Zobacz pełną wersję : Olympus E-410, czy Nikon D70's? -Pilny zakup!
KURNA*CHATA
15-08-2007, 11:17
W czwartek musze kupic aparat.
Rozwazam zakup Olympusa E-410 kit lub Nikona D70's [18-70].
Zdjecia robie amatorsko, rodzina, imprezy, podroze.
Wierze, ze pomozcie mi dobrze wybrac i prosze badzcie obiektywni, nie polecajcie mi D70's tylko dlatego, ze to forum Nikona.
Pozdr.
Używam D70s, to bardzo dobry aparat, ale nie należę do wyznawców konkretnej marki, dlatego radzę pójść do sklepu i wziąć do ręki oba modele. Jeżeli robisz głównie zdjęcia podróżniczo-rodzinne i nie masz żadnych istotnych elementów systemu Nikon (lampy, obiektywy), to Olympus może być lepszym wyborem. Jest mniejszy, lżejszy i wygląda, że świetnie nadaje się do podróży. Testy wskazują na bardzo dobre osiągi matrycy (po wyłączeniu agresywnego odszumiania), a kitowy obiektyw jest całkiem OK. Olympus oferuję też kilka sympatycznych bajerów: więcej megapikseli, system anty-kurzowy, podgląd na żywo (E-510 ma dodatkowo stabilizację obrazu).
Jeżeli mały rozmiar Olympusa jest dla Ciebie zaletą i nie masz nic przeciwko systemowi 4/3 to bierz Olympusa. Nikon to oczywiście równie dobry wybór, tylko więcej do noszenia na szyi. Alternatywą może być Nikon D40(x). Lekki jak Olympus, obecnie ze zniżką od Nikona, ale akceptujący tylko nowe obiektywy z wbudowanym silnikiem (żaden problem, jeżeli dopiero będziesz je kupował).
Jeżlei chcesz prostej odpowiedzi, a różnica cenowa jest zaniedbywalna - bierz Olympusa. Fotografia amatorska ma być przyjemnością i zabawą, a kilka bajerów jakie oferuje to body powinno się do tego przyczynić.
KURNA*CHATA
15-08-2007, 12:08
Macalem jakies pol roku temu w MM d70s i wywarl on na mnie piorunujace wrazenie
jednakze slyszalem o jego nienajlepszych jpg'ach i problemach z pomiarem swiatla
Olka niestety nie mialem w lapkach ale bez trudu moge wyobrazic jego gabaryty.
Nikona z kitem 18-70 moge miec za 2599zl (FJ), a Olego z kitem 14-42mm za 2300.
Jak juz wspomnialem zalezy mi na dobrych jpg, gdyz 90% beda wlasnie wtym formacie robione. Niskie zuzycie energii tez dla mnie jest wazne, tutaj lepiej wypada Nikos. Szybkostrzelnosc nie jest najistotniejsza.
jednakze slyszalem o jego nienajlepszych jpg'ach i problemach z pomiarem swiatla
To obie te zasłyszane opinie włóz miedzy bajki. Serio.
Proponowałbym, pooglądać sample z jednego i drugiego aparatu, może wtedy się zdecydujesz ;)
Nikon D70s --> http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=10
Olympus E-410 --> http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=584
Sebastiann
15-08-2007, 12:21
...jednakze slyszalem o jego nienajlepszych jpg'ach i problemach z pomiarem swiatla
dokładnie jak powiedział Prz3mo, takie gadanie. Po dobrym poznaniu puszki i dobrych ustawieniach custom jpg będą idealne, dużo było o tym na forum, pomiar światła... jakoś ja strasznych problemów z nim nie zaobserwowałem.
ja poszedłem do sklepu po Olka E-510, bo kibicuję temu systemowi, podoba mi się oferta szkieł, cena/ilość/jakość, dokładnie miałem rozplanowane co sobie kupię, i ...... kupiłem D80,
w Olku nie do przyjęcia był dla mnie wizjer - "dziurka od klucza" jak spojrzałem przez niego, to już wiedziałem że to nie dla mnie, w sumie wynika z tego ze wybrałem nie system a aparat.
I powtórzę znów rade przewijającą się w tym wątku:
Aparaty trzeba pomacać, zobaczyć jak leżą w ręku, to czasem wiele wyjaśnia i całkowicie zmienia postać rzeczy.
david555
15-08-2007, 12:33
Człowieku, przychodzisz na FORUM NIKON-a i pytasz, czy wybrać NIKON-a, czy Olympusa? Przecież to niepoważne. Przecież każdy Ci tu powie, że NIKON-a powinieneś wybrać, bo to najlepszy na świecie aparat. Pozdrawiam:)
Ostatnio miałem okazję dłużej pobawić się Olympusami E-510, E-410. Aparaty jakie są każdy widzi. Ich cechy zewnętrzne mogą zachęcić, albo zniechęcić. System 4/3 ma zarówno wady, jak i zalety. No i o zalety właśnie chodzi. Olki sa dość specyficzne i pewne ich cechy, nie mają na razie konkurencji na rynku (przynajmniej nie w swoim przedziale). W skrócie. Gdybym bawił się w makro, robił dużo zdjęć z nietypowych pozycji, nie chciał dźwigać plecaka szkieł, gdyby zależało mi na małym i dobrym jakościowo systemie z pewnością byłbym zadowolony z zakupu Olympusa. Największa dla mnie wada, niestety mniejsza matryca generuje zauważalne już przy ISO 400 szumy.
KURNA*CHATA
15-08-2007, 13:36
Człowieku, przychodzisz na FORUM NIKON-a i pytasz, czy wybrać NIKON-a, czy Olympusa? Przecież to niepoważne. Przecież każdy Ci tu powie, że NIKON-a powinieneś wybrać, bo to najlepszy na świecie aparat. Pozdrawiam:)
to ze ktos jezdzi fordem fiesta i ma pelno czesci w garazu nie mysi oznaczac, ze za jakis czas nie kupi np. opla corse...
dlatego zalezalo mi na obiektywnych spostrzezeniach!
david555
15-08-2007, 13:44
to ze ktos jezdzi fordem fiesta i ma pelno czesci w garazu nie mysi oznaczac, ze za jakis czas nie kupi np. opla corse...
dlatego zalezalo mi na obiektywnych spostrzezeniach!
Jesli chodzi o sugestie dotyczące zmiany systemu, to np. w moim przypadku jestem wierny NIKON-owi od wielu lat i nie myślę o zmianie, bo raz, że przywykłem do tego systemu i jego zalet i wad, a dwa, że zmiana wiąże się ze sporymi wydatkami. Zresztą na co miałbym zmienić, na Canon-a?;) Specjalnie bym na obiektywizm na FORUM ściśle tematycznym nie liczył.:) Szczególnie co do kwestii wyboru sprzętu. Co innego porady, co do technik fotograficznych. Pozdrawiam
ziuteczny
15-08-2007, 13:48
przeczytałem recenzje tam gdzie trzeba
E-510 jak i cały system Olympusa ma sporo dziwactw. Oprócz tego Olympus to nie Canon ani Nikon. Zawsze coś jest nie tak.
Nastawy fabryczne można sobie w buty wsadzić (odszumianie i wyostrzanie), częste (choć trudno ocenić jak częste) niedopały i typowe objawy flat, dull images.
AF także ma poważne problemy, szczególnie low-light.
Aby coś z tej puszki wychodziło regularnie trzeba ją raczej dobrze poznać i z nią ładnie współpracować. Inaczej odsetek zepsutych fotek będzie znacząco większy od dowolnego Canona i większy od Nikona.
I teraz zależy gdzie się znajdujesz, jakich obiektywów byś pożądał, jak oceniasz perspektywy swojego rozwoju :))), co będzie chciał w przyszłości ze swoim aparatem robić a także czy kasa na zbyciu jest czy nie ma :)))
Z Canonem i Nikonem nie zabłądzisz nigdy, z Olympusem i Pentaxem już możesz. Szczególnie z fourd-third.
Są przewagi fourd-third system jak ostrość całego kadru itp. etc.
Ale Olympus jeszcze swojego 400d albo d50/d40/d40x nie wyprodukował. Musisz się pocić, żeby poprawiać nastawy fabryczne. Oczywiście mówimy o auto. Ten cały jego live-view to można sobie w buty wsadzić, nie ostrzy np. Przydaje się raczej tylko na statywie to podglądu ostrości np. A wizjer to porażka. No ale pewno można z nim żyć.
Ja tam bym tego nie kupił. Przynajmniej z obecnym firmwarem. No i pytanie brzmi ile kosztują jakieś tele bo ten całkiem niezły tele kitowy z dual kitu ma zasięg tylko 300.
edit: poczytałem do czego chcesz ten aparat. Tylko d40. Za zaoszczędzoną kasę odkładaj na 70-300VR.
Graty ciut większe ale to Nikon. Z puszki wychodzi sama poezja (za wyjątkiem przepałów na matrycowym :))) ) ale korekta tego to pestka w porównaniu z tym co zdarza się produkować temu Olympusowi
Jeśli natomiast ocenisz organoleptycznie , że waga i wymiary robią swoje to bierz E-510. Wstydu sobie nie narobisz a stabilizacja z każdym szkłem jest nie do pogardzenia. Tylko pamiętaj, że kupujesz Olympusa :)))
ziuteczny
15-08-2007, 13:59
Ostatnio miałem okazję dłużej pobawić się Olympusami E-510, E-410. Największa dla mnie wada, niestety mniejsza matryca generuje zauważalne już przy ISO 400 szumy.
to stwierdzone osobiście czy zasłyszane ?
polecam e-410 na dpreview
KURNA*CHATA
15-08-2007, 14:07
edit: poczytałem do czego chcesz ten aparat. Tylko d40. Za zaoszczędzoną kasę odkładaj na 70-300VR.
Graty ciut większe ale to Nikon.i
Gabaryty D70s mi nie przeszkadzja, duzy aparat, dobry chwyt - cos za cos.
70-300VR do moich zdjec jest na wyrost, obiektyw drogi i nie wim kiedy by on na siebie zarobil. Jesli juz to wolalbym dolozyc do lepszej puszki, a zamiast 70-300VR kupis np. gorsza sigme apo.
ziuteczny
15-08-2007, 15:13
no to w takim razie nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz - pisząc o Olympusie miałeś na myśli chyba rozmiary bo jeśli nie to co ??
d70s a Olympus to kompletnie inna liga i jak możesz to porównywać ?
oczywiście, że 70s. Ale sprawdź też ceny szkieł. Sam jestem ciekaw po ile się Olympus ceni
d40 Tobie napisałem biorąc pod uwagę to co zamierzasz robić. No ale teraz piszesz, że wolisz lepsze body.
Jeśli tak to d80 nie ma to tamto. d70s jako wybór ekonomiczny także - ale wizjer nie taki jak powinien być
ps. dylemat wielki ale jak się uprościł :)))
ziuteczny
15-08-2007, 15:15
70-300VR do moich zdjec jest na wyrost, obiektyw drogi i nie wim kiedy by on na siebie zarobil. Jesli juz to wolalbym dolozyc do lepszej puszki, a zamiast 70-300VR kupis np. gorsza sigme apo.
Chore myślenie. Woli kupić niby lepsze body (g ... lepsze - większe i tyle - przynajmniej dla Twoich potrzeb, choć zmieniasz zdanie) i gorszy obiektyw otrzymując finalnie gorsze zdjęcia. Gratulacje.
KURNA*CHATA
15-08-2007, 15:44
-Jesli chodzi o jalosc zdjec jpg to dostrzegam roznice na korzysc olympusa. Ale byc moze mam klapki na oczach, badz inaczej dostrzegam piekno :)
-Sigma jest ponad polowe tansza i tez robi dobre zdjecia. Zadko korzystam z zakresow 70-300, wiec po h... mi tak drogi obiektyw, ktory w dodatku bedzie lezal w szufladzie?
-Piszac o "lepszym" body mialem na uwadze gabaryty(chwyt), mozliwosc wspolpracy ze szklami mnualnymi.
david555
15-08-2007, 15:56
-Jesli chodzi o jalosc zdjec jpg to dostrzegam roznice na korzysc olympusa. Ale byc moze mam klapki na oczach, badz inaczej dostrzegam piekno :)
-Sigma jest ponad polowe tansza i tez robi dobre zdjecia. Zadko korzystam z zakresow 70-300, wiec po h... mi tak drogi obiektyw, ktory w dodatku bedzie lezal w szufladzie?
-Piszac o "lepszym" body mialem na uwadze gabaryty(chwyt), mozliwosc wspolpracy ze szklami mnualnymi.
Jeśli już to raczej: ch..., a nie tak jak napisałeś. A co do fotek, to optyka NIKON-a różni się znacząco od szkieł innych firm i jest to jeden ze znaków firmowych tej firmy. Jeśli ta optyka Ci się nie podoba, to na nic rozważania i lepiej rzeczywiście kup Olympusa, czy Canona.
Nie ma JedynieSłusznejFirmy. Sądzę, że naprawdę nie ważne jest jakim aparatem robi się zdjęcia. Każda współczesna lustrzanka zapewnia dobrą jakość zdjęć (zwykle z automatu, czasami po drobnych korektach), każda ma swoje drobne wady, do których można się przyzwyczaić. Z większości funkcji nie korzysta się na co dzień, a za to bardzo liczy się ergonomia i indywidualne dopasowanie.
System 4/3 ma swoje wady - małe wizjery, większą głębię ostrości przy danym ekwiwalencie ogniskowej, bardziej kwadratowe proporcje (dla niektórych może to być zaleta), ale za to Olympus był chwalony za wierne oddanie kolorów, a i swojej optyki Zuiko nie może się wstydzić (od czasów OM).
Z kolei Nikon ma bardziej rozwinięty system i może dzięki większej matrycy ma ciut lepsze przejścia tonalne i szumy. Ale np. kitowy obiektyw 18-70 nie jest jakiś powalający. Jest w miarę ostry, ale za to ma koszmarną dystorsje na szerokim kącie i winietuje na pełnej przysłonie. Olympusowski kit nie jest może lepszy, ale z kitowym tele można mieć sympatyczny, lekki zestaw podróżniczy. Test 14-42 po polsku: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6223
Szczerze radzę przemyśleć zakup pod względem ergonomii i przeznaczenia aparatu, a nie jego marki. Gdy lubi się podróżować i uczestniczyć w rodzinnych imprezach "na lekko", to D70s z obiektywem nie jest lekkim i łatwym to schowania aparatem. Olympus wydaje się, że tak (zapewne kosztem ciut gorszego trzymania).
Mi D70s odpowiada do tego co robię (głównie portrety) i nie przeszkadza mi mały (nie przesadzajmy) wizjer i kilka innych wad (np. lekkie niedoświetlanie na automacie, zresztą bezpieczne i łatwe do skorygowania, które dodatkowo nie ma znaczenia, gdy pracuję w studio na manualu, a wtedy przydaje się krótki czas synchronizacji D70s, czyli 1/500), ale jako aparat podróżniczy pewnie wolałbym Olympusa.
Jak to mówią - masz wybór, masz problem. Obejrzyj zdjęcia z obu aparatów na pbase lub flickr. Oczywiście ich jakość zależy od tego kto je zrobił i obrobił, ale dają średnie pojęcie o sposobie pracy aparatów.
ziuteczny
15-08-2007, 19:27
chcesz powiedzieć, że cudowny wynalazek z następującą liczbą wad jest niby w obrazach lepszy niż Nikoś/Canon
Olympus by naprawdę bardzo, bardzo chciał. Jak się napniesz to może się będziesz zbliżać :))
Slow startup and shut-down times
Live View mode is very slow, introducing extreme shutter lag
Optical viewfinder is small and information is displayed off to the right, rather than beneath the image
Has trouble focusing in low light
Manual focus is electronic, not physical
Images are slightly soft overall
Greens are undersaturated
Skin tones are somewhat pale
Auto White balance leaves incandescent shots quite warm
Continuous mode is sometimes inconsistent, slowing every three to four frames
No second Command dial for quick adjustment of both aperture and shutter speed in Manual mode
Tendency to underexpose images indoors, requiring +1.3 EV compensation
Less dynamic range compared to other SLRs means blown highlights and plugged shadows - DPReview ocenia różnicę na 0,7 EV
Flash coverage doesn't fill most of the wide angle frame
Mids of images are often underexposed
Tone curve makes highlight detail hard to maintain as you work on other parts of the image
Hot spots appear at high ISO at very specific exposure times (not good for those doing night photography and certainly not astronomy!)
Menus can be confusing to understand and navigate
Manual is poorly organized
No DC input
KURNA*CHATA
16-08-2007, 15:00
czy ten zbanowany robin102 z forum olympusclub to Ty?
Polecam zakup Nikona tylko nie ,że to forum Nikona , ale że użytkowałem 2 olympusy E300 i E-1 stare sprzęty lecz uciażliwości i upierdliwości odziedziczyly nowe konstrukcje. Oczyświście plusy dodatnie zawsze jakieś mają. Dziś żałuje , że sporo czasu traciełm walcząc z tymi olympusami, a zwłaszcza czekając na szkła które chciałem mieć i się nie doczekałem. Polubiłem Nikona bo ma wszystko czego potrzebuje, no prawie wszystko.
Dokładnie - kwestia kompromisów i oceny możliwości finansowych. Kiedyś też dumałem nad Olympusem i z powodu braku odpowiedniej szklarni przytuliłem Nikona (też z powodu starego analoga, który dziś odchodzi do lamusa). Dziś Olympus ma doskonałe szkła Zuiko jakich nie ma żaden system ale nadal nie mają porządnego body - tylko obiecywanki od kilku lat...
Z tego samego powodu na dniach pożegnam Nikona z powodu właśnie najczęściej używanych szkieł - w Canonie doskonała 85mm z silnikiem, świetne 70-200 itd itp. Wg mnie Nikon na dzień dzisiejszy jest po nokaucie ze strony Canona i nie przewiduję aby szybko się podniósł...
Trzeba zauważyć, że Olympus w zasadzie tworzy cały system od nowa. Tak jak pisałem wcześniej, warto zwrócić uwagę na ten system z powodu pewnych cech, których nie posiada Canon, czy Nikon (np bardzo przyjaznej obsługi przy zdjęciach makro, braku konieczności zadawania pytań "czy jest podgląd?", bardzo niewielkich rozmiarów i wagi szklarni). Wady ma jak każdy system (każdy ma oczywiście inne). Aparat z pewnością robi zdjęcia. Dla przeciętnego amatora wystarczające, dla zaawansowanego amatora myślę, że może być dobrym wyborem. Ale czy najlepszym ?
KURNA*CHATA
18-08-2007, 19:57
Witam!
Wlasnie otrzymalem zamowionego D70's. Zrobilem juz pare fotek testowych. Wszytko smiga jak "ta-lala".
Dziekuje wszystkim, ktorzy pomogli mi w dokonaniu wyboru.
Witam!
Wlasnie otrzymalem zamowionego D70's. Zrobilem juz pare fotek testowych. Wszytko smiga jak "ta-lala".
Dziekuje wszystkim, ktorzy pomogli mi w dokonaniu wyboru.
Gratulacje i witamy w rodzienie ;) No i czekamy na zdjęcia z nowego nabytku :) Pozdro
chcesz powiedzieć, że cudowny wynalazek z następującą liczbą wad jest niby w obrazach lepszy niż Nikoś/Canon
Olympus by naprawdę bardzo, bardzo chciał. Jak się napniesz to może się będziesz zbliżać :))
Slow startup and shut-down times
Live View mode is very slow, introducing extreme shutter lag
Optical viewfinder is small and information is displayed off to the right, rather than beneath the image
Has trouble focusing in low light
Manual focus is electronic, not physical
Images are slightly soft overall
Greens are undersaturated
Skin tones are somewhat pale
Auto White balance leaves incandescent shots quite warm
Continuous mode is sometimes inconsistent, slowing every three to four frames
No second Command dial for quick adjustment of both aperture and shutter speed in Manual mode
Tendency to underexpose images indoors, requiring +1.3 EV compensation
Less dynamic range compared to other SLRs means blown highlights and plugged shadows - DPReview ocenia różnicę na 0,7 EV
Flash coverage doesn't fill most of the wide angle frame
Mids of images are often underexposed
Tone curve makes highlight detail hard to maintain as you work on other parts of the image
Hot spots appear at high ISO at very specific exposure times (not good for those doing night photography and certainly not astronomy!)
Menus can be confusing to understand and navigate
Manual is poorly organized
No DC input
Skąd to wziąłeś? DP Review? Tam tylko Canony i (czasami) Nikony mają dobre recenzje. Phil jest fanem Canona.
Jakieś 85% uwag które są powyżej można wrzucić do kosza (menu trudne do zrozumienia? no jak się 10 lat pstryka aparatami jednej marki i nagle trzeba się przesiąść na tydzień testu na coś innego...). Polemikę można ciągnąć dłuuuugo. Jak mnie znajomi pytają jakiego dSLR-a mają kupić to radzę: "to co jest aktualnie najtańsze w promocji, bo różnic między aparatami tej samej klasy praktycznie NIE MA"
p.s.
żeby nie było że jestem stronniczy: mój Olek jest na eBay-u, czekam na D70s
Jestem tu przez gary'ego!
hehehe
to chyba powienienes byc na CB? :P
hehehe
to chyba powienienes byc na CB? :P
A to przepraszam. Pamiętam z forum Olka, że fociłeś Nikonem. Widocznie nie nadążam...
Dobrze pamietasz, niedawno zmienilem kolor paska :)
Poczekajcie chłopaki, nie wszyscy na raz. Olympus przecież uszykował Wam jakiś nowy sprzęt.:mrgreen:
A na serio to witam kolegę i miłego użytkowania Nikona życzę.
W sumie nie jestem związany z systemem 4/3 jakąś ogromną liczbą obiektywów i prawdopodobnie nie będzie inaczej w przypadku Nikona. Nie zajmuję się fotografią (niestety) zawodowo, nie jest ona moim źródłem utrzymania. Interesuje mnie nieco lepszy "kit" (95% moich fotek) i być może coś szerokiego. Nikona kupuję z ciekawości i ograniczeń finansowych (bo byłby Fuji S5 albo D300). Canon nie ma dla mnie w tym momencie nic poza wydmuszką 400D i drogim 30D (pewnie stanieje w obliczu 40D i D300).
ziuteczny
30-08-2007, 18:53
Skąd to wziąłeś? DP Review? Tam tylko Canony i (czasami) Nikony mają dobre recenzje. Phil jest fanem Canona.
imaging-resource kolego i zrozumiem jeśli powiesz, że tam też są stronnicze ludki :))
o nastawieniu Phila wiadomo, sztuką we współczesnym świecie jest umiejętność filtrowania/odsiewania informacji
po filtracji dostępnych info oddałbym takiego Olympusa na aukcję dla bezdmonych :)))