PDA

Zobacz pełną wersję : co wybrac d 40x czy d80

gattaka
11-08-2007, 14:59
witam serdecznie
mam pytanie obecnie posiadam aparat sony v1. Jestem z niego bardzo zadowolona lecz powoli mam ochote na przejscie na wymazona lustrzanke. Obecnie wacham sie miedzy dwoma modelami jedynie slusznej firmy d40x lub d80 wiem ze niema zbytnio co porownywac ale jestem ciekaw waszych porad. Jestem osoba ktora ra
obi zdjecia amatorskie alecz rownierz plamoje duzo wyjazdow w rozne miejsca Polski i swiata. chcialbym aby ten aparat byl atyle dobry abym mogl nim robic zdjecia przez nastepne jakie 7 lat i nie musial jego zmieniac wiem ze to zalezy rowiez od obiektywow ale nie wiem co wybral leprze body czy slabszy caly zestaw

tumiwisizm
11-08-2007, 15:04
to jest zwykle smiecenie forum - opinie sa na recenzje.net.pl
watkow o obu aparatach jest mnostwo - vide opcja szukaj

nathaniel
11-08-2007, 15:16
d40x vs d80 wybrałbym d80 różnica w body jakieś 600zł, a jak następna zmiana za 7 lat, to 600zł całe nic.

d40 vs d40x wybrałbym d40

sprocket
11-08-2007, 15:36
gattaka - Po przeczytaniu nie wiem czy jestes on czy ona :)
Jesli masz fundusze kupuj D80 i sie nie zastanawiaj z aparatem jest jak z samochodem :
Malym fiatem dojedziesz tak samo do celu jak mercedesem kwestia tylko jak komfortowo to zrobisz i
szybko.
Jesli nie musisz daleko jezdzic bo tylko do sklepu i na wycieczki za miasto kup fiata, wystarczy ale jesli
zamierzasz pojezdzic troszke dalej to kup mercedesa oczywiscie jeski masz na to fundusze.
Chcialem ci tylko powiedziec ze jesli masz zamiar dluzej pobawic sie fotografia kup najlepszy sprzet
na jaki cie tylko stac obslugi nauczysz sie w trakcie.

Takie pytania beda sie pojawialy czesto nic na to sie nie poradzi, gattaka - cofnij sie kilka stron do tylu w tym dziale zobaczysz ile jest odpowiedzi.

Nekosh
11-08-2007, 16:12
Polecam opcje szukaj, tematy co do wyborów body wałkowane były ze 100 razy. Zapewne znów ludzie będa utwierdzać sami siebie w przekonaniu że wybrali dobre body.

filvz
11-08-2007, 16:17
Witam
jeśli Cię stać, bierz D80.
ps. poszukaj na forum było mnóstwo wątków o obu aparatach.
pozd flz

dogie
12-08-2007, 10:10
d40 vs d40x wybrałbym d40

napisz jeszcze że za komuny było lepiej...

Fenek
12-08-2007, 13:46
Jeśli ktoś jest w stanie przełknąć różnicę cenową i nie chce iść w D70s, to jak najbardziej D80. Kiedyś myślałem, że skończę na zestawie 18-70+70-300 lub 18-200, a tutaj proszę - pojawiła się i 50/1.8, i trochę ruskiego sprzętu, przy którym się duży wizjer przydaje... a niewykluczone że w przyszłości skuszę się na jeszcze coś bez wbudowanego silnika. :)

napisz jeszcze że za komuny było lepiej...
Za dpreview.com:
Differences compared to the D40

* 10 megapixel sensor
* Lower base sensitivity (ISO 100 vs ISO 200)
* Auto ISO option includes ISO 200
* Faster continuous shooting (3 fps vs. 2.5 fps)*

10mpix vs. 6mpix to kwestia dyskusyjna, ja osobiście kupiłbym D80 prawdopodobnie nawet gdyby miał matrycę 6mpix, choć najlepiej czułbym się z 8 mpix. :P Jak widać - kwestia samopoczucia. D2H jedzie na 4mpix i wymiata w sprawnych rękach. Niższe minimalne ISO to miła funkcja, przydatna całkiem. Nie wiem czy w amatorskich zastosowaniach można odczuć różnicę między 3fps i 2.5fps...
A 400zł różnicy w cenie puszek to już jest prawie połowa ceny 55-200VR. ;)

PS. No i oczywiście flash D80 działa z CLS - gdy człowiek dorwie jakąkolwiek Sabinę, zaczyna nieźle doceniać tą funkcję.