Zobacz pełną wersję : fotografia mebli - co i jak?
Witam, moje pytanie, jak wskazuje sam temat dotyczy fotografowania mebli - zarowno "normalnie" - meble ustawione w pokojach, kuchniach, jak i oddzielne meble (glownie piekarnicze) w "mini studio". W chwili obecnej dysponuje Nikne d70s i sabinką 800. Domyslam sie ze bede musial dokupić jakiś sprzęt. I to właśnie pierwsze pytanie - co proponujecie 9pytanie do osób co się tym zajmują) - chodzi mi głownie o oświetlenie. Odrazu zaznaczam, że nie mam na wydanie kokosów - raczej najprostrza lampa studyjna, albo wręcz źarówka błyskowa w oprawce. Nie będą to super foty do katalogów, ale muszą to być porządne równo oświetlone zdjęcia. czy lepsze będzie śwaitło ciągłe, czy błyskowe? parasolki czy soft boxy?
I pytania bardziej teoretyczne - czy macie jakieś wskazówki co do rozstawienia lamp? jak najlepiej wykorzystać sb-800? wszystkie rady będą bardzo mile widziane.
Zaznacze, że to będą moje pierwsze doświadczenia z taką fotografią, do tej pory sabiki używałem głownie do portretów. chodzi mi głownie o pomoc w doborze sprzętu, co do samego robienia zdjęć będe miał dość czasu na eksperymenty.
z góry dziękuje i pozdrawiam
:shock: :shock: :shock:
odpuść sobie. Temat który poruszyłes moze nie jest najtrudniejszy w fotografowaniu, ale wymaga posiadania dużo i drogiego sprzętu. Wielokrotnie odmawiałem, odrzucałem zlecenia z zakresu fotografowania mebli (co prawda w studiu). A mam teraz do dyspozycji 5 lamp i 3250 WS mocy, niestety mam zbyt małe studio by zmiescic w nim zestaw mebli. Ustawianie i aranżacja jest tak czaso i praco chłonna (i kosztowna), że niektórzy klienci sami sie rozmyślają słysząc o paru tys zł za zdjęcie.
Do oświatlenia u klienta mebli (w zawsze zbyt małych pomieszczeniach) trzeba miec spore doświadczenie. Nie jest to temat "na początek". Skoro postawiłeś to pytanie - to znaczy, że nie masz dużego doświadczenia jako fotograf. Nie jesteś w stanie zrobic tego dobrze. Poza wyjatkowymi sytuacjami, gdzie będzie ci sprzyjało zastane oświetlenie.
Chodzi tu głównie o fotografowanie pojedynczych mebli sklepowych (glownie wozki do piekarni), na swiezym powietrzu. Potrzebuje lampy do rownomiernego oswietlenia, i pytanie w zasadzie sprowadza sie do tego - lepsze swiatlo blyskowe czy stale?
Jak nie chcesz zastosować się do rady Jacka_Z "odpuść sobie" a wózki będą ze stali (tak myślę, bo piszesz, że do piekarni) to skoncentruj się na świetle zastanym. Jak pomieszasz rodzaje oświetlenia to będziesz miał wesoło. Z tego co piszesz widać, że taka robota to dla ciebie nowość. Meble wystaw na światło dzienne i staraj się robić fotki jak nie będzie ostrego słońca.
chetnie bym sobie odpuscil, tyle ze nie bardzo moge. Meble beda drewniane. takie jak np: http://koszpol.pl/gfx/Sklepowe/11.gif
skonczylo sie na ym ze musialem uzyc dwoch pseudo lamp po 250w kazda - swialo iale...czyli poprostu zarowki na statywach i ratowc sie moja sb 800...czyli rezulaie statyw+hdr
skonczylo sie na ym ze musialem uzyc dwoch pseudo lamp po 250w kazda - swialo iale...czyli poprostu zarowki na statywach i ratowc sie moja sb 800...czyli rezulaie statyw+hdr
a zgodnośc temperatury barwowej SB800 i żarówek?
Podpobno jest, zreszta nie zauwazylem zadnych przebarwien spowodowanych swiatlem, foty bede obrabial jeszcze na kompie i pokaze efet po tych zabiegach
Zdarzyło mi się zrobić kilka prospektów meblowych. Jacek_Z ma trochę racji, z tym, że temat wcale nie jest łatwy. Już wiem, że to prostrze pojedyńcze konstrukcje, ale kilkoma uwagami chętnie się podzielę: stosunkowo "łatwo" fotografuje się tzw. "meble miękkie", ale i tu trzeba uważać na materiał którym są obite (np. skóra), na to jak rozłoży się światło, czy optyka (nie shift), prespektywa i kąt wykonania zdjęcia będą odpowiednie. Poza tym producent jest szczególnie wrażliwy na wszelkie wypaczenia - zarówno niezgodności kolorystyczne, jak i efekt dystorsji szkła. Dużo trudniej fotografuje się już meble twarde: trzeba pewnego doświadczenia w temacie. Niedopuszczalne są praktycznie jakiekolwiek deformacje wynikające nawet z prostych zasad optyki, refleksy na gładkich powierzchniach, nierównomierne oświetlenie całości... Nie chodzi o to, aby zdjęcie było tonalnie całkowicie "płaskie", ale by nie było miejscowych przepaleń - odbić flesza, zbyt głębokich cieni, itp. Z oświetlenia: softboxy, żadne parasolki. Im większe, tym lepiej. Najlepiej warunki studyjne: dużo osprzętu, dużo lamp, dużo softboxów. Co do mocy fleszy: powinny wystarczyć (absolutne) minimum 2x 250 Ws, ale idealniej byłoby mieć 4x 500 Ws z softboxami o rozmiarach absolutnie NIE mniejszych niż 60x90 cm. By dobrze to zrobić, potrzeba dużo starannej i precyzyjnej, technicznej zabawy. I fakt, klienci bardzo niechętnie płacą za zdjęcia kilka tyś., bo "miejscowy fotograf" to im powiedział 30 zł od zdjęcia (...). Pozdr.
Ja pracujew agencji reklamowej i czesto sie spotykam ztego typu rzeczami.
Jakis czas temu zostaly nam dostarczone zdjecia mebli wykonane przez fotografa z miasta obok.
zdjecia robione fuji s3. w duzym pomieszczeniu na bialym tle. fotograf niestety nie pomyslal ze moglby naswietlac zdjecie dluzej. zdjecia wyszly ciemne, a co gorsze. niektore z nich zajmowaly 50% kadru,reszta szla do smieci. A w druku niestety licza sie te mega pixele i zeby to mialo 300 dpi.
ale powiem ci tak. To co bedziesz fotografowal,do czego to bedzie uzyte? Obiekty pozniej zostana wyciete z tła , i jezeli to polki drewniane ktore zbytnio,no w zaleznosci, nie odbijaja swiatla to nie ma sie czym duzo martwic.
Raz klient poprosil zebysmy mu zrobili zdjecia do katalogu. bylo trudno.i sami zdjecia robilismy pierwszy raz.
Skleilismy prowizoryczne tło, oswietleniem bylo 8 neonowek na dwoch stojak (4 na jednym) i zdjecia wyszly tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/08/DSC_5402-1.jpg
źródło (http://i52.photobucket.com/albums/g28/lyckopiotr/DSC_5402.jpg)
po wycieciu i lekkiej obrobce do katalogu jak ulał.
natomiast problemy mielismy przy szafkach z szybami,brak doswiadczenia i sprzetu dal sie we znaki pozniejsza obrobka ktora bylo majstrowanie z szybami:(zdjecie oryginalne)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/08/DSC_5516-1.jpg
źródło (http://i52.photobucket.com/albums/g28/lyckopiotr/DSC_5516.jpg)
swiatlo odbija sie w szybach. nie mielismy wtedy ani duzo czasu wiec tez sie spieszylismy.
Ale do katalogu sa ok ( po obrobce tzn : )
zdjecia byly owczas robione d50+sigma 18-50 3,5-5.6
(hala byla ciemna,oswietlenie mielismy mierne,zdjecia na iso 200 ,ze statywu, na dlugich czasach)
kompletnie inna sprawa jest fotografowanie mebli w taki sposob jaki koledzy opisali wyzej.
Aranzacje,czesci mebli, pomysl itp itd. My niestety z braku czasu, i naszego i klienta. robilismy zdjecia calego produktu nie kombinujac za bardzo. (klient kazal sie spieszyc)
Wiec dostal to co chcial i byl zadowolony.
(zeszlo nam na to wszystko z 6 godzin - mebli bylo sporo,gdyby do tego doszly aranzacje, zabawy bylo by na pare dni)
ps.
oczywiscie gdybysmy mieli warunki studyjne i doswiadczenie, zdjecia byly by znowu o niebo lepsze.
Ale wiele rzeczy tez zalezy od klienta i ile chce za to zaplacic
Swego czsu miałem okazje zobaczyć od środka studio IKEA...
I powaliło mnie to na kolana, tak jak mówi Jacek_Z, temat wymaga strasznie dużo
czasu, nakładu pracy i..doświadczenia:/ w chyba 7 studiach jedna kompozycja to tydzien pracy.
Fakt, że to nie jest fotka jednego fotela tylko całej aranżacji, wiec każda duperela ze zdjęcia np musi byc
dostępna w aktualnej ofercie itd. Zakładając ze katalog zaczynają robic na 1,5 roku do przodu to robota
jest syzyfowa :)
Ale od czegoś trzeba zacząć.
Ostanio kolega podpytywał mnie własnie o szkło do czegoś takiego, dopiero zaczynają
co prawda przygody z meblami, i po dysputach padło na Tokinkę 12-24/f4 co o tym
myślicie?
RaB
No faktyczne zaczynają, chcą robić meble na czymś tak szerokim. Pogratulować pomysłu.
Ostanio kolega podpytywał mnie własnie o szkło do czegoś takiego, dopiero zaczynają
co prawda przygody z meblami, i po dysputach padło na Tokinkę 12-24/f4 co o tym
myślicie?
RaB
myślę, że trzeba wielkiego formatu i pokłonów i olbrzymiego studia i....
zalezy na jakim poziomie sie to ma wykonac. Porządnie? Jako-tako?
ja jestem ciekaw jak sachael pogodził żarówki i błysk nie otrzymując zafarbów. Jest to mozliwe - o ile założył folie na lampę błyskową, albo jak walił wszystkimi światłami nie w meble, a na boki albo w sufit. Tylko zdjęcia sa wtedy mdłe, bez kontrastu.
No faktyczne zaczynają, chcą robić meble na czymś tak szerokim. Pogratulować pomysłu.
Tokina w partyzanckiej fotografii mebli to jedyne wyjście. Jest dobrze skorygowana i o ile będzie się pilnowało pionów, efekty powinny być znośne. Przy wąskich obiektywach konieczne jest odejście, co w praktyce sprowadza się do konieczności wybudowania makiety pokoju w studiu o b. dużej powierzchni.
Fachowa studyjna fotografia mebli i samochodów - z uwagi na spore gabaryty i rozległe plany - to bezkompromisowy hardkor. Potrzebna jest hala, parę tyś. watów światła i kamera wielkoformatowa. Dostałem kiedyś do katalogu zdjęcia makaroniarskich kuchni i to był szoking - cięta Velvia 8x10"...
No niestety trzeba mierzyć siły na zamiary(albo raczej na odwrót:)), mała lokalna gazeta/agencja , która studia nie bedzie miała długo, poboczne zlecenia od lokalnych salonów i producentów dostaje, więc zostaje szeroki kąt, który jestem świadom nie jest nawet "kompromisowym" rozwiązaniem. Ale i zleceniodawcy i wykonawcy na najwyższy "pro"
się nie porywają.
Czornyj - ale ta Velvia to mnie wmurowała!:)
swiatlo lampy bylo odbite - taki "kapturek" na lampe z bialego materialu (takiego co robia parasolki biale). Mneij wiecej tak to mozna ujac. A zarowki od parasolek. Zarowki mialy barwe swiatla dziennego (tak napisali - 6500 K)
Zarowki mialy barwe swiatla dziennego (tak napisali - 6500 K)
a to co innego. obawiałem się, że dałeś zwykłe
a co powiecie na temat zrobienia zdjęcia u kogoś w mieszkaniu ?
wiadomo że nie można zatargać całego pokoju lub kuchni do studia ...
Jest potrzeba wykonania w miarę przyzwoitych zdjęć dla producenta mebli u jego klientów w domu już po zamontowaniu, jakie waszym zdaniem było by niezbędne minimum ? Myślałem o 2 x 180Ws + 2 x softbox 60x80 na stojakach 2,2 m. Da radę ?
Wiadomo że nie można wpakować komuś na chatę nie wiadomo ile sprzętu, a i z miejscem z reguły nie za dobrze.
a co powiecie na temat zrobienia zdjęcia u kogoś w mieszkaniu ?
wyniesiesz jego meble i wstawisz nowe?
jakie waszym zdaniem było by niezbędne minimum ? Myślałem o 2 x 180Ws + 2 x softbox 60x80 na stojakach 2,2 m. Da radę ?
imho nie da. 4-6 x 500ws plus softy 70x120. absolutne minimum.
ale partyzantka to dosc powszechna rzecz w fotografii wiec nikt nie mowi ze nie mozna sprobowac
oczywiście że nie wyniosę, bo już są wyniesione :) a i nowe też już są na swoim miejscu ...
nie bardzo sobie wyobrażam rozłożyć się na 16 m2 z pięcioma lampami, stojakami, softboxami i innymi duperelami i jeszcze znaleźć miejsce w kadrze na którym nie będzie sprzętu :)
sugerujesz że 180Ws to mało ?
marszull
13-01-2008, 01:40
Ja kiedys musialem zrobic pare fotek u znajomych w pomieszczeniu okolo 20 m mialem 3x500 i troche bylo malo
nie bardzo sobie wyobrażam rozłożyć się na 16 m2 z pięcioma lampami, stojakami, softboxami i innymi duperelami i jeszcze znaleźć miejsce w kadrze na którym nie będzie sprzętu :)
ja tez sobie nie wyobrazam. 16m2 to ledwo miejsca by zrobic dobry portret a ty chcesz na tym sfocic meble...
sugerujesz że 180Ws to mało ?
nie sugeruje. stwierdzam fakt.
ale tak jak powiedizalem .. partyzantka w naszym kraju kwitnie od czasow zaborow wiec skoro ci sie chce a klient bedzie zadowolony to do dziela :)
nie sugeruje. stwierdzam fakt.
ale tak jak powiedizalem .. partyzantka w naszym kraju kwitnie od czasow zaborow wiec skoro ci sie chce a klient bedzie zadowolony to do dziela :)
robiąc 16x ekspozycję zyska 4 przysłony :mrgreen:
:mrgreen:
wlasnie takej emotikonki oczekiwalem na koncu twojej wypowiedzi :)
czyli minimum 500Ws ? jakie polecacie softboxy zatem ?
kuchnia + d70s + tokina 12-24 + sb-600:
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2164435240&size=o
jednak można coś wyczarować