85 1/8
nie mam do czego porównywać bo tam takiego nie miałem - więc moje odczucia:
1. szkło bardzo dobre, optyka super (+)
2. dziwne rozwiązanie z osłoną słoneczną - metalowa, ciężka, ciężko założyć i osłonę i dekielek, brak odwrotnego mocowania żeby była na stałe była przykręcona do obiektywu (-)

Tamron 17-35
1. w porównaniu z KM to obiektyw kanciaty, plastikowy i nie ładny (-) ale tu nie chodzi o konkurs piękności ;)
2. optyka bez zarzutów (+)

oczywiście się nie zrażam - w końcu to zakup życia ;) jak się nie ma co się lubi...
żartowałem oczywiście - trzeba każdy negatyw przekłuć na pozytyw (patrząc na niego z drugiej strony)
to tyle narazie

prz3mo
16-08-2007, 23:51
2. zakładanie obiektywów chodzi ciężej (-)

Nie uznałbym tego za wadę.

OQL
16-08-2007, 23:52
Nie uznałbym tego za wadę.
bałem się że ukręcę łeb ;)

prz3mo
16-08-2007, 23:58
bałem się że ukręcę łeb ;)

Spokojna głowa, nie ukręcisz :)

OQL
17-08-2007, 00:04
;)
ale i tak jestem szczęśliwy - oby tylko czas na foty był

kronos28
17-08-2007, 07:41
2. dziwne rozwiązanie z osłoną słoneczną - metalowa, ciężka, ciężko założyć i osłonę i dekielek, brak odwrotnego mocowania żeby była na stałe była przykręcona do obiektywu (-)

No a jak chciał byś ostrzyć itd. z założoną osłoną "na odwrót", to nie zoom co wysuwa się albo ma większy rozmiar ? Jakem żyw jeszcze stałki z takim mocowaniem osłony nie widziałem zawsze osobno osłona i słoik ;) . A to że metalowa - to dobrze nie będzie problemu że połamiesz, uszkodzisz a stanowi dodatkową jakoby ochronę dla szkła.

C o do dekli tylnich - ja mam wkręcane w bagnet - wszystkie, nawet te od tamrona, więc jakoby są zakręcane.

Mati_007
17-08-2007, 09:39
Najgorzej to właśnie z tym czasem na foty:) Aparat to tylko połowa sukcesu. Też mam D80 i jestem zadowolony.

OQL
17-08-2007, 10:20
No a jak chciał byś ostrzyć itd. z założoną osłoną "na odwrót", to nie zoom co wysuwa się albo ma większy rozmiar ? Jakem żyw jeszcze stałki z takim mocowaniem osłony nie widziałem zawsze osobno osłona i słoik ;) . A to że metalowa - to dobrze nie będzie problemu że połamiesz, uszkodzisz a stanowi dodatkową jakoby ochronę dla szkła.

trzeba każdy negatyw przekłuć na pozytyw

;)