PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdemontować przycisk spustu migawki w D50?

barracuda
12-08-2007, 15:24
Wróciłem właśnie z Tunezji i mam problem z aparatem. Po zdjęciach na plaży i w ogóle po zdjęciach w niezliczonych ilościach piasku pojawił się problem z naciskaniem migawki. Właściwie to nie jestem pewien na 100% czy to wina piasku ale objawy na to wskazują. Wg mnie pod przycisk spustu migawki mogło dostać się ziarenko piasku, które blokuje drogę między przyciskiem a elektroniczną lub mechaniczną częścią, która się pod nim znajduje. Co prawda daje się robić zdjęcie ale trzeba wręcz (nie za każdym razem) użyć siły żeby zrobić zdjęcie. Stąd moje pytanie, czy możliwy jest w warunkach domowych demontaż tego przycisku w celu wyczyszczenia tego co się pod nim znajduje? Jeśli tak to proszę o radę jak się do tego bezpiecznie zabrać? Pozdrawiam.

dinox
12-08-2007, 15:33
http://www.spiewakowie.com/download.php?list.18

Jak juz bedzie pobrana prosze dać znać .... raczej wylaczam ten download zeby nie budzic zbednych sensacji ;)

barracuda
12-08-2007, 16:13
Pobrałem. Wielkie dzięki. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić.

barracuda
12-08-2007, 17:29
Przejrzałem instrukcję ale odnośnie przycisku migawki jest tylko rysunek z jakich elementów się to składa. I nie wiem czy przycisk jest wciskany czy wkładany tam na jakiejś innej zasadzie. Może ktoś już to wyjmował? Nie chcę czegoś wyłamać.

Igorsky
14-08-2008, 20:33
Dzieki za namiary. Bede dzialal.

edit: pomylilem wpisy ;-) odp. odnosnie mojego watku