Zobacz pełną wersję : Winietowanie KIT'a 18-70
Witam!
Ostatnio wykonałem trochę zdjęć wieczorkiem - najczęściej na przesłonie od 8-16. Zauważyłem straszne winietowanie. Dopowiem, że światełko było słabe więc były użyte także dłuższe czasy...
Czy to normalne, że winietuje? Nie wiem - może się nie znam, dlatego pytam :)
Aha - dopowiem także, że ostatnio wróciłem z softu 2.0 na 1.02.
Ten obiektyw nie winietuje przy przysłonach 8-16. Kropka. Musiałeś coś źle
zrobić albo nie wiesz, co to winietowanie..
Ryszard Gałgan
15-11-2005, 09:58
a masz filtr np. polarek? lub UV ale szeroki? wtedy może
Zauważyłem straszne winietowanie.
Takie stwierdzenie najlepiej jest poprzec przykladem.
Jeśli chodzi o przykłady - to postaram się zamieścić coś wieczorkiem.
Ale zauważyłem, że ciemne rogi fotek pojawiają się za każdym razem - trochę mnie to martwi - wcześniej jakoś tego nie widziałem...
Ale zauważyłem, że ciemne rogi fotek pojawiają się za każdym razem - trochę mnie to martwi - wcześniej jakoś tego nie widziałem... Hmmm... Moze Ci sie oslona przeciwsloneczna przekrecila... :) Co prawda wieczorem sie nie uzywa, ale niektorzy zakladaja non top.
No właśnie - jak to jest z tą osłoną przeciwsłoneczną?
Zakłada się cały czas, czy tylko przy ostrym słońcu? Czemu ona tak właściwie zapobiega?
[ Dodano: Wto 15 Lis, 2005 ]
Ryszard Gałgan, nie używam żadnych dodatkowych szkiełek...
No właśnie - jak to jest z tą osłoną przeciwsłoneczną?
Zakłada się cały czas, czy tylko przy ostrym słońcu? Czemu ona tak właściwie zapobiega?
Zaklada sie nie tylko w ostrym sloncu -- generalnie we wszystkich sytuacjach kiedy z boku moze Ci padac na obiektyw mocne swiatlo (w stosunku do fotografowanej sceny). Oslona przede wszystkim zapobiega spadkom kontrastu powodowanym przez dodatkowe swiatlo (ktore w samym kadrze nie wystapi).
[Zaklada sie nie tylko w ostrym sloncu -- generalnie we wszystkich sytuacjach kiedy z boku moze Ci padac na obiektyw mocne swiatlo
Czyli także przy miejskich zdjęciach nocnych, bo latarnie lubią atakować obiektyw z flanki.
Jeśli osłona nie przeszkadza, to lepiej niech będzie na obiektywie cały czas, tak jak UV.
To normalne, tu masz teścik:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page19.asp
żółto-czarny
15-11-2005, 14:37
Jeśli osłona nie przeszkadza, to lepiej niech będzie na obiektywie cały czas, tak jak UV.Mnie służy również do ochrony przed mżawką :)
Czornyj, ale
na przesłonie od 8-16. Zauważyłem straszne winietowanie.
Na f/8 to powinno być ono ledwo widoczne, ale z pewnością nie "straszne". A przy f/11-16 to w tym obiektywie o winietowaniu raczej nie ma mowy.
Oooo, ślepy jestem, nie doczytałem - w takim razie jakiś zonk, bo już przy f8 powinien winietować minimalnie...