PDA

Zobacz pełną wersję : RAW czy JPEG

krzysiek6602
15-08-2007, 20:57
Witam szanownych forumowiczów ! Mam problem z ze zdjęciami w RAW (ktoś mi polecił aby w ten sposób robić zdjecia), chce nadmienić iż jestem całkowicie zielony :-? moja przygoda z lustrzanką cyfrowa (NIKON D40), więc nie miejcie mi za złe zadawanie głupich (nie fachowych). Ale przejdę do sedna sprawy, otóż zrobiłem kilkanascie fotek w RAW i nie mogę ich przeglądać ani obrabiac, nie moge również zmienić formatu RAW na JPEG. Czy może mi ktos poradzić jak do tego się zabrać lub polecić jakis sensowny program do tego typu operacji. Pozdrawiam Krzysiek

Fenek
15-08-2007, 22:41
Zarzucę tylko kilkoma nazwami, a Ty zrobisz dzięki nim właściwy użytek z Szukajki, OK? :)
Raw Therapee
Capture One
Adobe Camera Raw
UFRaw

Polecam ten drugi na liście.

pebees
15-08-2007, 22:42
Do tego Picasa, IDImager, RawConverter, SilkyPix i wiele innych :)

david555
16-08-2007, 10:17
A do tej listy wypadałoby chyba dodać: Nikon Capture NX. ;)

MsbS
16-08-2007, 10:30
A ja dodam, że część z rozwiązań wymienionych powyżej przez kolegów jest darmowa. A niektóre inne występują jako 30-dniowa wersja "trial". Więc spokojnie możesz popróbować rozmaitych programów i wybrać ten, który Ci najlepiej pasuje.

sadki
28-08-2007, 15:56
Pobaw się trochę rawem to będziesz miał odpowiedź na tytułowe pytanie. Jeśli nie znajdziesz sensu w obróbce RAW, to rób w JPG. Na początek dla "zielonego" i tak będzie sporo frajdy.
W RAW-ie jednak można trochę uratować, jak coś nie wyjdzie.

milo_ja
28-08-2007, 16:31
Ja np. bawiłem się RAWem i przy poprawnie naświetlonych fotkach (w tym z sensownym balansem bieli) niespecjlanie widzę różnicę. A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać. ;) Oczywiście jak trzeba ratować d... to RAW pozwala na więcej, ale też w ograniczonym zakresie.

piterdm
28-08-2007, 17:19
A jest jakiś program w polskiej wersji?:(

MsbS
28-08-2007, 17:22
A jest jakiś program w polskiej wersji?:(

Picasa ma polską wersję. Ale jakiś czas temu ktoś narzekał, że jakość wołanych NEFów pozostawia do życzenia... Do katalogowania to program bliski ideału, ale do wołania są lepsze.

jakubs
28-08-2007, 17:48
Witam szanownych forumowiczów ! Mam problem z ze zdjęciami w RAW (ktoś mi polecił aby w ten sposób robić zdjecia), chce nadmienić iż jestem całkowicie zielony :-? moja przygoda z lustrzanką cyfrowa (NIKON D40), więc nie miejcie mi za złe zadawanie głupich (nie fachowych). Ale przejdę do sedna sprawy, otóż zrobiłem kilkanascie fotek w RAW i nie mogę ich przeglądać ani obrabiac, nie moge również zmienić formatu RAW na JPEG. Czy może mi ktos poradzić jak do tego się zabrać lub polecić jakis sensowny program do tego typu operacji. Pozdrawiam Krzysiek

Rób sobie w .jpg a .raw na razie zostaw w spokoju. Po co się zniechęcać? Jpg jest świetnym formatem, a o rawach poczytaj, a potem popróbuj.

legionize
28-08-2007, 17:50
A ja polecam program firmy Bibble Labs. C1 też jest ok. Polecam jako amator używający również d40.

A i przydaje się przy starszych wersjach d40tod70 converter http://www.users.zetnet.co.uk/dandrews/D40 bo starsze wersje niektórych aplikacji nie odczytują nefów z d40. Zmienia on ciąg hexagonalny różniący pliki d40 od d70.
Oczywiście nie rusza obrazu:]

CSC
02-09-2007, 13:32
a s3woja droga po co zaczynac po raz 100 taki sam wątek.... uuzyj opcji -=----> SZUKAJ!

redart
02-09-2007, 22:15
No i mam PS CS2 i zainstalowaną wtyczkę Camera RAW i nie można otwierać NEF-ów z D80 gdyż:
"Could not complete your request because it is not the right kind of document"
- co zrobić - czy ktoś wie?

Artur
03-09-2007, 17:15
Sprawdz, czy przypadkiem nie powinienes pobrac nowszej wersji wtyczki ze strony Adobiego. Z tego co pamietam ostatnia wersja CR pracujaca pod CS2 ma numer 3.7.
Natepne sa juz tylko pod CS3.

redart
03-09-2007, 18:51
Szukałem i zainstalowałem (podmieniłem plik) CR 3.7 i nic - coś muszę mieć namieszane w komputerze.
Znalazłem temat na forum i poczytałem - jak co to oddam PS-a i będę bazował na innych programach.

- Ale dzięki wielkie za informację - jak zrobie format to jeszcze raz sprawdzę czy się uda :)

Artur
03-09-2007, 20:09
CR w wersji 3.7 powinien obslugiwac D80.
Systemy obslugiwane przez w/w:
Nikon D1 D1H D1X D70 D100 D200 D2H D2Hs D40 D70s D80 D50 D2X D2Xs.
Sprobuj obecny skasowac i wrzucic jeszcze raz nowy. Jesli nie pomoze to instalacja CS2 od nowa.

Artur
03-09-2007, 20:11
A moze w zlym katalogu masz CR'a?

Jeger
03-09-2007, 20:26

Mieszają mieszają a ja proponuje ci zapoznać sie z Adobe lightroom będziesz przeszczęśliwy, i rób narazie w jpg-ach.

Pozdrawiam

harb
09-09-2007, 22:22
.1 ufraw.sourceforge.net-program do RAW darmowy 2.SilkyPix Free-kolejny darmowy program do RAW