Zobacz pełną wersję : który obietkyw wybrać 50/1.8 czy 50/1.4 ??
Witam! Mam d70s z kitem i planuję dodatkowy zakup fajnego jasnego obiektywu do portretów i prostej reportażówki. Proszę wypowiedzcie cię na temat tych 50 tek. Czytałem na forum, że ten 1.8 jest super, to dlaczego 1.4 jest o tyle droższy ??? Który warto kupić ? Czy warto dołożyć ok 800zł do tego jaśniejszego, czy wystarczy 1.8. Dzięki i pozrówka.
Temat poruszany na forum wielokrotnie. Poszukaj w arch i znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
A ja odpowiem to co wiem: jak masz kasę to kup 50-tkę 1,4 jest drozszy, bo jaśniejszy i solidniejszy wiele osób mówi że różnica tylko w świetle ja twierdzę, że ma lepszy bokeh i jest ciut bardziej ostry z 50-tkami 1,8 jest taki problem, że wiele ludzi tu na forum pisało o tym że nie ostre, że gorsze od kitów 18-70 chyba łatwiej jest poprostu trafić w tych szkłach na gorsze modele jeśli można tak powiedzieć (duża rozbieżność jakosci). Jesli nie chcesz wywalać tyle kasy na 1,4 to kup 1,8 ale sprawdź go wcześniej czy ostrośc Ci pasuje itd...
Poza tym piszesz o portretach - ja teraz napaliłem się na 85mm Nikona jest naprawdę świetny do portretu, plastyka palce lizac :-) zerknij do działu fotografie/ludzie...napewno znajdzisz tam wiele zdjęc zrobionych 50-tkami i 85mm to da Ci lepszy obraz.
Powodzenia w zakupach.
Dziękuję Krysiu !! naprawdę bardzo wyczerpująco opisałaś temat. Kupię 1.4 . Jeszcze raz dzięki !
Mała wpadka????Krycha to imię męskie nie wiedziałeś??? :lol:
kolaczek
19-11-2005, 10:59
Zobacz: http://www.pbase.com/miljenko/ccrm_bokeh_tests
kolaczek z tego testu wynika, że 1.8 jest nieco lepszy "Bokeh is well controlled, with only slight edge brightness "overshoot". Acceptable artifact quantity with more pleasant poligonal shape at f2.8 than 50mm f1.4. Better sharpness at f2.8, and exceptional at f4.0 and up." ;-)
maciey75
21-11-2005, 09:43
hi,
luknij na porownanie :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=8803895