PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie martycy Fuji S2Pro

tomski1974
15-08-2007, 08:10
Czy jakos da rade wyczyscic matryce w S2Pro ??? No domyslam sie ze w serwisie, ale czy jest sens ryzykowac samemu a jak tak to jaki "patent", gdyz no wiadomo- "Polak potrafi" ja nie znalazlem w menu funkcji "czyszczenia matrycy" wiec po prostu podnosze lustro w manualu i w "bulb", ino z wezykiem spustowym, no ale.... nadal widac babrolki domyslam sie ze sa to tez hotpixele, ale chodzi o czarne - a nawet wiadac cos w rodzaju wloskow itp, no chyba ze chodzi bardziej o przeczyszczenie, "odkurzenie" wnetrza korpusy, gdyz sie syfu nazbieralo...:)
Pozdrawiam

Jacek_Z
15-08-2007, 11:59
w dziale body nikona d40,50,70,80 znajdziesz kilkadziesiąt watków o czyszczeniu matryc nikona, które się w niczym nie różni od czyszczenia matrycy fuji. Poszukaj, poczytaj w tamtym dziale.

Tad_Bie
15-08-2007, 14:24
Serwis (nie koniecznie w Wawie), ale tylko serwis, bo zepsujesz.
Jeśli bardzo chcesz zepsuć, to jest funkcja podnoszenia lustra i otwierania migawki do czyszczenia:
Tryb na manual, i włączasz go z jednocześnie wciśniętymi przyciskami: podświetlenia i lampy błyskowej (ten od funkcji lampy). A, i jeszcze tryb zdjęć (poza M, musi być w trybie pojedyńczych zdjęć). Lustro się podnosi i migawka otwiera po naciśnięciu spustu migawki PO włączeniu go w opisany sposób. Operację wykonaj najlepiej na podłączonym zasilaczu (podpiętym do UPSa)...
W Krakowie, jak potrzeba to zanoszę na ul. Czapskich (najlepszy znany mi serwis), a tam czyszczą eterem i sprężonym powietrzem. Pozdrawiam.

hondac
25-08-2007, 16:21
Jak masz pewne ręce i delikatne paluszki możesz zrobic to sam :)
Ja tak robię oczywiście uzywam do tego jeszcze zwykłej pałeczki do uszu,odrobiny płynu do optyki
i ściereczki do okularów.
Jak narazie bez strat ...

Tad_Bie
25-08-2007, 16:24
Jak masz pewne ręce i delikatne paluszki możesz zrobic to sam :)
Ja tak robię oczywiście uzywam do tego jeszcze zwykłej pałeczki do uszu,odrobiny płynu do optyki
i ściereczki do okularów.
Jak narazie bez strat ...

To daj znać, jak będziesz sprzedawał, żeby się nikt z forum nie naciął... :mrgreen:

hondac
25-08-2007, 16:45
To daj znać, jak będziesz sprzedawał, żeby się nikt z forum nie naciął... :mrgreen:

Ok
Naciąć to sobie mozna paluszki ostrymi zdjęciami z tej puszki ;)

Tad_Bie
29-08-2007, 17:36
Ok
Naciąć to sobie mozna paluszki ostrymi zdjęciami z tej puszki ;)

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale domyślam się, że miało być zabawnie i zgryźliwie za mój kometarz na temat tego jak katujesz matryce w swoim sprzęcie.
Sama OSTROŚĆ w głównej mierze zależy od optyki której się używa.
Matryca w Fuji jest dość dobrze zabezpieczona i uszczelniona, jednak sporo ryzykujesz używając zestawu: ściereczka do czyszczenia okularów + płyn + pałeczki do uszu. Jak się zorientujesz za którymś razem, że coś chyba nie tak z matrycą po tych "zabiegach pielęgnacyjnych", to pewnie wystawisz sprzęcik na sprzedaż... Stąd mój komentarz, by się nikt z Forum nie naciął. Słowo naciął to potoczne określenie używane często zamiennie z innymi określeniami typu: sfrajerowć, zrobić w 4d, czy wg słownika: oszukać kogoś. Pisząc byś uprzedził Forumowiczów o tym że sprzedajesz sprzęt (oczywiście w przyszłości), bądź co bądź przypisałem Ci dobre intencje. Pozdrawiam 8-)

hondac
13-09-2007, 19:21
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale domyślam się, że miało być zabawnie i zgryźliwie za mój kometarz na temat tego jak katujesz matryce w swoim sprzęcie.

Miało byc tylko zabawnie...

Nie taki diabeł straszny jak go malują i daleki jestem od katowania matrycy :)