PDA

Zobacz pełną wersję : Skaner a filmy B/W

ILFORDZIAK
13-08-2007, 18:02
Witam
Mam takie małe pytanko?
Jaki skaner będzie najlepszy do obróbki filmów B/W tradycyjnych i przeniesienia dużego archiwum takich filmów na postać cyfrową.
Interesuje mnie dobra jakość skanów oraz szybkość skanera (minimalna ingerencja użytkownik).
Odbitki do rozmiarów ~24x30cm.

wlopis
13-08-2007, 19:16
Witam, używam skanera dual IV, słyszałem opinie że jest do B&W lepszy niż nikonowski coolscan V ED, a sporo tańszy. Przy skanowaniu filmów B&W technologia ICE nie ma zastosowania, chyba ze obrabiamy filmy czarno-białe chromogeniczne przeznaczone do wywoływania w procesie C41 i skanowane jako kolor. Wtedy ta technologia może być wykorzystana ( tworzenie 4 kanału defektoskopowego ). W przypadku negatywów poprawnie naświetlonych można mówić nawet o przyjemności podczas procesu dygitalizowania, oczywiście ważne jest co rozumiesz przez „…dużego archiwum…”. Zalecam komputer z procesorem min. 1,5 GHz, pamięcią operacyjną min. 512 MB, będzie śmigać. Jeżeli w planie masz kolor warto się zastanowić nad coolscanem V. Jedna uwaga , dual IV trochę hałasuje podczas pracy.

Był taki wątek :
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=29439
z dołączonymi przykładami zeskanowanych obrazów.

ILFORDZIAK
13-08-2007, 23:14
Dzięki za odpowiedź.
Właśnie gdzieś czytałem, że do filmów B/W lepsze są skanery z lampą fluorescencyjną niż zestawem diodowym.
Duże archiwum ~150-200 klisz B/W oraz slajdy ORWO.
Osobiście posiadam Epsona 4870 Photo ale czas obsługi skanowania jest zbyt długi i dodatkowo zawsze trzeba walczyć z paprochami, jakość skanów z dobrze naświetlonych filmów do zaakceptowania.
A jak z oprogramowaniem tzn. z jego automatyzacją?
Czy skaner ma mechanizm usuwania zanieczyszczeń (mechaniczny)?
Pozdrawiam
Ilfordziak

wlopis
14-08-2007, 06:20
W Dualu IV który posiadam istnieje tryb skanowania automatycznego, z możliwością wprowadzania korekty jasności i kontrastu obrazu, oczywiście można z niego korzystać jeżeli cały pasek ( 6 klatek ) jest naświetlony równo. W innych przypadkach zalecane jest ustawianie parametrów indywidualnie dla każdej klatki ( możliwość bawienia się suwaczkami, krzywymi i kroplomierzami ). Skanery z tej półki cenowej nie posiadają funkcji mechanicznego usuwania zanieczyszczeń. Być może myślałeś o narzędziowym usuwaniu zanieczyszczeń czyli ICE 4 jaki jest w coolscanie V, w odróżnieniu do programowego usuwania zanieczyszczeń np. SilverFast. Przy skanowaniu negatywów B&W skazany jesteś wyłącznie na oczyszczanie ręczne za pomocą pojemnika ze sprężonym powietrzem, gruszki, pędzelka. Będzie to zetknięcie się z prawdą jak przez lata dbałeś o swoje zbiory. Zalecam korzystania z rękawiczek.
Czas skanowania zależny jest od zadanej rozdzielczości, w Dualu IV max 3200 dpi, jednak uważam że nie wszystkie zdjęcia wymagaja takiej wielkości.

ILFORDZIAK
15-08-2007, 21:58
Dzięki za wyjaśnienia.
Pozostaje polowanie na skaner.