PDA

Zobacz pełną wersję : Matowka

Wojciech
14-08-2007, 00:31
Witam
czy ktos mialö problemy z matowka jak sie one zakonczyly
ile kosztuje czyszczenie matowki
ile kosztuje czyszczenie matrycy
gdzie jest najblizszy servis w zachodniomorskim
cokolwiek dajcie znac
pozdrawiam wok

Kyo
14-08-2007, 09:04
moja jest brudna! ale nie wplywa to na zdjecie i nie jest az tak uciazliwe.
A z twoja co sie dzieje?
Gdzie wyczyscic, niestety nie wiem,poczekajmy na wypowiedzi innych.

sivy
14-08-2007, 09:13
W serwsie powiedzieli mi że taka przyjemność (czyszczenie matóki) kosztuje 300 zł bo musza wszystko rozkręcić. Tez widziałem u siebie 2 mikro paproszki :). Ale stwierdziłem, że tak naprawde tego nie widać na nic to nie wpływa wiec zostawiłem jak jest po co rozkręcać skoro jest dobrze. Czyszczenie matrycy kosztuje 80zł. Serwis nikona jest w Warszawie - Bardzo miła obsługa stwierdzili że czyszczenie jest nie potrzebne i przedmuchali za darmo. Pozdrowienia dla serwsiu:)

żółto-czarny
14-08-2007, 10:19
W serwsie powiedzieli mi że taka przyjemność (czyszczenie matóki) kosztuje 300 zł bo musza wszystko rozkręcić.
:shock: :evil:
W warszawskim zakładzie FOTO-NAPRAWA gościu powiedział mi 20 zł (mam jeden większy włosek i kilka małych dupereli). Zapytał mnie jeszcze, czy czasem nie wcześniej sam się do niej nie dotykałem. Narazie nie skorzystałem jeszcze z jego usług, więc trudno mi go z ręką na sercu polecić.

Fenek
14-08-2007, 10:25
Z reguły mocne wydymanie matówki usuwa większość upierdliwych paprochów za pierwszym lub drugim podejściem. Jeśli coś się przylepiło nie do usunięcia to najlepiej zostawić to w spokoju. W mym F801s jest nasyfione dokładnie zarówno na matówce jak i lustrze i nic mu nie przeszkadza sprawnie działać, a ja czerpię przyjemność z korzystania z manuali na taaakiej matówce. :)

Wojciech
14-08-2007, 18:01
czesc
czy jest mozliwosc dokonania takiego czyszczenia na miejscu
tzn pojawiasz sie z puszka i np za 3 h masz odbior
powiedzmy ze jestem gotow zaplacic wiecej
czysta ciekawosc
podobno sie czeka kilka dni czy to prawda
pozdraw

puchbeary
15-08-2007, 00:11
czyszczenie to chyba jest "od ręki". Matrycy kosztuje 80 złotych na Postępu w jedynym autoryzowanym serwisie Nikona. Jak to wygląda w zachodniopomorskim to pojęcia bladego nie mam. Najlepiej kup gruchę rozmiar "big mama" i dmuchnij do środka - tylko bardzo ostrożnie z wkładaniem czegokolwiek do puszki - dotkniesz mocniej - pęknie i po ptokach. Gruchę wypłukać i wysuszyć dokładnie wcześniej trzeba. Mimo wszystko - dobra rada - jak te śmieci masz tylko na matówce i nie wychodzą ci one na zdjęciach - zostaw je w spokoju - czasami nie warta skórka wyprawki.