Zobacz pełną wersję : czyszczenie szkieł
witam,
mam pytanie: jak czyli czym mozna wyczyścić szkła? byłem kiedyś w serwisie w Krakowie na Czapskich z jakimś problemem i w czasie jak z gościem rozmawiałem, wyczyścił jakimś płynem przednią soczewkę. jak nowa. kupiłem płyn ham-y za 21 pln, wziałem jakiś stary obiektyw i przeczyściłem go. są ślady. przy nikonie cyfrowym mam sigmę 70-200 2,8 i nie chciałbym go spaprać, a jest trochę "przykurzony. nie zawsze mam założony filtr.
jakieś sugestie?
dzięki i pozdrawiam
- nie czyścić bez przedmuchania gruchą
- drobniejsze pyłki zebrać pędzelkiem
- szkła czyścić wyłącznie sprawdzonymi preparatami np izopropanol
- do czyszczenia używać albo specjalnych materiałów do optyki, albo mocno spranej, czystej flanelki
- czyścić zawsze ruchem okrężnym, poczynając od środka soczewki ku brzegom
- przy czyszczeniu brzegów czasem konieczne jest użycie czegoś wspomagającego - nigdy twardego! najlepszy jest kawałek miękkiego drewienka i nałożona na niego flanelka
- w nowoczesnych szkłach soczewki mają dość twarde powłoki ochronne, więc nie należy się obawiać ich starcia, ale też nie przesadzać z naciskiem
- czasem, po czyszczeniu pozostają ślady nalotu z płynu do czyszczenia...można je wypolerować miękką flanelką, ale inną niż użyta do mycia
- nigdy nie używać niesprawdzonych środków chemicznych
- podobne zasady dotyczą również filtrów optycznych, z tym, że z nimi można obchodzić się nieco mocniej...niektóre powłoki filtrów (np hoya HMC/SHMC) wymagają wręcz polerowania...
- jeżeli optyka była długo nie czyszczona, może się pokryć lekko matowym nalotem i wtedy może wymagać mycia dwukrotnego, pierwsze zgrubne, drugie dokładne i polerowanie - do każdego używać innej flanelki!
bardzo dziękuję
pozdrawiam
jar77jar
16-08-2007, 13:28
Również przyłączam się do podziękowań
Kaziu666
25-08-2007, 22:46
A ja mam takie 2 pytania:
1 Pożyczyłem aparat, z 2 szkłami koledze, odbieram, patrze i są odciski palców na soczewce od strony bagnetu. I czy moge to wyczyścić zwykłą irhą.
2 Mam płyn do czyszczenia monitorów lcd itp o nazwie "LCD cleaning liquid" czyści lcd, pdp, pda, camery i okulary oczywiście a pytanie brzmi czy moge go używać do mojej optyki?
Mam nikkora dx18-70 f 3.5-4,5 i tamron 55-200 f 4-5,6
nie znam składu chemicznego tego płynu, więc trudno coś powiedzieć...do LCD nie używa się alkoholu i rozpuszczalników, więc może być trudno usunąć tłuszcz z palców...
z tylną soczewką należy się obchodzić szczególnie ostrożnie...
Kaziu666
26-08-2007, 17:27
Wiem wiem, dlatego pytam czy irhą moge to wyczyścić. A składu chemicznego niestety nie ma wypisanego :(
ircha może być, jest dość miękka...ja używam mocno spranej flanelki i izopropanol (dostępny np na allegro), a ostatecznie czysty spirytus (95%)