PDA

Zobacz pełną wersję : "Zawiesił sie i umarł" czyli moj D80

Rico1009
15-08-2007, 14:57
czesc

po pierwsze to witam jako dosc nowy uzytkownik forum ;] jakis czas temu sie zarejestrowalem i dopiero teraz mam okazje cos napisac ... niestety niezbyt wesołego ;/

I tak.... wczoraj popoludniem wyszedłem do ogrodu z aparatem jakiegos owada upolowac...:) ... oczywiscie z przyzwyczajenia po drodze prawym palcem wskazujacym wlaczylem sobie aparat... scalgem pokrywe obiektywu.... znalazłem kwiatka... celuje.... i tu chwila zdumienia ...aparat wylaczony -pokazuje tylko ilosc zdjecna gornym podrecznym wyswietlaczu ....mysle ki diabel wylaczylem wlaczylem i to samo .... wisi ?? no coz to tylko elektronika zdarzyc sie moze .... wyciagam baterie wkladam .... i zonk !!! aparat umarł ....niepokazuje nawet ilosci zdjec w trybie wlaczonym...nic !!! kompletnie nic !!! baterie probowalem ladowac... pelna...zmienialem obiektywy na 3 roznie...nic... nawet bez obiektywu ... cma... :cry: no i niewydal zadnej oznaki zycia od wczoraj...

probowalem podlaczyc pod kompa.... niejest wykrywany :cry: pomyslym mi sie skonczyly....

oczywiscie reset boczny tez nic nie daje... poprostu jakby niebylo zasilania... :cry:

jedyne co mi przychodzi jeszcze do glowy to sprawdzic baterie... musze polesc do kumpla i wsadzic jego ... mierzylem napiecie na baterii - okolo 3,9-4.0V miedzy dwoma zewnetrznymi stykami... dziwne bo ma 7,4V ...

mial ktos moze jakis podobny przypadek ?? jakies magiczne rozwiazanie??
oczywiscie aparat nie plywał nie latał caly czas spedza w torbie jesli nie jest uzywany ...

narazie tyle... jak beda jakies sugestie prosze o podpowiedz...

pozdrawiam

Rico

david555
15-08-2007, 15:22
AKKU do wymiany.

langus
15-08-2007, 17:03
AKKU do wymiany.

najprawdopodobniej
czasem tak się zdarza z akumulatorkami
nagle padają nie podając przyczyny:sad: :sad:
sprawdz jak masz możliwość z innym
oby to tylko to
pozdrawiam

ufolek
16-08-2007, 01:06
To prawda, średnio naladowana bateria ma 7.8V (sprawdzilem swoją) wiec Twoja bateria jest martwa.

Torreto-t1
16-08-2007, 06:40
Życzę aby to była faktycznie bateria...co jest na 90% pewne.

nowart
16-08-2007, 10:31
... a Nikon Polska nie daje gwarancji na akumulatory... ale lepiej żeby był to aku aniżeli jakaś krótka, dwumiesięczna wizyta w "serwisie"...

koles
16-08-2007, 22:29
... mierzylem napiecie na baterii - okolo 3,9-4.0V miedzy dwoma zewnetrznymi stykami...
Pewnie padło JEDNO z dwóch ogniw. Jak jesteś oszczędny to nie wyrzucaj. Z dwóch takich popsutych można zrobić jeden dobry :-)
Pzdr

ufolek
16-08-2007, 22:44
A jak nie chce Ci sie w nim dłubać, to przyślij do mnie na sekcje, zrobie z niej reportarz ;-) A wyniki wykorzystamy dla dobra forum i nauki polskiej. :)

fader_audio
17-08-2007, 14:03
na moje oko to będzie bateria, żadna elektronika nie ruszy jeżeli ma podanę ok 50% wartości znamionowej napięcia.
Przykład: zapalcie auto na akumulatorze 6v????

Valwit
17-08-2007, 14:10
Przykład: zapalcie auto na akumulatorze 6v????

jasne. nasaczasz szmate olejem i odrobina benzyny/rozpuszczalnika, robisz zwarcie na akumulatorze i czekasz. o ile niekt nie zacznie gasic to caly samochod sie spali.