PDA

Zobacz pełną wersję : Duży plecak foto-turystyczny

tommy.n
15-08-2007, 23:18
Na początek witam wszystkich serdecznie.
Jest to mój pierwszy post, choć czytam to forum już od dwóch lat i dopiero ukrcie giełdy i szukacza przed anonimowymi zmusiło mnie do zarejestrowania :)

Ale do rzeczy:
Szukam dla swoich fotozabawek jakiegoś plecaka turystycznego.
Chodzi o to, aby oprócz części na foto posiadał większy przedział na graty niezbędne podczas spacerów/wędrówek po górach. Obecnie mam Orion Trekker II ale tam przedział bagażowy jest żenująco mały.

Znalazłem plecak z serii NG (http://multifoto.pl/go/_info/?id=7795), które mi odpowiada rozmiarem ale nie bardzo ceną ~1100 PLN
Znalazłem też polską firmę Wisport we Wrocławiu (http://www.wisport.com.pl/index.php/forum/opinie_o_produktach/duzy_plecak_foto), która obiecała wprowadzic do swej oferty taki plecak w sierpniu... zeszłego roku. I na tym się skończyło.

Czy ktoś z Was może coś polecić w tej materii ?
Z góry dzięki.

tommy

ozzy
15-08-2007, 23:34
spróbuj naneu alpha :)

tommy.n
16-08-2007, 00:06
Wygląda mi na mały, podobny do mojego orion trekkera II

mini21
16-08-2007, 05:41
Od Orion Trekkera jest dużo większy.
Sam przeniosłem się właśnie z w/w Trekkera na Naneu Alphe i różnica w miejscu zarówno na sprzęt jak i na dodatki jest bardzo znaczna.

tommy.n
16-08-2007, 12:14
mini21,
skoro tak mówisz to muszę sprawdzić.
Nie wiesz, gdzie w Wawie można podotykać taką Alphe ?
Widziałem tylko oferty sklepów internetowych.

Macro
16-08-2007, 12:26
Spróbuj na giełdzie.

DXT
16-08-2007, 13:04
Naneau pro - k3 lub wiekszy - bardzo fajnie rozwiazany i duzo miejsca na duperele plus stelaz.

mini21
16-08-2007, 14:07
mini21,
skoro tak mówisz to muszę sprawdzić.
Nie wiesz, gdzie w Wawie można podotykać taką Alphe ?
Widziałem tylko oferty sklepów internetowych.

Ja swój kupowałem w "PSTRYK-u".
Tam można było go obmacać itd.
Innym wyjściem jest giełda, ale tam też jest tylko 1 stoisko z torbami Naneu.
Jakbyś chciał, możemy się spotkać, to obejrzysz go sobie u mnie na plecach :mrgreen:

tommy.n
16-08-2007, 18:04
Ja swój kupowałem w "PSTRYK-u".
Tam można było go obmacać itd.
Innym wyjściem jest giełda, ale tam też jest tylko 1 stoisko z torbami Naneu.
Jakbyś chciał, możemy się spotkać, to obejrzysz go sobie u mnie na plecach :mrgreen:

Dzieki, spróbuję wybrać się w niedziele na giełdę a gdybym tam nie znalazł będe Cię nękał :)

Tad_Bie
16-08-2007, 23:02
Spróbuj Mekko.
To mało znana marka, aczkolwiek jakością zbliżona do Tamraca czy Lowepro, przy czym sporo (ok 40%) tańsza. Ja czekałem na swój duży plecak coś koło 4-5 miesięcy. Plecaki znajdziesz na www.fotto.lublin.pl, ale tutaj uwaga: trzeba zwracać uwagę na wymiary, bo mogą być troszeczkę zawyżane... Jak przyszedł mój plecak, to okazało się że zamiast 15 cm głębokości ma 12 cm, a mój stalowy metr za nic nie chce się rozciągnąć :shock: . Na szczęście dogadałem się ze sprzedającym i plecak został wymieniony na większy model (dopłata, ale bez konieczności zapłaty za drugą przesyłkę: to oni zawalili podając zawyżone wymiary). Pozdrawiam.

tommy.n
21-08-2007, 09:17
Dzięki za sugestie

Może uda mi się coś sensownego znależć

swider
21-08-2007, 12:10
ewentualnie ten (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Tamrac/ADVENTURE-9-5549/) plecak (Tamrac Adventure 9). Ja tez bylem w rozterce, ale niestety koniec koncow nic nie kupilem bo kasy braklo :(

jarel
28-08-2007, 18:24
A może Lowepro Rover plus AW. Kupiłem i okazało się że jak dla mnie za duży. Chętnie go odsprzedam.

fireboy
29-08-2007, 10:28
Podłączę się do tematu...
Do gustu przypadły mi dwa i nie wiem, który wybrać może mi doradzicie...
są to:
1. LOWEPRO Orion Trekker II
2. TAMRAC ADVENTURE 6 (bądź też 7 jeśli byłby dużo lepszy)
Jak sądzicie który jest solidniejszy i lepiej rozwiązany pod względem użytkowym?
Z tego co widzę na zdjęciach to Tamrac'ki wyglądają na lepiej wykonane.

tomek_d
29-08-2007, 10:45
ja bardzo dlugo szukalem takiego plecaka i do tej pory go nie mam
kupilem, w tak zwanym międzyczasie, torbę Tamrac Adventure 4 z której jestem b. zadowolony
miałem plecaki Tamrac ADVENTURE 9 i LOWEPRO Rover Plus AW, ale żaden mi nie odpowiadał, bo generalnie na wycieczki nie nadają się plecaki "łamane w pół" - według mnie
jedyne co chciałbym kupić to Tamrac Expediton 7 w starszej wersji
teraz są tylko te nowe z kieszeniami na zewnątrz, ale i tak podobają mi się (tylko ta cena, ale i tak mniej o 500 jak ten NG)
polecam stronę http://cambags.com/ do pooglądania plecaków i toreb

sniper
30-08-2007, 10:36
miałem plecaki Tamrac ADVENTURE 9 i LOWEPRO Rover Plus AW, ale żaden mi nie odpowiadał, bo generalnie na wycieczki nie nadają się plecaki "łamane w pół" - według mnie

Dlaczego według Ciebie nie nadają się na wycieczki?
Jestem na etapie kupna jakiejś torby, albo plecaka na swój aparat(na razie D70S + niemała sigma 24-70 + w najbliższej przyszłości 70-300) więc na razie nie potrzebuje czegoś dużego. Jestem początkujący i dopiero za jakiś czas sprzętu mi przybędzie i wtedy mam zamiar kupić dopiero duży plecak(rok, dwa lata myślę).
Znalazłem coś takiego hybrydę torba/plecak wspomnianej firmy MEKKO http://allegro.pl/item230135523_plecak_torba_mekko_tb610_uchwyt_na_s tatyw.html
Jedyny minus, że nie ma miejsca na laptop, ale cena, jakość i funkcjonalność(torba/plecak, centralnie mocowany statyw) bardzo mi się podoba.
Torba na bliskie wyjścia, a plecak na dłuższe wypady.
Myślałem też o 2xdroższym Tamrac ADVENTURE 9, ale nie wiem czy się opłaca dopłacać jak za jakiś czas i tak pewnie kupię coś większego.
Czy na razie myślicie, żebym kupił sobie po prostu średniej wielkości torbę a nie plecak?

tomek_d
30-08-2007, 13:20
Dlaczego według Ciebie nie nadają się na wycieczki?

ano dlatego, że właśnie ten LOWEPRO nie bardzo się chciał "łamać" zwłaszcza jak był załadowany u góry
Tamrac Adv. 9 polecam(generalnie Tamrac mi się podoba) i nie jest łamany tylko normalnie otwierany, ale mam obiektyw dł. 20cm i po pierwsze mieścił się na styk(a po załadowaniu góry mieścił się jak go upchnąłem), a po drugie bardzo ważne nie miałem zamiaru zmieniać obiektywu w celu schowania aparatu

więc konkludując polecam plecaki z klapą i żebyśmy w tej klapie mieli miejsce na ciuchy i inne rzeczy
te Mekko ciężko ocenić bo nie ma ich fotek i nie wiem ile jest miejsca na ciuchy, ale są na pewno duże i nie drogie

tomek_d
30-08-2007, 15:00
no jakościowo to nie ma co Mekko porównywać do tego NG -> przynajmniej z wyglądu
można jeszcze obejrzeć największy Tamrac cena około 600
....no albo sprawdzić te Mekko dokładnie, bo kosztują 350, co nie jest wielkim kosztem

jurgen
31-08-2007, 10:34
Największe topowe plecaki fotograficzne Lowepro maja najch..owszy system nosny jaki widziałem.
Te plecaki cię zabiją. A do małych i delikatnych nie należę. MOże jestem za duzy... :mrgreen: .Sam nie wiem ;-)
Dużego tamracka nie miałem, ale małe są wygodne. Z drugiej strony nie miałem małego Lowepro.

w każdym razie najwaznieszy jest system nosny, szelki, tasmy itd....

tomek_d
31-08-2007, 14:02
no, porownujac ten NG do Tamrac Exp. 8, to wątpię, by ten pierwszy miał więcej miejsca na ciuchy
przez jakieś 2 tygodnie miałem pożyczony Tamrac Exp. 5(stara wersja) i oprócz tego, że był trochę za niski(i przez to gorzej leżał na plecach), to było wszystko ok
odnośnie tego co mówi jurgen, to Mekko nie wygląda najlepiej

tomek_d
31-08-2007, 17:11
Oprócz tej komory masz na kieszeni drugą komorę o wielkości całego plecaka i grubości butelki 1,5l(tak było w tym co mialem)
Nie miałem żadnego z nich w ręku, więc to co do ładowności to moje przypuszczenia

RAF
31-08-2007, 17:51
Zaciekawiła mnie ta informacja o Wisporcie, bo to firma która robi (robiła? bo mam już trochę ten plecak) świetne plecaki turystyczne z cordury. Muszę śledzić ten wątek, a nóż-widelec coś wypuszczą? :-)

tomek_d
03-09-2007, 16:53
...po rozmawie z miłym Panem z firmy Wisport
z tego co powiedział to będzie/jest plecak Flash, jednak on zbyt duży nie jest, a nic większego w najbliższej przyszłości nie będzie

RAF
03-09-2007, 21:19
No jest faktycznie w ofercie. Wykonany z cordury, klamry duraflex - poziom jak to w Wisporcie :) Ale miejsca na sprzęt fotograficzny niewiele :(