PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie dostępnych funkcji w D70s podczas focenia

wld
18-11-2005, 00:00
Witam wszystkich.
I stało się. Jestem szcześliwym posiadaczem D70s. Szczęśliwym do czasu odkrycia tegoż forum. Tak, tak. Im więcej czytam tym bardziej jestem przerażony swoją niewiedzą. Odnoszę wrażenie, że przyswojenie całej tej wiedzy wydaje się awykonalne. Dlatego zapytam wprost, a pytanie kieruję do zaawansowanych użytkowników: na ile w codziennej fotografii wykorzystują dostępne w puszce D70 funkcje takie jak vivid, softer, portrait, landscape. Przecież tego jest tyle, że głowa boli! Do tej pory fociłem Nikosiem F80 i nie miałem kłopotów. Zwykła korekcja ekspozycji i już. Doprawdy ciekaw jestem Waszych opinii. Porobiłem parenaście fotek i chyba jestem zadowolony, chociaż jak widzę dolączane przez forumowiczów fotki to moje zadowolenie mocno sie oddala. Nie mam duszy artysty i wolę fotki raczej naturalne, niczym nie podrasowywane i dlatego wszystko mam ustawione na default. Ale czy to dobrze czy zle? Ewentualne poprawki wykonuję za pomocą Photoshopa. Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi i porad.

Pozdrawiam

krpolak
18-11-2005, 00:38
Wld,

--> na ile w codziennej fotografii wykorzystują dostępne w puszce D70 funkcje takie
>jak vivid, softer, portrait, landscape

Wogole nie uzywam, robie RAW.

--> Zwykła korekcja ekspozycji i już

Korekcji ekspozycji tez nie uzywam. Pracuje w trybie manualnym, czesto z manualnymi obiektywami.

-->chociaż jak widzę dolączane przez forumowiczów fotki to moje zadowolenie mocno
-->sie oddala

Bo to co widzisz nie sa fotki z aparatu tylko z komputera po obrobce.

-->Nie mam duszy artysty i wolę fotki raczej naturalne

Nie istnieje cos takiego, jak naturalna fotka z aparatu

--> niczym nie podrasowywane i dlatego wszystko mam ustawione na default.

To oznacza tylko, ze zdajesz sie na smak inzynierow Nikona i charakterystyki ich elektroniki. Nie ludz sie, ze widzisz hmm 'naturalne' zdjecie.

--> Ale czy to dobrze czy zle? Ewentualne poprawki wykonuję za pomocą Photoshopa

I na tym polega fotografia. Od dziesiecioleci. Zmienil sie tylko stol do obrobki.

Pozdrawiam,

K.Polak

Leon13th
18-11-2005, 22:59
Ja wszystko robie na NEF-ach przy ustawieniach na default,póżniej je obrabiam wstępnie w nikon capture,a pózniej photoshop

[ Dodano: Pią 18 Lis, 2005 ]
A z innych funkcji zbytnio nie korzystam typu vivid i inne.

stig
19-11-2005, 09:09
na ile w codziennej fotografii wykorzystują dostępne w puszce D70 funkcje takie jak vivid, softer, portrait, landscape. :) To nie sa zadne funkcje, tylko presety ustawien wstepnej obrobki zdjecia, ktore jest pozniej zapisywane przez aparat do JPGa. Nie zajmuj sie nimi, bo nie ma to najmniejszego sensu. Ustaw zapis do RAWa (NEF), a wszelkie decyzje co do kolorystyki itd. bedziesz mogl podjac juz po zrobieniu zdjecia -- na spokojnie, w domku przy komputerze.

Valdar
19-11-2005, 11:58
może ktoś by napisał kilka słów jak z RAW zdjęcie przerobić na JPG

akustyk
19-11-2005, 12:10
na ile w codziennej fotografii wykorzystują dostępne w puszce D70 funkcje takie jak vivid, softer, portrait, landscape. Przecież tego jest tyle, że głowa boli! Do tej pory fociłem Nikosiem F80 i nie miałem kłopotów.

no ale jakis film do tej puszki zakladales? nie wybierales velvii kiedy wystarczyla provia, ani nie zakladales superii tam gdzie trzeba bylo zrobic na nph :-)
no to ten program tematyczny mozesz potraktowac jako film.

z czasem i tak przyjdzie RAW. ale nie wszystko na raz

Nie mam duszy artysty i wolę fotki raczej naturalne, niczym nie podrasowywane i dlatego wszystko mam ustawione na default. Ale czy to dobrze czy zle? Ewentualne poprawki wykonuję za pomocą Photoshopa.

wszystko jest kwestia gustu. ja osobiscie jestem wychowany na przyrodzie fotografowanej velvia i uwielbiam mocne kolory. ale nie kazdy tak musi. moga byc kolory prosto z aparatu - D70s ma zupelnie przyzwoite

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2005 ]

może ktoś by napisał kilka słów jak z RAW zdjęcie przerobić na JPG
http://www.outbackphoto.com/artofraw/index.html

w kilku slow tego strescic sie nie da. zagadnienie jest, delikatnie mowiac, bardzo zlozone

stig
19-11-2005, 12:39
może ktoś by napisał kilka słów jak z RAW zdjęcie przerobić na JPG Bylo juz kilkakrotnie na tym forum -- poczawszy od zestawienia oprogramowania sluzacego temu celowi (jak i wzmianki o sofcie pomocnicznym), a na detalach samej obrobki skonczywszy. Poszukaj w odpowiednim dziale -- podejrzewam, ze nikt nie ma ochoty robic tego za Ciebie. ;)

wld
19-11-2005, 12:49
No i przeszedłem na RAW-a :D To zupełnie inna bajka! Pomimo, że ciężar plków mocno boli to obróbka w NC jest prawdziwą przyjemnością. Dzięki za rady i pewnie coś tam niebawem wrzucę na forum w oczekiwaniu na Wasze opinie. Jestem zwolennikien stonowanych i naturalnych kolorów.

BooBoo
19-11-2005, 12:59
Z tą przyjemnością w NC to bym nie przesadzał. Strasznie powolny. Spróbuj RawShooter Essentials. Jest darmowy i niezły na początek.

Lolek
19-11-2005, 13:01
vivid, softer, portrait, landscape

W sieci znalazłem kiedyś prezentację D70, a w niej m.in. coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/9165/8a5bb.jpg)

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2005 ]

Z tą przyjemnością w NC to bym nie przesadzał. Strasznie powolny.
Popracowałbyś z Dimage Master Lite to zmieniłbyś zdanie.

wld
19-11-2005, 13:12
To moje pierwsze doświadczenia z obróbką fotek, tym bardziej w RAW-ie stąd brak porównania. Istotnie NC przy dużych powiększeniach mieli i mieli (kompa mam całkiem niezłego). Już zasysam z netu RawShooter Essentials. :) Pisząc o przyjemności miałem na myśli możliwość poprawek WB, EV itp