Zobacz pełną wersję : Duży plecak foto-turystyczny
Na początek witam wszystkich serdecznie.
Jest to mój pierwszy post, choć czytam to forum już od dwóch lat i dopiero ukrcie giełdy i szukacza przed anonimowymi zmusiło mnie do zarejestrowania :)
Ale do rzeczy:
Szukam dla swoich fotozabawek jakiegoś plecaka turystycznego.
Chodzi o to, aby oprócz części na foto posiadał większy przedział na graty niezbędne podczas spacerów/wędrówek po górach. Obecnie mam Orion Trekker II ale tam przedział bagażowy jest żenująco mały.
Znalazłem plecak z serii NG (http://multifoto.pl/go/_info/?id=7795), które mi odpowiada rozmiarem ale nie bardzo ceną ~1100 PLN
Znalazłem też polską firmę Wisport we Wrocławiu (http://www.wisport.com.pl/index.php/forum/opinie_o_produktach/duzy_plecak_foto), która obiecała wprowadzic do swej oferty taki plecak w sierpniu... zeszłego roku. I na tym się skończyło.
Czy ktoś z Was może coś polecić w tej materii ?
Z góry dzięki.
tommy
Wygląda mi na mały, podobny do mojego orion trekkera II
Od Orion Trekkera jest dużo większy.
Sam przeniosłem się właśnie z w/w Trekkera na Naneu Alphe i różnica w miejscu zarówno na sprzęt jak i na dodatki jest bardzo znaczna.
mini21,
skoro tak mówisz to muszę sprawdzić.
Nie wiesz, gdzie w Wawie można podotykać taką Alphe ?
Widziałem tylko oferty sklepów internetowych.
Naneau pro - k3 lub wiekszy - bardzo fajnie rozwiazany i duzo miejsca na duperele plus stelaz.
mini21,
skoro tak mówisz to muszę sprawdzić.
Nie wiesz, gdzie w Wawie można podotykać taką Alphe ?
Widziałem tylko oferty sklepów internetowych.
Ja swój kupowałem w "PSTRYK-u".
Tam można było go obmacać itd.
Innym wyjściem jest giełda, ale tam też jest tylko 1 stoisko z torbami Naneu.
Jakbyś chciał, możemy się spotkać, to obejrzysz go sobie u mnie na plecach :mrgreen:
Ja swój kupowałem w "PSTRYK-u".
Tam można było go obmacać itd.
Innym wyjściem jest giełda, ale tam też jest tylko 1 stoisko z torbami Naneu.
Jakbyś chciał, możemy się spotkać, to obejrzysz go sobie u mnie na plecach :mrgreen:
Dzieki, spróbuję wybrać się w niedziele na giełdę a gdybym tam nie znalazł będe Cię nękał :)
Spróbuj Mekko.
To mało znana marka, aczkolwiek jakością zbliżona do Tamraca czy Lowepro, przy czym sporo (ok 40%) tańsza. Ja czekałem na swój duży plecak coś koło 4-5 miesięcy. Plecaki znajdziesz na www.fotto.lublin.pl, ale tutaj uwaga: trzeba zwracać uwagę na wymiary, bo mogą być troszeczkę zawyżane... Jak przyszedł mój plecak, to okazało się że zamiast 15 cm głębokości ma 12 cm, a mój stalowy metr za nic nie chce się rozciągnąć :shock: . Na szczęście dogadałem się ze sprzedającym i plecak został wymieniony na większy model (dopłata, ale bez konieczności zapłaty za drugą przesyłkę: to oni zawalili podając zawyżone wymiary). Pozdrawiam.
Dzięki za sugestie
Może uda mi się coś sensownego znależć
ewentualnie ten (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Tamrac/ADVENTURE-9-5549/) plecak (Tamrac Adventure 9). Ja tez bylem w rozterce, ale niestety koniec koncow nic nie kupilem bo kasy braklo :(
A może Lowepro Rover plus AW. Kupiłem i okazało się że jak dla mnie za duży. Chętnie go odsprzedam.
Podłączę się do tematu...
Do gustu przypadły mi dwa i nie wiem, który wybrać może mi doradzicie...
są to:
1. LOWEPRO Orion Trekker II
2. TAMRAC ADVENTURE 6 (bądź też 7 jeśli byłby dużo lepszy)
Jak sądzicie który jest solidniejszy i lepiej rozwiązany pod względem użytkowym?
Z tego co widzę na zdjęciach to Tamrac'ki wyglądają na lepiej wykonane.
ja bardzo dlugo szukalem takiego plecaka i do tej pory go nie mam
kupilem, w tak zwanym międzyczasie, torbę Tamrac Adventure 4 z której jestem b. zadowolony
miałem plecaki Tamrac ADVENTURE 9 i LOWEPRO Rover Plus AW, ale żaden mi nie odpowiadał, bo generalnie na wycieczki nie nadają się plecaki "łamane w pół" - według mnie
jedyne co chciałbym kupić to Tamrac Expediton 7 w starszej wersji
teraz są tylko te nowe z kieszeniami na zewnątrz, ale i tak podobają mi się (tylko ta cena, ale i tak mniej o 500 jak ten NG)
polecam stronę http://cambags.com/ do pooglądania plecaków i toreb
miałem plecaki Tamrac ADVENTURE 9 i LOWEPRO Rover Plus AW, ale żaden mi nie odpowiadał, bo generalnie na wycieczki nie nadają się plecaki "łamane w pół" - według mnie
Dlaczego według Ciebie nie nadają się na wycieczki?
Jestem na etapie kupna jakiejś torby, albo plecaka na swój aparat(na razie D70S + niemała sigma 24-70 + w najbliższej przyszłości 70-300) więc na razie nie potrzebuje czegoś dużego. Jestem początkujący i dopiero za jakiś czas sprzętu mi przybędzie i wtedy mam zamiar kupić dopiero duży plecak(rok, dwa lata myślę).
Znalazłem coś takiego hybrydę torba/plecak wspomnianej firmy MEKKO http://allegro.pl/item230135523_plecak_torba_mekko_tb610_uchwyt_na_s tatyw.html
Jedyny minus, że nie ma miejsca na laptop, ale cena, jakość i funkcjonalność(torba/plecak, centralnie mocowany statyw) bardzo mi się podoba.
Torba na bliskie wyjścia, a plecak na dłuższe wypady.
Myślałem też o 2xdroższym Tamrac ADVENTURE 9, ale nie wiem czy się opłaca dopłacać jak za jakiś czas i tak pewnie kupię coś większego.
Czy na razie myślicie, żebym kupił sobie po prostu średniej wielkości torbę a nie plecak?
Dlaczego według Ciebie nie nadają się na wycieczki?
ano dlatego, że właśnie ten LOWEPRO nie bardzo się chciał "łamać" zwłaszcza jak był załadowany u góry
Tamrac Adv. 9 polecam(generalnie Tamrac mi się podoba) i nie jest łamany tylko normalnie otwierany, ale mam obiektyw dł. 20cm i po pierwsze mieścił się na styk(a po załadowaniu góry mieścił się jak go upchnąłem), a po drugie bardzo ważne nie miałem zamiaru zmieniać obiektywu w celu schowania aparatu
więc konkludując polecam plecaki z klapą i żebyśmy w tej klapie mieli miejsce na ciuchy i inne rzeczy
te Mekko ciężko ocenić bo nie ma ich fotek i nie wiem ile jest miejsca na ciuchy, ale są na pewno duże i nie drogie
no jakościowo to nie ma co Mekko porównywać do tego NG -> przynajmniej z wyglądu
można jeszcze obejrzeć największy Tamrac cena około 600
....no albo sprawdzić te Mekko dokładnie, bo kosztują 350, co nie jest wielkim kosztem
Największe topowe plecaki fotograficzne Lowepro maja najch..owszy system nosny jaki widziałem.
Te plecaki cię zabiją. A do małych i delikatnych nie należę. MOże jestem za duzy... :mrgreen: .Sam nie wiem ;-)
Dużego tamracka nie miałem, ale małe są wygodne. Z drugiej strony nie miałem małego Lowepro.
w każdym razie najwaznieszy jest system nosny, szelki, tasmy itd....
no, porownujac ten NG do Tamrac Exp. 8, to wątpię, by ten pierwszy miał więcej miejsca na ciuchy
przez jakieś 2 tygodnie miałem pożyczony Tamrac Exp. 5(stara wersja) i oprócz tego, że był trochę za niski(i przez to gorzej leżał na plecach), to było wszystko ok
odnośnie tego co mówi jurgen, to Mekko nie wygląda najlepiej
Oprócz tej komory masz na kieszeni drugą komorę o wielkości całego plecaka i grubości butelki 1,5l(tak było w tym co mialem)
Nie miałem żadnego z nich w ręku, więc to co do ładowności to moje przypuszczenia
Zaciekawiła mnie ta informacja o Wisporcie, bo to firma która robi (robiła? bo mam już trochę ten plecak) świetne plecaki turystyczne z cordury. Muszę śledzić ten wątek, a nóż-widelec coś wypuszczą? :-)
...po rozmawie z miłym Panem z firmy Wisport
z tego co powiedział to będzie/jest plecak Flash, jednak on zbyt duży nie jest, a nic większego w najbliższej przyszłości nie będzie
No jest faktycznie w ofercie. Wykonany z cordury, klamry duraflex - poziom jak to w Wisporcie :) Ale miejsca na sprzęt fotograficzny niewiele :(