PDA

Zobacz pełną wersję : Przepalenie zdjęcia

mooliczek
12-08-2007, 13:34
Witam,

Mam pytanie dotyczące balansu bieli oraz kompensacji ekspozycji. Problem jest - zapewne - bardzo prosty, oczywisty, ale mam trudności z rozwiązaniem go: co zrobić, aby zminimalizować efekt przepalenia zdjęcia?

Od niedawna jestem posiadaczką D40 (prosiłabym jednak darować sobie opinie i uwagi, dla jakiego typu użytkowników jest to sprzęt itp, o tym się już naczytałam), wcześniej bawiłam się (dobrze ujęte) coolpixem, ale przestał mi wystarczać (heh, dopiero jak człowiek weźmie do ręki lustrzankę to ma okazję przekonać się, jak kiepskim jest "twórcą"). Kocham góry i z myślą głównie o takich kompozycjach kupiłam sprzęt. Obiektyw - póki co - KITowy (18-55 mm) + UV Pro1 D (Hoya). I przepala. No boziu, przepala i choćbym nie wiem, ile się naczytała, jak robić bracketing, jak zmieniać kompensację +/-, to i tak przepala.

Czy ktoś jest w stanie mi przekazać jakąś konstruktywną radę? (a może ktoś wybiera się we środę 15-go w Tatry i ma ochotę na konstruktywną radę w plenerze ? ;)

Pozdrawiam,
Mooliczek

Piotr_ek
12-08-2007, 13:37
co zrobić, aby zminimalizować efekt przepalenia zdjęcia?

Podstawa to format NEF - zawsze możesz poprawić WB.

prz3mo
12-08-2007, 13:38
A pokaż jakies przykładowe, przepalone zdjęcie, będzie nam łatwiej...

Generalnie z przepałami mozna sobie radzić:
- filtr np. szary połówkowy (np. gdy chcemy unikac przepalonego nieba w krajobrazach)
- unikanie zdjec w ostrym słoncu
- robienie w NEF'ach (wieksza szansa pozniej uratowania przepalonego zdjecia)
- korekta ekspozycji na "-"

Piotr_ek
12-08-2007, 13:41
Jak chcesz to dam Ci kilka fotek z gór. Popatrzysz sobie w exif może to Ci jakoś pomoże.
I napisz dokładnie jakim sprzętem się bawisz.

prz3mo
12-08-2007, 13:43

Przecież napisała...

Piotr_ek
12-08-2007, 13:44
No fakt !!! ja dostrzegłem tylko dane szkiełek a na samym początku D40... ślepota nie radość... Przepraszam !!!

mooliczek
12-08-2007, 13:46
Przyznam, że zdęcia robię w JPGach, najlepszych, ale jednak w JPGach.

Tutaj są dwa przykładowe, żeby było wiadomo, o czym mówię. Kompensacja i tak była na "-", aby można było uchwycić "blue sky".

http://www.mooliczek.x0.pl/test.jpg
http://www.mooliczek.x0.pl/test1.jpg

Piotr_ek
12-08-2007, 13:49
Ładne kolory ale niestety tak jak sama dostrzegasz - niebo przepalone. Można stosować filtry połówkowe. A najlepiej jest eksperymentować w manualu... no i 18-55 jak dla mnie pozostawia wiele do życzenia...

mooliczek
12-08-2007, 13:50
Jak chcesz to dam Ci kilka fotek z gór. Popatrzysz sobie w exif może to Ci jakoś pomoże.

A bardzo proszę. Pokora sugeruje uczenie się od lepszych :-)

Mooliczek

prz3mo
12-08-2007, 13:50
mooliczek , zainteresuj sie filtrami systemu Cokin. Jest specjalny wątek o nich w dziale o filtrach. Przy krajobrazie (gdzie masz czas na ustawienie itp. i "pobawienie sie") dobrze sie ten system sprawdza. Wez pod uwage, ze na tych zdjeciach zdecydowana wiekszosc kadru (prawie cały) to ciemne partie... Aparat sam nie poradzi sobie z czyms takim by poprawnie naswietlić górę i dół...

qczman
12-08-2007, 13:52
podstawa do tych zdjec to szara polowka

albo dwie fotki, jedna z pomiarem na niebo
druga na ziemie

Piotr_ek
12-08-2007, 13:53
Fota robiona przy silnym słońcu. Obiektyw 18-70. Format NEF. Wyszło prześwietlone ze słabym kontrastem... Po obróbce uzyskałem taki efekt jak na fotce... zdjęcie czytelne [moim zdaniem] bez większych przepaleń na niebie...
Góry (http://easy2741.easyisp.pl/galeria/images/photoalbum/dsc_6874.jpg)

mooliczek
12-08-2007, 13:58
mooliczek , zainteresuj sie filtrami systemu Cokin. [...] Wez pod uwage, ze na tych zdjeciach zdecydowana wiekszosc kadru (prawie cały) to ciemne partie... Aparat sam nie poradzi sobie z czyms takim by poprawnie naswietlić górę i dół...

Dzięki, na pewno poczytam.

A co do samej kompzycji - to fakt, jednak to góry są głównym bohaterem w kadrze, ale to, co dzieje się ponad nimi bywa czasem jeszcze bardziej interesujące. Mówisz, że aparat sobie nie poradzi - tak przypuszczam, stąd też chcę mu jakoś "pomóc". Korekta kompensjacji na "-" sprawdza się w większości sytuacji, jednakże w pewnym moencie "dół" robi się za ciemny, co też nie jest efektem, jakim chciałoby się zawsze osiągnąć.

A co powiecie na typ pomiaru (matrycowy, centralny, punktowy)? Waszym zdaniem, można tym "umiejętnie pomanipulować", czy lepiej "nie ruszać"? Do tej pory preferowałam centralny, a jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że w górach sprawdził się bardziej matrycowy...

Mooliczek

prz3mo
12-08-2007, 14:03
Dzięki, na pewno poczytam.

A co do samej kompzycji - to fakt, jednak to góry są głównym bohaterem w kadrze, ale to, co dzieje się ponad nimi bywa czasem jeszcze bardziej interesujące. Mówisz, że aparat sobie nie poradzi - tak przypuszczam, stąd też chcę mu jakoś "pomóc". Korekta kompensjacji na "-" sprawdza się w większości sytuacji, jednakże w pewnym moencie "dół" robi się za ciemny, co też nie jest efektem, jakim chciałoby się zawsze osiągnąć.

Szara połówka działa tak, ze przyciemni Ci tylko czesc kadru, który chcesz. W systemei Cokin mozesz sobie filtr dowolnie wysuwac i wsuwac w specjalnej ramce.

A co powiecie na typ pomiaru (matrycowy, centralny, punktowy)? Waszym zdaniem, można tym "umiejętnie pomanipulować", czy lepiej "nie ruszać"? Do tej pory preferowałam centralny, a jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że w górach sprawdził się bardziej matrycowy...

Mooliczek

Generalalnie matrycowy działa tak, ze bierze wlasnie pod uwage jakby całośc kadru.. Tyle teoria. Co do praktyki... hmm... Jest na forum bardzo duzo tematow o tym pomiarze (głownie w D80, bo w nim działa "niby" specyficznie).
Jak to wyglada u Ciebie w D40,czy podobnie jak w D80... ? Musialabys sprawdzic, bo nie wiem... Powinno to byc niby oczwiste, ze tak samo w wszystkich modelach... Ale nie jest, bo zdaniem wielu w D80 ten typ pomiaru ma tendencje po przeswietlania..
Zrob test, czyli takie same ustawienia (czas, przeslona, ISO etc) , ale zmien tylko wlasnie typ pomiaru.

jm
12-08-2007, 14:04
Mooliczek,
jakiego pomiaru używasz dla tych fotek? - Nie twierdzę, że mam gotowe lekarstwo na Twoje problemy ale...no może coś się wyjaśni..?

BugsBunny
12-08-2007, 14:04
Przyznam, że zdęcia robię w JPGach, najlepszych, ale jednak w JPGach.

Tutaj są dwa przykładowe, żeby było wiadomo, o czym mówię. Kompensacja i tak była na "-", aby można było uchwycić "blue sky".

http://www.mooliczek.x0.pl/test.jpg
http://www.mooliczek.x0.pl/test1.jpg
kadry, które pokazałaś, przekraczają po prostu możliwości matrycy
niebo, zwłaszcza takie białe zachmurzone, ma bardzo wysoką temperaturę barwową i jasność, i często wyjdzie przepalone
góry najlepiej fotografuje się o wschodzie słońca, późnym popołudniem i o zachodzie, w okolicy południa i wczesnego popołoudnia jest nienajlepiej - "twarde", ostre światło i bardzo duże kontrasty, mało plastyczny obraz, "szorstkie" cienie; jeżeli uchwycisz prawidłowo niebo, to cały dół będzie za ciemny. Rozwiązań jest kilka:
- w opcjach aparatu optimize image ustaw less contrast
- ekspozycja na znaczny minus, nawet 1,5-2EV, a potem korekta cieni w programie edycyjnym ( levels/curves, d-lighting, shadow/highlight czy coś tego typu, i często to wystarcza do dobrego efektu na odbitce )
- zdjęcie w NEF i pseudo-HDR, jak w tym wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33009
- bracketing i prawdziwy HDR
- "przyciemnienie" nieba szarym filtrem połówkowym
- zmniejszenie kontrastów filtrem polaryzacyjnym
- zaakceptowanie przepaleń lub rezygnacja z ujęcia w ogóle

mooliczek
12-08-2007, 14:08
Mooliczek,
jakiego pomiaru używasz dla tych fotek? - Nie twierdzę, że mam gotowe lekarstwo na Twoje problemy ale...no może coś się wyjaśni..?

Tak, jak napisałam wyżej. Zwykle centralnego, tutaj - matrycowy.

Mooliczek

Zbigniew
12-08-2007, 14:08
D40, z tego co mi wiadomo, ma w miarę analogiczny algorytm pomiaru matrycowego jak w D80. W przypadku pierwszego ze zdjęć, które pokazałaś, oprócz tego, że rzeczywiście scena ma chyba za dużą jak na możliwości cyfry rozpiętość tonalną, to ewidentnie dał się we znaki pomiar światła, który najzwyczajniej zadziałał zgodnie z tym jak go zaprogramowano - naświetlił poprawnie obszar na który wyostrzyłaś. O ile większość algorytmów pomiarów typu matrycowego bierze pod uwagę punkt ostrzenia ze zwiększoną wagą, o tyle np. w D80 wagi pozostałych punktów kadru są małe - często zbyt małe. Prowadzi to do tego, że dostajesz zdjęcie gdzie jest poprawnie (albo czasami za bardzo) naświetlony element na który łapiesz ostrość, a reszty kadru aparat "nie szanuje" i masz przepał. Niestety nie pomaga tutaj ustawienie korekty ekspozycji na stałe - jakbyś wyostrzyła na niebo to prawie napewno byłoby ono dobrze naświetlone (kosztem dołu zdjęcia oczywiście).

Jeżeli D40 działa podobnie jak D80, to moje rady są następujące (oprócz tych wymienionych związanych z filtrami):
- stosuj inny pomiar światła niż matrycowy
- robiąc zdjęcie z dowolnym pomiarem światła koryguj zdjęcia na bieżąco na podstawie histogramu
- rób w NEFach - z nich można wyciągnąć o wiele więcej (i zaprzyjaźnij się naprzykład z Capture One)

Pozdrowienia,
Z

prz3mo
12-08-2007, 14:12
Jeżeli D40 działa podobnie jak D80, to moje rady są następujące (oprócz tych wymienionych związanych z filtrami):
- stosuj inny pomiar światła niż matrycowy

.....

Do tej pory preferowałam centralny, a jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że w górach sprawdził się bardziej matrycowy...

Mooliczek

Piotr_ek
12-08-2007, 14:13
na podstawie histogramu

Zaraz padnie pytanie jak powinien wyglądać histogram...

W takich sytuacjach to tylko manual, dynamic area i jakiś filtr... no i NEF...

Zbigniew
12-08-2007, 14:14
Przemo, OK, spoko, wyjaśniłem tylko to, co myślę po oglądnięciu zdjęcia nr 1 i jego EXIFa. Jeżeli od razu napisze się koleżance, że matrycowy działa w sposób specyficzny, to oszczędzimy jej godzin testów. Przede wszystkim ważne jest, aby wiedziała, że jeżeli wyostrzy na coś ciemnego, to prawdopodobieństwo przepału bardzo szybko rośnie (znacznie szybciej w np. D80 niż D70/D200)

BugsBunny
12-08-2007, 14:24
W takich sytuacjach to tylko manual, dynamic area

a w jaki sposób tryb manual czy dynamic area AF zmniejszają kontrast na zdjęciu lub zwiększają rozpiętość tonalną matrycy?
a co do wyboru pomiaru światła - tak, podobno matrix w D40 zachowuje się tak jak w D80, ale to nic nie zmienia, bo po odpowiedniej korekcji przepalenia znikną ale dół będzie czarny i też kicha

specjal
12-08-2007, 14:27
żeby się pogodzić z przepałami musiałem przeczytać 2 wielostronicowe wątki na tym forum :)
niestety dużo czasu trzeba aby sie przygotować do zrobienia nieprzepalonego zdjęcia,
i najwiekszy ból jest w momencie gdy widzimy coś ciekawego, wyciagamy aparat aby
szybko cyknąć fotkę.. i wychodzi przepał ;/

sokrates
12-08-2007, 14:37
jedyna rada to najniższe ISO w aparacie, NEF i HDR. koniec kropka.

mooliczek
12-08-2007, 14:37
no i 18-55 jak dla mnie pozostawia wiele do życzenia...

Możesz ciut więcej ? Jak ogniskowa ma się do przepałów? Jestem ciekawa...

Mooliczek

prz3mo
12-08-2007, 14:42
Możesz ciut więcej ? Jak ogniskowa ma się do przepałów? Jestem ciekawa...

Mooliczek

Ja odpowiem. Ma sie nijak... :) Nie przejmuj sie, wcale to nie taki zły obiektyw, nie daj sie omamić tymi przepychankami sprzetowymi :) Masz naprawde fajny sprzet, z ktorego mozna duuuuzo wyciagnac.

mooliczek
12-08-2007, 14:50
Serdeczne dzięki za cenne rady.

Idę upolować jakąś górkę ;)

Pozdrawiam,
Mooliczek

jm
12-08-2007, 14:53
a ja mam radę najprostszą z możliwych:

NEF
a przy pomiarze matrycowym i bardzo kontrastowych scenach - tak mierz światło, aby w centralnym polu AF mieć mniej więcej po równo obszaru ciemnego i jasnego, potem zablokuj ekspozycję, (jak masz życzenie to przekadruj) złap ostrość i cykaj fote - nie ma siły żeby nie wyszło dobrze. Poczytaj dłuuugaśne wątki o "przepałach" w d80 - tam jest wszystko położone kawa na ławę z przykładami włącznie!)
Zanim opanujesz aparat (to musi nieco potrwać) to w ważnych ujęciach rób pomiar dla świateł - cienie "wyciągniesz w PS - natomiast jak bedziesz naświetlać na cienie, to wypalonych obszarów w PS nie odzyskasz.Obiektyw zapięty do aparatu nie ma zupełnie wpływu na "przepały", ma wpływ na ostrośc, bokeh, kolory itp - na pomiar światła - nigdy!

Fenek
12-08-2007, 15:09
Zaczęło się znów jeżdżenie po matrycowym, który zresztą w Chorwacji praktycznie nigdy mnie nie zawiódł, chyba że miałem świadomość że żaden pomiar światła nie zastąpi mej ingerencji. A to co koleżanka pokazała to sceny o b. dużych kontrastach i nie ma bata - albo przewalone niebo, albo czarna plama zamiast gór. Chyba że zainwestujemy w HDR albo szarą połówkę.

stach_s
12-08-2007, 15:24
a ja mam radę najprostszą z możliwych:
[LIST]
NEF
a przy pomiarze matrycowym i bardzo kontrastowych scenach - tak mierz światło, aby w centralnym polu AF mieć mniej więcej po równo obszaru ciemnego i jasnego, potem zablokuj ekspozycję, (jak masz życzenie to przekadruj) złap ostrość i cykaj fote - nie ma siły żeby nie wyszło dobrze. Poczytaj dłuuugaśne wątki o "przepałach" w d80 - tam jest wszystko położone kawa na ławę z przykładami włącznie!)

niestety kolego jestes w bledzie - jak do tej pory najpelniejsza i najbardziej wyczerpujaca odpowiedz dal bugsbunny - matryca ma ograniczona zdolnosc rejestracji scen o duzych rozpietosciach tonalnych
jesli chcemy miec idealna ekspozycje w takich warunkach wyjscia sa dwa
1) filtry, najlepiej Cokina
2) rezygnacja z ujecia
i tyle

jm
12-08-2007, 15:33
niestety kolego jestes w bledzie - jak do tej pory najpelniejsza i najbardziej wyczerpujaca odpowiedz dal bugsbunny - matryca ma ograniczona zdolnosc rejestracji scen o duzych rozpietosciach tonalnych
jesli chcemy miec idealna ekspozycje w takich warunkach wyjscia sa dwa
2) rezygnacja z ujecia
i tyle

To dziwne, bo mnie podane sposoby nigdy nie zawodzą....
Co do filtrów - fajnie jest je mieć, ale nie wszystkie kadry składają się z poziomych (czasem pionowych)pasów jasnego i ciemnego.... - czasem jest ciemna uliczka i tylko niewielki przesmyk nieba - taki paseczek wcięty miedzy kamieniczki...zaden filtr tego nie opanuje. Tzn - opanuje ale i tak wymagana będzie interwencja PS - w tym wypadku do rozjaśnienia cieni... - czyli podobnie jak przy foceniu bez filtra i pomiarze na światła....

PS nie kolego a kolezanko;)

prz3mo
12-08-2007, 15:43

Powtorzyles tylko to co było m.in. juz w tym temacie kilkakrotnie napisane...

specjal
12-08-2007, 15:48
ja radze sobie tak jak koleżanka jm (Karolina), tylko że czasem sie pogubie i w złym miejscu
zablokuje AE... ale ogólnie sposób jest dobry, rozdzielenie pomiaru ostrości od pomiaru
światła to bardzo przydatna rzecz w aparacie.. reszta sposobów moim zdaniem
wymaga dużo pracy przy kompie, przy dużej ilości zdjęć ciężka sprawa

pomiaru matrycowego nie używam, CW tylko

"rezygnacja z ujęcia" hmmmmm

mooliczek to pierwsze zdjęcie które na początku podałaś moim zdaniem jest dobre,
to przepalenie nie jest rażące.. jest akceptowalne dla mojego oka

ekonet
12-08-2007, 15:55
Podstawa to format NEF - zawsze możesz poprawić WB.
Możesz nam objawić tę tajemnicę - jak WB wpływa na przepalenia? Płonę z ciekawości.

Piotr_ek
12-08-2007, 16:13
Co ja tu nawypisywał... WB do przepaleń nic nie ma. Przepalenia to tylko i wyłącznie wina niedostosowania światłomierza to danej sytuacji. WB może ew. spowodować, że kolorki staja się "niewyraźne". Ale przy oświetleniu żarowym mam tu na myśli żaróweczkę czy świetlówkę warto jest pobawić się z WB by otrzymać naturalną barwę światła.

Dzięki za wyłapanie błędu.

prz3mo
12-08-2007, 16:24
Panowie, spokojnie... w pierwszym zdaniu pierwszego posta autorka wspomniała takze o WB, dlatego pewnie kolega piotr_ek napisał taka odpowiedz :)

Piotr_ek
12-08-2007, 16:33
prz3mo nikt się nie denerwuje. ekonet_pth słusznie mnie poprawił...

Zbigniew
12-08-2007, 16:37
Ale przy oświetleniu żarowym mam tu na myśli żaróweczkę czy świetlówkę warto jest pobawić się z WB by otrzymać naturalną barwę światła.

Ja myślę, że przy każdym oświetleniu, mieszanym w szczególności. Przynajmniej ja w przypadku 90% zdjęć lekko koryguję WB :)

Piotr_ek
12-08-2007, 16:42
Przynajmniej ja w przypadku 90% zdjęć lekko koryguję WB

Zależy jak efekt chce się uzyskać. Nieraz dobry efekt daje żółta barwa światła a nieraz wprost prosi się o korektę WB...

macte
12-08-2007, 19:08
Zobaczyłem zdjęcia i od razu zamarzyło sie mi pojechać w góry i spróbować swoich sił. Niestety nie tym razem - obowiązki domowe. Pamiętam uczucie zawodu, kiedy moim analogowym, lustrznym nikonem robiłem w Tatrach zdjęcia pod światło przy bajecznie rozswietolych chmurach. Mój negatyw Fuji 200 ASA nie był w stanie zarejestrować kontrastów. Jednkaże kilka wybranych zdjęć wyszło rewelacyjnie. Podobnie jest z cyfrówkami, tylko być może bardziej trzeba uważać na prześwietlenia. Pierwsze testowe zdjęcie mnie również się podoba.

andi
12-08-2007, 21:00
Problemem z takimi zdjęciami jest zbyt mała rozpiętość tonalna matrycy,
więc albo proponuje przesiadkę na Fuji S5 Pro z 400% DR,
albo dołączam się do przedmówców w sprawie jedynego słusznego rozwiązania w post-procesingu, czyli - HDR (nie trzeba bracketingu, wystarczy 1 nef/raw).

Do HDR polecam:
http://qtpfsgui.sourceforge.net
(obszar dla mnie jeszcze dziewiczy)

Bardzo dobre efekty przy tak kontrastowych zdjęciach daje też efekt "ToneMapper" z LightZone. (darmowy na linuxa)
www.lightcrafts.com