PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość - Nikon D50

Michael.S
13-08-2007, 17:28
Witam serdecznie. Mam problem (pewnie dla niektórych banalny) :) W jakie ustawić parametry w Nikonie D50 aby ostry był cały fotografowany kadr a nie tylko niektóre punkty. Ustawienia w AF-Area Mode powodują że i tak jest ostry tylko jeden wybrany punkt :) Proszę o pomoc dla amatora fotografii :)

Gacek80
13-08-2007, 17:31
Zamień lustro na kompakta :razz:

Michael.S
13-08-2007, 17:44
hmm ... moim zdaniem nie jest to rozwiązanie na które mnie teraz stać :) moje pytanie pojawiło się po tym jak zobaczyłem iż istnieje taka możliwość w Canonie ... tzn. ostrość jest brana dla wszystkich punktów ... i ten parametr ustawia się w Menu ... a więc założyłem że Nikon też to posiada ... tylko jakoś nie mogę tego znaleźć :) czekam na inne sugestie ... jako amator przyjmuję wszystko :)

milo_ja
13-08-2007, 17:47
Witam serdecznie. Mam problem (pewnie dla niektórych banalny) :) W jakie ustawić parametry w Nikonie D50 aby ostry był cały fotografowany kadr a nie tylko niektóre punkty. Ustawienia w AF-Area Mode powodują że i tak jest ostry tylko jeden wybrany punkt :) Proszę o pomoc dla amatora fotografii :)

W każdym aparacie ostry może być tylko obszar będący w płaszczyźnie ostrości. Jeśli cały kadr jest w płaszczyźnie ostrości (raczej rzadko spotykany przypadek), to ostry będzie cały kadr. Inaczej zawsze coś będzie nieostre. Im dalej od płaszczyzny ostrości tym bardziej. Można regulować szybkość tego spadku (to się zwie głębia ostrości). Większy numer przesłony -> mniejszy spadek (większa głębia). Mniejsza ogniskowa -> większa głębia. Dodatkowo im więszky rozmiar matrycy, tym mniejsza głębia. W więc takie ustawianie aparatu po prostu nie istnieje.

milo_ja
13-08-2007, 17:49
A jeśli chodzi o pola pomiaru ostrości, to chyba w trybie automatycznym brane pod uwagę są wszystkie i wybierany najbliższy obiekt. W innych trybach pracy aparatu trzeba wybrać jako tryb pracy AF "closest priority" (czyli po polsku nastawienie ostrości na najbliższy obiekt).

tumiwisizm
13-08-2007, 18:44
instrukcja.

david555
13-08-2007, 19:22
Kup szeroki, będzie ostro.;)

Michael.S
13-08-2007, 19:40
dzięki za wszystkie informacje :) zabieram się za czytanie instrukcji :) pozdrawiam

Jacek Wrzesińsk
13-08-2007, 20:30
dzięki za wszystkie informacje :) zabieram się za czytanie instrukcji :) pozdrawiam
A poczytaj jeszcze o głebi ostrości,to by ci się bardziej przydało.

krootki
14-08-2007, 15:15
domknij sobie przysłonę do f/32 :P

markm
14-08-2007, 18:29
To co jest w Canonie to nie ustawianie GO dla wszystkich punktów - aż tak ułomny Canon nie jest :-)
Jedyne co widzisz to podświetla się kilka punktów w przypadku gdy leżą w tej samej odłegłości od aparatu.
Tak jak napisał krootki - im większa przysłona (w sensie mniejszy otwór przysłony czyli na więcej cyferka f ustawiona) tym większa głębia ostrości. Przy czym dla wspomnianej f 32 musisz mieć dobre warunki oświetleniowe żeby zdjęcie prawidłowo doświetlić (za długi czas naświetlania).
Proponuję lekturę jakiejść książki o GO, przysłonie, czasach naświetlania etc.
Może być na początek Szkoła Fotografowania National Geographics np.

Michael.S
15-08-2007, 16:08
... dziękuję wszystkim za wskazówki :) Już powoli zabrałem się za podręczną, odpowiednią lekturę :) pozdrawiam i ... życzcie mi powodzenia :)