PDA

Zobacz pełną wersję : ponownie rozmiar odbitki

wld
18-11-2005, 12:20
Wiem, że sporo na ten temat na forum było. Jednak po przeczytaniu postów z tym związanych nie do końca mam rozjasniony temat, a mianowicie:
- czy zmieniając rozmiar do wydruku w programie photoshop (pomniejszenie rozmiarów do 10x15 bez stosowania interpolacji czyli z zachowaniem wszystkich pikseli w rozdzielczości 300 DPI) konieczne jest jego wyostrzanie? Na logikę jakość po zmniejszeniu z zachowaniem wszystkich pikseli powinna być lepsza... Program zmniejszając rozmiar "upycha" piksele a nie interpoluje.
Pradę mówiąc wczoraj porobiłem pare prób przy zmianach rozmiarów na mniejsze bez interpolacji i pogorszenia jakości nie zauważyłem.

- czy podczas wykadrowania fragmentu (np 10x15) fotki też należałoby ją wyostrzyć?

Hmmmm, pewnie przerzucę się na NEF-a i do dyspozycji będę miał pliki w największym rozmiarze i musze zmniejszać do 10x15 bez utraty jakości.

slasz
18-11-2005, 13:29
1. Do wydruku na drukarce czy odbijania w labie, bo jesli w labie, to tam program laba zrobi to sam.
2. Co do "upychania" pikseli, to poszukaj sobie tego, co pisal m.in. C2H5OH o powiekszaniu/zmniejszaniu fotek.

Pozdrowka

wld
18-11-2005, 14:51
Przeszukałem i nie znalazłem. A chodzi mi o fotki dla labu. :roll:

jarek.b
18-11-2005, 15:00
gdzieś czytałem, że każda zmiana bez względu na to, w którą stronę wymaga późniejszego wyostrzenia
u siebie sprawdziłem i potwierdzam

wld
18-11-2005, 16:27
Poprawcie mnie jesli mój tok myslenia jest niepoprawny. Jeżeli każde zmniejszenie powoduje utrate jakości to jesli w większości chce się miec odbitki w formacie 10x15 nie ma sensu w aparacie ustawiać opcji "large" tak? No bo im większe zmniejszenie tym większa utrata jakości?

c2h5oh
18-11-2005, 18:02
Kazda zmiana rozmiaru wiaze sie z utrata jakosci. Najmniejsze straty sa gdy zmiana jest "ludzka" ilosc razy - np powiekszenie x1,2 zachowa wiecej szczegolow niz x1,19.
Co do fotografowania z mniejsza rozdzielczoscia to mija sie to z celem - matryca i tak ma 6mpix i wszystko mniej to albo skalowanie przez aparat (gorsze zapewnie niz PSie) lub odczyt co ktoregos punktu (nie sadze, a jesli tak to znacznie mniej szczegolow niz przy resize).