Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] kryrtyka d80-z k.... 18-200 VR mile widziana
od dwóch miesięcy d80 z 18-200 vr. Kolejnośc pstrykania zdjęć czasowa odwrotna. Doświadczenie żadne. czasu brak na czytanie forum. w******nie na obiektyw straszne. Motywy z VR znane. Jak wyciągnąc jasność i ostrość z tego obiektywu ??????. Pewnie to wiecie :) proszę .... o sugestie i myki co za co :)
http://www.robertslusarz.pl/nikon/index.html
carlos_76
14-08-2007, 23:02
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=5
a może się zamienisz ? dam ci 18-70 - może ci z nim lepiej pójdzie ;-)
Jak już nie możesz z tym obiektywem wytrzymac to może ja go od Ciebie wezmę? Uwolnię Cię od kłopotów....
nie bardzo wiem co chcesz od tych fotek,
nie bardzo tez wiem czego sie spodziewales po tym obiektywie... wiadomo ze z taka rozpietoscia to cos za cos
jak nie ma podpowiedzi to ja jako laik cos powiem :)
VR używać JAK CI RĘKA LATA (np. na kacu) System niepotrzebny jeżeli ktoś wcześniej robił zdjęcia. Spojrzysz w wizjer , poczekasz chwile i ręka przestaje drgać (cud). Taki Gadżet , ale raczej niepotrzebny. Nawet laikowi trzeba poiwiedzieć że musi potrzymać troche aparat zanim zdjęcie zrobi bo inaczej lipa. Z automatycznych ustawień wychodzi coś ... niecoś... takie tam. Dopiero na pełnym manualu można coś tam zrobić, cały czas wajcha na przesłonie i czasie i kręcimy szybciutko bo na dużej ognisowej się zmienia że nie można nadążyć. Ogniskowa 200 lepiej nie używać , chyba że musisz. Do 130 jako tako powyżej tylko na ślubne chałturnicze:) Brakuje w nim żylety ale coś za coś :)
Michal Puchacz
15-08-2007, 22:20
od dwóch miesięcy d80 z 18-200 vr. Kolejnośc pstrykania zdjęć czasowa odwrotna. Doświadczenie żadne. czasu brak na czytanie forum. w******nie na obiektyw straszne. Motywy z VR znane. Jak wyciągnąc jasność i ostrość z tego obiektywu ??????. Pewnie to wiecie :) proszę .... o sugestie i myki co za co :)
Nie robić przy f/5.6 na 200 mm, ponieważ mydło będzie straszne. Nie robić przy f/5.6 na 18 mm, ponieważ winietowanie będzie straszne. Ogólnie - przymykać to szkło; od f/8 jest naprawdę znośnie.
To moje sugestie po dłuższym użytkowaniu tegoż spacerzumika.
Zbigniew
15-08-2007, 22:21
szloser, nie nadążam za tym, co piszesz. Jak chcesz jasno to kup worek stałek i będziesz miał jasno. Dodatkowo otrzymasz ostrość gratis. A jak będzie nadal źle, to zamień worek stałek Nikona na kilka stałek Canona i do tego 5D. Poza tym znajdź lepiej czas na poczytaniem forum - tutaj można dowiedzieć się bardzo dużo, dzięki czemu pewnie oszczędzisz kasę na te stałki :)
to fakt. dzisiaj robiłem zdjęcia i używałem F 7,1 do 9.. Foty oK ale czegoś mi w nich brakuje :)
szloser, nie nadążam za tym, co piszesz. Jak chcesz jasno to kup worek stałek i będziesz miał jasno. Dodatkowo otrzymasz ostrość gratis. A jak będzie nadal źle, to zamień worek stałek Nikona na kilka stałek Canona i do tego 5D. Poza tym znajdź lepiej czas na poczytaniem forum - tutaj można dowiedzieć się bardzo dużo, dzięki czemu pewnie oszczędzisz kasę na te stałki :)
Kasa to kasa ale czas też ważny :)
to fakt. dzisiaj robiłem zdjęcia i używałem F 7,1 do 9.. Foty oK ale czegoś mi w nich brakuje :)
wlasnych umiejetnosci?
wlasnych umiejetnosci?
Napewno tak. I dlatego proszę o podpowiedzi :)))))))
carlos_76
16-08-2007, 22:20
podpowiedzi już dostałeś, linki do galerii gdzie możesz szukać tematycznych natchnień też masz. Pozostaje ci zacząć robić zdjęcia i uczyć się w praktyce ;-)
po miesiącu zmiana galerii :) http://robertslusarz.home.pl/robert/nikon/index.html
spokojnie ,rob fotki i patrz co z tego pstrykania wychodzi ,to nie negatyw ,zdjec mozesz robic do bolu tylko z wieksza pokora do swych umiejetnosci ,na forum niestety nikt Ci nie podpowie jak konkretnie wykonac fotke bo nikt nie widzi co masz w wizjerze ,korzystaj z AF bo nie jest zly ,VR to bardzo pozyteczny wynalazek i z czasem sie o tym przekonasz ,ustawiaj tylko balans bieli ,reszte ustawien na razie zostaw takimi jakimi sa ,i probuj robic fotki myslac co fotografujesz,obiektywu sie na razie nie pozbywaj na to zawsze masz czas ,juz masz pare propozycji zamiany ale musisz wiedziec na co sie zamienic ,a sadze ze jeszcze nie masz o tym pojecia ,wiec fotografuj zamek ,czytaj wypowiedzi starszych kolegow (przepraszam -bardziej doswiadczonych) i ciagle pytaj -nie wstydz sie bo po to jest forum ,powodzenia -efekty przyjda z czasem
Miałem ten zestaw i albo coś masz zepsute, albo nie umiesz robić zdjęć. Ten obiektyw jest stworzony do D80, a może ja miałem super dobrany zestaw. Większość zdjęć na 5,6 i rewela - na końcu brzytwa. Robiłem zdjęcia sportowe na 100 zdjęć może 2 były nieostre, zresztą z winy sytuacji na boisku lub na bieżni. Nigdy nie miałem mydła na 5,6. Problemem może być dystorsja na 18 i czasem winietowanie. Ale nic więcej. Z zamkniętymi oczami robione zdjęcia i ostrzenie na całej długości wzorcowe.To niemożliwe jak ten obiektyw mi ostrzył, teraz z D200, tu już jest gorzej, teraz przysłona musi iść w gorę. I trzeba dokładniej celować, przytrzymać. I wtedy też jest OK. Hmm
Zrób test "bateryjkowy":)
A widziałem fotki, pierwsze faktycznie coś nie tak, ale następne już lepiej, ja miałem wyostrzanie ustawione na +1 lub +2 raczej to drugie. No i to z założenia ma być obiektyw wygodny, zastępuje każdy inny, ale stałek Ci nie zastąpi.
dzięki Shihan. Podbiłem wysostrzenie i pojechałem w teren. Jest chyba lepiej. "Chyba" bo sam zaczynam tracić sensowne patrzenie na ten obiektyw. "Chyba" za dużo od niego wymagam.