Zobacz pełną wersję : AF nie dziala??!!
michal.knapik
13-08-2007, 11:56
witam
kupilem nikona d80 z obiektywem AF - s nikkor 18 - 55mm 1:3,5-5,6 GII ED. Zapoznalem sie dokladnie z instrukcja i kiedy chce aby obiektyw sam ustawil ostrosc nic sie nie dzieje. Wlaczylem wszystkie parametry potrzebne do AF nawet pierscien ustawiania ostrosci jest zablokowany a mimo to aparat nie chce ustawic ostrosci sam. Moze problemem jest to ze kiedy naciskam przycisk AF na gornej czesci korpusu nic sie nie dzieje nie moge wybrac zadnego ustawienia zwiazanego z tym przyciskiem chodz w instrukcji opisane sa 3 mozliwosc wyboru. Bardzo prosze o pomoc.
po piewsze przełącznik na przodzie BODY ustaw na AF
michal.knapik
13-08-2007, 12:00
wlaczone wszytko wlaczone na body przelacznik na AF na obiektywie na A
nawet pierscien ustawiania ostrosci jest zablokowany
A jak tego kolego dokonałeś?
To co mi przychodzi do głowy to:
1- przełącznik na obiektywie w pozycji A
2- przełącznik na korpusie w pozycji AF
3- sprawdzenie ustawinia w menu (nie mam d80 więc tu nie wiem jak to wygląda)
4- przeczyścić styki na obiektywie i korpusie
michal.knapik
13-08-2007, 12:09
Wszystko jest wlaczone styki ok. nie moge zmienic ustawienia trybu pracy af wogole nie pokazuje mi sie na wyswietlaczu nic zwiazane z tymi funkcjami tak jakby to nie dzialalo chodz przycisk jest ok bo np pole af moge wybrac bez problemu
Piotr_ek
13-08-2007, 12:09
3- sprawdzenie ustawinia w menu (nie mam d80 więc tu nie wiem jak to wygląda)
W menu nie ma nic co mogło by wpłynąć na wyłączenie AF...
funkcje w menu to AF-S/AF-C, AF area mode - ja mam ustawione na dynamic czyli sam wybieram pole ustawiania ostrości, AF assist - mam na ON i tyle w menu jest o AF :)
A na innych obiektywach sprawdzałeś ?
ja bym podejżewał brak komunikacji systemu AF w obiektywie z korpusem,
lub zwalony AF w obiektywie, zrób RESETOWANIE aparatu
Piotr_ek
13-08-2007, 12:14
Pierwsza czynność podpiąć inne szkło... sprawdzić czy z innym szkłem nastąpi komunikacja - ma kolega rację :)
A czy D80 ma guzik AF-ON (ew. możliwość zaprogramowania takowego)? Jak tak, to proponuje sprawdzić, czy przy jego pomocy można ustawić ostrość.
Menu ustawien osobistych > nr 18 > AF Przycisk AF-ON
i po tym ustawieniu masz pod przyciskiem AE-L/AF-L ustawienie ostrości
tak samo jak spust do połowy
można sobie zrobić ostrość własnie pod AE-L/AF-L, a blokade ekspozycji pod spustem (do połowy)
D80 daje fajne możliwości i za to go lubie
Piotr_ek
13-08-2007, 12:32
W d 70 mam tak samo !
AE-L/AF-L bardzo fajna sprawa ale co to ma wspólnego z komunikacja body z obiektywem ? - to jest funkcja pomocnicza...
michal.knapik
13-08-2007, 12:33
Menu ustawien osobistych > nr 18 > AF Przycisk AF-ON
i po tym ustawieniu masz pod przyciskiem AE-L/AF-L ustawienie ostrości
tak samo jak spust do połowy
można sobie zrobić ostrość własnie pod AE-L/AF-L, a blokade ekspozycji pod spustem (do połowy)
jedno mnie martwi ze po przycisnieciu przycisku af nie pojawiaja sie na ekranie opcje wyboeu a wedlug instrukcji powinny byc 3 AF-a; AF -s af -c tego nie moge ustawic
W d 70 mam tak samo !
AE-L/AF-L bardzo fajna sprawa ale co to ma wspólnego z komunikacja body z obiektywem ? - to jest funkcja pomocnicza...
No bo jak sobie (ew. ktoś tobie) ustawisz AF-ON pod AE-L/AF-L, a pod spustem AE-L, to pod spustem nie będziesz miał ustawiania ostrości, co będzie wyglądać, jak usterka AF. Ot co.
Piotr_ek
13-08-2007, 12:37
Niech sprawdzę... :)
W d 70 mam tak samo !
nie pisałem ani słowa że ta funkcja ma związek z komunikacją body z obiektywem, nie róbmy zamieszania.
Koledze nie działa wybór AF (AF-A/AF-S/AF-C) mi to nie działa gdy mam odpięty obiektyw od body,
jeszcze raz od początku:
1. reset aparatu
2. podpięcie innego obiektywu
daj znac co dalej sie dzieje po tym
Piotr_ek
13-08-2007, 12:41
kolega milo_ja ma rację menu nr 18 ustawienie na Auto i menu nr 15 ustawienie na AE/AF Lock bo na AF-on nie działa :)
kolega milo_ja ma rację menu nr 18 ustawienie na Auto i menu nr 15 ustawienie na AE/AF Lock bo na AF-on nie działa :)
problem dotyczy D80, w D70 masz inaczej w menu!
Piotr_ek
13-08-2007, 12:47
problem dotyczy D80, w D70 masz inaczej w menu!
tak z czystej ciekawości... jaka regulacja figuruje pod 15 i 18 w D80 ? :)
18 - ustawiasz co ma być pod przyciskiem AE-L/AF-L,
a pod 15 jest "pokrętła sterowania" czy można zmienić sobie
które kółko jest od czego (to z przodu i to z tyłu), można zrobić odwrotnie
michal.knapik
13-08-2007, 12:52
nie pisałem ani słowa że ta funkcja ma związek z komunikacją body z obiektywem, nie róbmy zamieszania.
Koledze nie działa wybór AF (AF-A/AF-S/AF-C) mi to nie działa gdy mam odpięty obiektyw od body,
jeszcze raz od początku:
1. reset aparatu
2. podpięcie innego obiektywu
daj znac co dalej sie dzieje po tym
zrobilem restar i dalej nie pojawiaja sie opcje zmiany trybu pracy af, nie mam mozliwosci zmiany obiektywu.
Piotr_ek
13-08-2007, 12:52
to jest inaczej :)
nie mam mozliwosci zmiany obiektywu.
podejdź do jakiegoś sklepu i poproś czy mógłbyś jakieś szkło przetestować... obojętnie czy to Sigma czy Tamron oby było z AF...
Już komus tak się działo...;) - dokładnie te same objawy!
Rada najprostsza z możliwych - wykręć obiektyw i wkręć go ponownie:) Zrób to prawidłowo i powinno działać. Wydaje się wręcz nieprawdopodobne, ale zdarza się, że ludzie mają "niedokręcony" obiektyw i aparat go po prostu "nie widzi".
michal.knapik
13-08-2007, 13:21
Już komus tak się działo...;) - dokładnie te same objawy!
Rada najprostsza z możliwych - wykręć obiektyw i wkręć go ponownie:) Zrób to prawidłowo i powinno działać. Wydaje się wręcz nieprawdopodobne, ale zdarza się, że ludzie mają "niedokręcony" obiektyw i aparat go po prostu "nie widzi".
HA! bardzo dziekuje oczywiscie jak to sie mowi czlowiek przez swoja glupote zle dokrecil obiektyw i ot prosze problem sie zrodzil bardzo serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc!
HA! bardzo dziekuje oczywiscie jak to sie mowi czlowiek przez swoja glupote zle dokrecil obiektyw i ot prosze problem sie zrodzil bardzo serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc!
No! To się cieszę, że pomogłam!
PS - jak pisałam wyżej nie jesteś pierwszym, któremu złe podpięcie obiektywu się zdarzyło na samym starcie - falstarcie!;)