Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kłopoty z nową puszką Canona

roofman
14-08-2007, 17:20
http://fotografuj.pl/News/Wstrzymana_dostawa_lustrzanek_Canon_1D_Mark_III/id/744

Hmm.. ciekawe... cofają puszki do 'reanimacji' ? A co z tymi którzy już je kupili?

jurgen
14-08-2007, 17:36
Czy ktos coś mówił o leciwym CAM2000 ?

Ciekawe czy ktoś zgłaszał podobne problemy na CB. Chyba kilka puszek tam jest.

McKane
14-08-2007, 17:41
Czy ktos coś mówił o leciwym CAM2000 ?

Ciekawe czy ktoś zgłaszał podobne problemy na CB. Chyba kilka puszek tam jest.

Dwie sztuki z tego co widzialem i ich wlasciciele nie zauwazyli tego problemu.

Pawel Pawlak
14-08-2007, 19:51
Takie wieści nie są krzepiące. Wyobrażam sobie, ze osoby które wydały sporą kasę na sprzęt tej klasy trudno przełykają takie pigułki. Dla nikoniarzy, których cierpliwość nikon wystawia na próbę, może to być jednak jakaś pociecha, że czasem warto być nie pierwszym tylko pewniejszym. Zwłaszcza w segmencie jednocyfrowym.

McKane
14-08-2007, 21:44
Generalnie trzeba sobie tez zdawac sprawe ze 1dynki kupuja tez totalni amatorzy (co widac po samplach w necie - polowa do kotleta). Inni oczekuja po nich pracy w zupelnych ciemnosciach i dziwia sie ze nie trafia 100%. "Problemy techniczne" moga sie okazac jakims drobiazgiem ale w zwiazku z tym ze puszka jest dosyc innowatorska to Canon pewnie dmucha na zimne. To niby wstrzymanie dostaw to smieszna sprawa bo i tak nie da sie go kupic od dluzszego czasu i tylko kolejki rosna.
Pstrykalem nim troche w ramach testow szerokimi szklami i portetowymi stalkami. W slabych warunkach oswietleniowych trafial w punkt. Generalnie bardzo dobra puszka dla profi. Brak szybkiej odpowiedzi nikona calkowicie go wyeliminuje w tym segmencie (chociaz i tak juz zajmuje marginalna pozycje).

Jacek_Z
15-08-2007, 00:51
na forum canona zauważono i pisano o tym juz dawno. Jest tam taki tasiemcowy wątek o D1 Mark III.
Wyłazi to w specyficznych sytuacjach. Największy problem jest po podpięciu stałki o ogniskowej 500 mm. Sporo uzytkowników moze nie zauwazyc nawet tej wady AF.

McKane
15-08-2007, 10:13
Największy problem jest po podpięciu stałki o ogniskowej 500 mm. Sporo uzytkowników moze nie zauwazyc nawet tej wady AF.

No tez wlasnie ale kilku znanych fotografow podnioslo tak duzy lament ze Canon sie tym zainteresowal :) Cieszy jednak wiedza ze czasami uzytkownicy maja wplyw na postepowanie tak duzych firm.

life
15-08-2007, 11:27
pewnie jak by to trafiło na 350D to Canon by nawet nie pierdną ale to jest najwyższa najbardziej prestiżowa półka więc nie można przejść obok :)

jak by Canon to olał to klienci mogli by zacząć olewać Canona :)

McKane
15-08-2007, 11:35
pewnie jak by to trafiło na 350D to Canon by nawet nie pierdną ale to jest najwyższa najbardziej prestiżowa półka więc nie można przejść obok :)

jak by Canon to olał to klienci mogli by zacząć olewać Canona :)

Czy ja wiem ? :) Uzytkownicy od dawna prosza o uszczelki, informacje o iso w wizjerze, korekcje wieksza niz 2 ev, spota, bezprzewodowe sterowanie lampami i to nie w puszkach z najnizszej polki tylko w dwucyfrowych body i dupa. Ale pomimo tego Canon utrzymuje sie na 1 miejscu w rankingu ... nieco jak w patologicznej rodzinie olewa klientow a Ci nadal kupuja jego puszki.

life
15-08-2007, 11:57
Czy ja wiem ? :) Uzytkownicy od dawna prosza o uszczelki, informacje o iso w wizjerze, korekcje wieksza niz 2 ev, spota, bezprzewodowe sterowanie lampami i to nie w puszkach z najnizszej polki tylko w dwucyfrowych body i dupa. Ale pomimo tego Canon utrzymuje sie na 1 miejscu w rankingu ... nieco jak w patologicznej rodzinie olewa klientow a Ci nadal kupuja jego puszki.

to o czym piszesz to zupełnie inna kwestia! musi być coś co będzie pozycjonować i wyróżniać
myślisz że jak by do puszki wsadzili uszczelnienie, iso w wizjerze CLS-a, FF i to wszystko o czym piszesz a nawet i więcej i było by w cenie 350D/400D to myślisz, że ktoś by kupował 30D, 5D czy nawet jedynki??
zastanów się!!

czym innym jest wypuszczenie wadliwego towaru a czym innym dostosowanie oferty do potrzeb/zasobności portfela

McKane
15-08-2007, 12:22
to o czym piszesz to zupełnie inna kwestia! musi być coś co będzie pozycjonować i wyróżniać
myślisz że jak by do puszki wsadzili uszczelnienie, iso w wizjerze CLS-a, FF i to wszystko o czym piszesz a nawet i więcej i było by w cenie 350D/400D to myślisz, że ktoś by kupował 30D, 5D czy nawet jedynki??
zastanów się!!

czym innym jest wypuszczenie wadliwego towaru a czym innym dostosowanie oferty do potrzeb/zasobności portfela

Z tym ze ja pisalem o dwucyfrowych body czyli np 30d wiec nie rozumiem czemu odnosisz moje slowa do 350d/400d. Najnizszy segment niech sobie bedzie okrojony ale takie podstawy jak spot czy sterowanie lampami Nikon ma w modelach z najnizszej polki a canon dopiero w jednocyfrowych.

Kolekcjoner
16-08-2007, 21:07
Z tym ze ja pisalem o dwucyfrowych body czyli np 30d wiec nie rozumiem czemu odnosisz moje slowa do 350d/400d. Najnizszy segment niech sobie bedzie okrojony ale takie podstawy jak spot czy sterowanie lampami Nikon ma w modelach z najnizszej polki a canon dopiero w jednocyfrowych.

No ale Nikon to nie Canon. Mają swoją politykę i widocznie im się to opłaca. Canon nigdy nie był przesadnie hojny jeśli chodzi o wyposażenie amatorskich puszek i widocznie też się im to opłaca. Tak to niestety jest, że to czy w danej puszce coś jest w najmniejszym stopniu zależy od tego jakie są życzenia użytkowników danego systemu.

rabijki
16-08-2007, 21:56
dwoje moich kumpli ma d30 canona i tez maja problem z afem, ale ten jest po prostu nieprzewidywalny. w serwisie canona ich wysmiali...

McKane
16-08-2007, 23:24
dwoje moich kumpli ma d30 canona i tez maja problem z afem, ale ten jest po prostu nieprzewidywalny. w serwisie canona ich wysmiali...

No ale wiesz nie ma co przesadzac ... Canon d30 wyszedl ponad 7 lat temu i byl pierwsza lustrzanka cyfrowa w ofercie. Do dzisiaj nieco sie zmienilo :)

Pawel Pawlak
16-08-2007, 23:31
myślę że rabijki miał na myśli 30D... Troszkę młodszą puszkę ;)

McKane
16-08-2007, 23:35
myślę że rabijki miał na myśli 30D... Troszkę młodszą puszkę ;)

A jesli tak to "problemy z AF" pewnie maja wiele wspolnego z przystawka do aparatu potocznie zwana fotografem ;) Nie jest to wprawdzie precyzja d200 ale jak na canona to jest naprawde niezle.

Pawel Pawlak
16-08-2007, 23:40
generalnie, z tego co doświadczyłem i usłyszałem, to wydaje się że podobnie jak szumy, AF w canonach jest na niższym poziomie niż w nikosiach ;) Z tym że niższy poziom szumów pewnie cieszy a AF już chyba nie za bardzo ;)

fotoGRAFIK
17-08-2007, 00:17
Paweł - w szumach między D2X a D1mk3 jest olosalna różnica - robiłem z kumplem porównania i sie przeraziłem

Pawel Pawlak
17-08-2007, 00:23
ja nie robiłem, ale oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie że jakieś 2 EV spokojnie. Do tego wydaje mi się że, mark3 wraz ze wzrostem iso, traci mniej szczegółów niż d2x. I podejrzewam, że d3 nie doścignie marka3, co mnie chyba specjalnie nie martwi. Jeśli poprawią się o 1EV to już będzie dobrze, jeśli do tego poprawią ochronę świateł i ilość detali w cieniach na wysokim iso, to już będzie miodzio ;)