Zobacz pełną wersję : SB-600 a zdjęcia seryjne
Przymierzam się do kupna SB-600 i zastanawiam się czy można z nią robić zdjęcia seryjne. Ostatnio robiłem zdjęcia na nocnej imprezie wbudowaną lampą i dostawałem szału, jak musiałem czekać aż się lampa naładuje. Tak sobie pomyślałem, że jak ustawię lampę na manual i dam 1/2 lub 1/4 błysku to dwie czy trzy fotki zrobię w serii a tu lipa.
Może ktoś mi odpowie jak się mają zdjęcia seryjne z lampami zewnętrznymi? (szukałem na forum ale nic nie znalazłem)
Prorok78
14-08-2007, 15:29
z zwenetrznymi sie da. i to nawet bez ustawiania na manual...
Tak bardzo to się na te "błyskane" serie nie nastawiaj. Nie mam SB600, ale dla SB800 Nikon podaje w instrukcji, że możesz zrobić w serii:
4 zdjęcia z lampa na 1/8 mocy
8 zdjęć z lampą na 1/16 mocy
16 zdjęć z lampą na 1/32 mocy
i tak dalej. Ale po takiej serii musisz odczekać aż 10 minut, żeby lampa ostygła. Takie "ułamkowe" moce i 10-cio minutowe przerwy po każdej serii raczej na nocną impreze słabo się nadają. Ale próbować można.
Dzięki za info.
Nie chcę cały czas serią lecieć, ale jak trzeba to żeby te 2 lub 3 fotki raz za razem pstryknąć. Chyba po takiej krótkiej serii raz kiedyś nie będę musiał czekać ok.10 minut aż lampa ostygnie (chyba w końcu tak bardzo te lampy się nie grzeją) ;).
Pozdrawiam.
Poszukaj na forum. Niedawno był jakiś watek o spalonej lampie.
Tak bardzo to się na te "błyskane" serie nie nastawiaj. Nie mam SB600, ale dla SB800 Nikon podaje w instrukcji, że możesz zrobić w serii:
4 zdjęcia z lampa na 1/8 mocy
8 zdjęć z lampą na 1/16 mocy
16 zdjęć z lampą na 1/32 mocy
i tak dalej. Ale po takiej serii musisz odczekać aż 10 minut, żeby lampa ostygła. Takie "ułamkowe" moce i 10-cio minutowe przerwy po każdej serii raczej na nocną impreze słabo się nadają. Ale próbować można.
od wczoraj mam SB-600 :smile:, a w jej instrukcji jest napisane to samo, z przerwą 10 minutową włącznie. :?
Pozdrawiam
wiktor.bakiewicz
18-08-2007, 19:20
A czy zdarza ci się, że lampa niezałapie??, błyśnie, ale ujęcie będzie nieoświetlone??
Lampa, jeśli tylko nie jest uszkodzona i poprawnie komunikuje się z body, zawsze błyśnie, próbując wykrzesać ze swojego kondensatora każdą odrobinę mocy, nawet ryzykując niedopalenie sceny.
Zbigniew
19-08-2007, 02:07
Dokładnie. I poda o ile zdjęcie jest niedoświetlone.
Robię od czasu do czasu serię zdjęć (nie seryjne, ale kilka w niewielkich odstępach czasu) i generalnie nie ma problemu (SB-800) z doświetlaniem (np. podczas dnia, wieczorem). Jeżeli jednak jest ciemno i trzeba solidnie doświetlić, to SB-800 też szybko klęknie i nie ma zmiłuj się :)
puchbeary
19-08-2007, 12:18
Lampa wbrew pozorom grzeje się jak cholera - tyle że miejscowo - na palniku. Osobiście nie ignorowałbym jednak tego zastrzeżenia co do ostygnięcia lampy. Poza tym przy błyskach - może nie seryjnych - ale szybko następujących po sobie znaczenie niebagatelne ma tez wydolność ogniw.