PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne pytanie - migawka oraz NEF

SiD
17-11-2005, 20:03
Dzis poszedlem do Fotojokera i poprosilem D70s. Zaaplikowalem mu karte i strzelilem kilka fotek, zeby zobaczyc jak sie nim foci.

Nigdyu nie slyszalem wczesniej takiego dzwieku migawki :shock: Fotografowalem wieloma lustrzankami ale akurat nigdy mi sie nie zdarzylo zadnym Nikonem - D70s byl pierwszy. Wogule nie bylo slychac zdecydowanego klapmniecia migawki tylko jak by sie cos przesuwalo w srodku... ale zawsze z ta sama predkoscia niezaleznie od czasu migawki. Samej migawki praktycznie wogule nie bylo slychcac. Jak podejzewam jedyne co slyszalem to lustro.

Moje pytanie: czy to za sprawa tej chybrydowej migawki w D70s i czy to jest normalne? Szczeze mowiac wole zdecydowane klapniecie migawki niz takie nieslyszalne. Nawet jak tata barl moja lustrzanke i robil zdjecia w mieszkaniu (nie zna sie za bardzo na fotografi) to na sluch moglem mu powiedziec, ze robi poruszone zdjecia bo migawka chodzi za wolno... a tu jakosc tak dziwnie...

Natomiast ergonomia aparatu i feeling zdecydowanie ma ogromny plus :) Chyba najlepsze na rynku w przedziala lustrzanek amatorskich... tylko Minolta D7D dorownuje mu pancernoscia... ale system minolty raczej mnie nie interesuje.

Druga sprawa to NEF - strzelilem kilka probnych fot w NEF-ach i teraz nie moge ich otwozyc w fhotoshopie. Co powinienem zrobic aby bylo to mozliwe?

Na koniec chcialbym poprosic o kilka SUBIEKTYWNYCH wad Nikona. Wojny na temat szumow, matryc, rodzielczosci i inne wojny systemowe mam juz dawno za soba ;) Jesli ktos ma odwage niech napsize swoja subiektywna opinie na temat D70/D70s czego mu jako tako w nim brakuje (ale nie w porownaniu do innych systemow - a pczynajmniej nie koniecznie).

twlodar
17-11-2005, 20:17
Z tą migawką to pitolicie, obywatelu.. Ona realizuje czasy dłuższe, niż 1/60.. 8)

Subiektywne wady D70s - brak HSS, szumy w kiepskim oświetleniu.

SiD
17-11-2005, 20:46
"Z tą migawką to pitolicie, obywatelu.. Ona realizuje czasy dłuższe, niż 1/60.." - nic nie rozumiem..? no pewnie ze ralizuje, czy ja twierdzilem, ze nie realizuje? Z tego co wiem to chyba nawet do 30 minut ale moge sie mylic, tylko co czas wyzwolenia migawki ma do mojego posta? Twierdzilem tylko, ze jedyne co bylo slyszalne przesuwalo sie zawsze z jednkowa predkoscia niezaleznie czy czasu migawki czy byla 1/500 czy 1/30. STad wnioskuje, ze to bylo lustro, bo chyab nie film swiatloczuly :P

HSS? nie wiem co to jest, wiem natomias, ze nie ma MLU :(

<| MICHAŁ |>
17-11-2005, 21:08
HSS? nie wiem co to jest, wiem natomias, ze nie ma MLU

daj go do serwisu to bedziesz mial :lol:

SiD
17-11-2005, 21:15
cztalem Twoj temat ;)

twlodar
17-11-2005, 21:31
Pitolicie, znaczy się jeśli w tle hałasu unoszącego się lustra (circa 1/10)
jesteś w stanie usłyszeć różnicę pomiędzy 1/60 a 1/500, to zapewne
dacie radę usłyszeć różnicę pomiędzy światłowodem a coaxem w moim
audio w domu..

SiD
17-11-2005, 23:14
Po pierwsze nie o tym byl temat i jak narazie malo kto kwapi sie odpowiedziec na moje pytania :)

A jesli juz tak bardzo chcesz wiedziec to spokojnie mozna rozroznic dzwiek migawki wzgledem jej szybkosci tylko do pewnych granic... mysle, ze ok /1250, 1/500 ale ponizej z cala pewnosci slysze roznice... czasy krotrze niz 1/500 sa juz nierozronialne... ale w innych aparatach niz Nikon D70s, bo tam wogule migawki nie slyszalem :P

twlodar
17-11-2005, 23:41
mysle, ze ok /1250, 1/500 ale ponizej z cala pewnosci slysze roznice... czasy krotrze niz 1/500 sa juz nierozronialne...

Ja bym się chyba delikatnie zaróżowił na Twoim miejscu po takim tekście.. 8)

SiD
17-11-2005, 23:53
jak bym sie mail zarozowiac to bym tego nie pisal. co innego rozrozniac takie krotkie dzwieki, czy robic inne skoplikowane operacje, a co innego rozrozniac dzwieki wiedzac, ze to migawka i coeniajac dlugosc strzelenia. nie mam tu na mysli rozrozniania na poziomie... tak to bylo tyle i tle... tylko szybciej i wolniej

[ Dodano: Czw 17 Lis, 2005 ]
Zreszta zrobil sie OT a ja zadalem konkretne pytania!

Zink
18-11-2005, 00:04
Mój brat ma Nikona F65 i też na początku się zdziwiłem, że nie słychać w ogóle dźwięku migawki (w porównaniu na przykład do Ricoha, w którym wyrażnie słychać dwa brzęknięcia (metalowa kurtyna), nawet na krótkich czasach), tylko coś, co wydaje mi się, że było dźwiękiem przesuwania filmu (a może podnodszenia lustra?). Wobec tego raczej nie może to być kwestia migawki hybrydowej, bo w analogu raczej jest zwykła :)

patrycjusz
18-11-2005, 00:30
Tak sie składa ze dzisiaj kupiłem d70 i robiłem porównanie do analogowego f-801s. Faktycznie d70 brakuje mi tego dzwieku migawki, ale za to jest cichy, co tez ma swoje plusy.

Pozdrawiam
Patrycjusz

irekka
18-11-2005, 08:54
Może w kolejnych nowych modelach bedzie można wgrywać dowolny dzwięk migawki - coś jak dzwonki do telfonów komórkowych. :-)

SiD
18-11-2005, 10:44
Irekka - nie zartuj tak sobie prosze ;) Malo zeczy tak mnie doprowadza do szalu i przeraza jak odtwazany dzwiek migawki z glosniczka :( Nie dosc, ze przeszkladza to niespelnia zadnej pozytywnej funkcji. Kompkaty Canona maja taka mozliwosc.. ble :(

irekka
18-11-2005, 11:39
Ja żartuję ??? Przeczytaj cały wątek - komu brakuje dźwieku migawki, że jest za cichy itd. W jaki sposób próbowac zadowolić większość ? :-)

patrycjusz
18-11-2005, 13:20
Może w kolejnych nowych modelach bedzie można wgrywać dowolny dzwięk migawki - coś jak dzwonki do telfonów komórkowych.
i obowiązkowo mp3 w aparacie.. :-) aby mozna było słuchac muzyki przy fotografowaniu.... opiekacz do kanapek tez by sie przydał :D

Lolek
18-11-2005, 14:51
Mi w D70 akurat "brak" migawki nie przeszkadza, ale klapanie lustra owszem. Pocieszam się tym że są aparaty wydające jeszcze brzydsze odgłosy. A ta migawka rzeczywiście jest hybrydowa, stąd m.in. 1/500 z błyskiem, bo nie myślicie chyba że w amatorskim sprzęcie użyto konstrukcji szybciej poruszającej lamelkami niż te z D2... W rzeczywistości WSZYSTKIE czasy krótsze od 1/90 s są w D70 i pochodnych odmierzane przez "migawkę elektroniczną". Było o tym na forum.
Jeśli PS nie otwiera Ci NEFów, to sprawdź czy masz zaktualizowanego plug-ina od RAWów.

Dudeusz
26-11-2005, 00:10
a propos nef >>potrzebujesz najnowszy raw plugin ze stron adobe , i niestety photoshop cs2 w cs1 za diabla nef z d70s mi nie chcial dzialac