PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia D70s....

Piter
16-08-2007, 21:01
Witam,

przejrzalem troche forum i informacje na temat tego jakie ustawienia wszyscy maja w swoich aparatach przewijaja sie od watku do watku i nie ma tego za duzo....

Nie bylem zadowolony z jakosci fotek z mojego aparatu i doczytalem, ze D70s+kit (ale nie tylko) robi sam z siebie mdłe kolorystycznie jpgi, nieostre itp. Mowie o jpgach bo przy rawach nie ma znaczenia jak jest ustawione optimize image, WB itp.

Jakie macie na codzien ustawienia? ja chcac troche podkrecic kolory z jakiegos watku sciagnalem cos takiego:

-sharpening +2
-tone comp -1
-color mode IIIa
-saturation +
-hue 0

Zalezalo mi, zeby (jezeli robie jpegi) fotki, kotre wychodza z puszki do czegos sie nadawaly, ale wydaje mi sie jak robie na raw+L i mam porownanie automatu do tego co sam z rawa moge zrobic, ze sa troche przedobrzone te ustawienie.... a jak wy macie?

-WB mam ostatnio prawie zawsze na pre bo wtedy widac dopiero jak automat daje czasem ciała... tylko mam czesto problemy z czego zczytac WB w terenie? MOZE JAKIES RADY? boza karta kodaka?

-Pomiar swiatla albo na matrycowy, ale czesciej na punktowy bo juz wiem jak go uzywac, zeby miec efekt taki jak chce:) czyli jezeli materycowy wariuje to zaczynam korekta ekspozycji +/- EV
-ISO zazwyczaj na manualu, chociaz jak robie w domu zdjecia gdzie CHCE miec fotke np dzieci a wiem, ze jest za malo swiatla na ISO200 to ustawiam na auto przy zalozeniu, ze przeskakuje wyzej dopiero przy 1/125sek
-Fokus na AF-S z punktowym wybieraniem, zeby miec kontrole nad tym co chce miec ostre. Chociaz i tak wiekszosc fotek z kita i tak jest nieostra.... Potwierdzacie to? bo juz zacieram rece na N35/2 do domowych szalenstw:)
-I najczesciej tryb foto na A (preselekcja przysłony)

Dodam, ze zdjecia robie amatorsko i przerozne, wiec takie ustawienia traktuje jako moje "AUTO"

Mysle, ze taki zbior danych moze pomoc wielu osobom, bo sam naszukalem sie nie wiem ile, zeby pewnych rzeczy sie dowiedziec...

sivy
16-08-2007, 22:10
-ISO zazwyczaj na manualu, chociaz jak robie w domu zdjecia gdzie CHCE miec fotke np dzieci a wiem, ze jest za malo swiatla na ISO200 to ustawiam na auto przy zalozeniu, ze przeskakuje wyzej dopiero przy 1/125sek

Ja się podepnę i przy okazji zapytam użytkowników D80 bo nie mogę tego w instrukcji doczytać gdzie się ustawia żeby iso przeskakiwało na wyższe w momencie gdy czas zwiększy powyżej np. 1/200 (przy czasie jaki sobie sami ustawimy)????

BugsBunny
16-08-2007, 22:22
Ja się podepnę i przy okazji zapytam użytkowników D80 bo nie mogę tego w instrukcji doczytać gdzie się ustawia żeby iso przeskakiwało na wyższe w momencie gdy czas zwiększy powyżej np. 1/200 (przy czasie jaki sobie sami ustawimy)????
menu/ustawienia osobiste(ołówek)/automatyczna czułość ISO - jest tam opcja wyboru najdłuższego czasu i maksymalnej czułości

piotr w
17-08-2007, 17:41
Warto pobawić sie WB. Bardziej nasycone kolory wychodzą przy ustawieniu chmura i cień (oczywiście w przypadku zachmurzenia i w miejscu zacienionym), tryb A WB w przypadkach innych niż słońce trochę "wypiera" kolory.

david555
17-08-2007, 20:58
Najlepiej rób NEF-y, ale jak robisz w JPG-ach, to najlepiej (subiektywne), ustawić sharpening +2, saturacji nie ruszać wcale, kolor ustawić przy portrecie aRGB, przy krajobrazach sRGB. Powtarzam są to tylko sugestie.