Zobacz pełną wersję : muszla oczna
Witam
Chcę sobie kupić muszlę oczną do D70s i szukam takiej dobrze dolegającej do oka i nie tak łatwo spadającej z saneczek. Chyba jestem zdecydowany na coś w tym stylu (konkretnie to o kształt mi chodzi)
http://www.allegro.pl/item221422478_nikon_d200_d100_d80_d70s_d50_d40_d40 x_muszla_oczna.html
tylko moje pytanie, czy wszystkie tak odstają od body bo wydaje mi się że ta to już lekka przesada.
Pozdrawiam
przesada? po prostu bedzie dobrze spelniala swoje zadanie. muszle sa rozne
Musashi_Miyamoto
12-08-2007, 20:48
mam tą muszlę, można spokojnie pomniejszyć, czyli najlepiej cyrkiel rozchylić na odpowiednią szerokość delikatnie przejechać opierając 1 część o gumę, a ostrą częścią rysować po muszli, później tylko nożyczki papier ścierny od 400 do 1000 zależy jaki się trafi, ja wygładzałem 600 przez 2 min. wygląda jak fabryczna. Jedyne zastrzeżenie jakie mam do muszli to, że po jakimś czasie spada z plastikowego mocowania, ja to podkleiłem klejem poliuretanowym i jest pełen wypas:) kupowałem też InFoto.... Pozdrawiam i polecam
Niestety ta muszla jest do dupy.:( Mam taka i nie dziala zbyct dobrze. Po prostu guma nie trzyma sie plastiku, ktory jest do niej przymocowany. Trzeba by to skleic jakim klejem, ktory dobrze klei plastik z guma. Testowalem tez muszle z raysfoto. Tam sprawa wyglada odwrotnie; Guma trzyma sie dobrze (do tego nawet sie obraca), ale z kolei muszla latwo zsuwa sie z wizjera. Chyba najlepiej bedzie kupic muszle od D200. Ja w tej chwili mam DK-21m i tez sie to niezle spisuje, do tego mamy lekkie powielszenie, ale to juz wiekszy wydatek.
Jak spisuje się ta musza w pionowych kadrach? Czy nie jest zbyt uciążliwa?
ja mam taką muszlę do d2x'a i działa świetnie...
carlos_76
14-08-2007, 10:18
mam tą muszlę i niestety nie jestem zadowolony. Za Musashi_Miyamoto (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8649) - mnie również spadała ta gumowa część z mocowania. Po przyklejeniu problem zniknął. Jednak plastik z jakiego wykonane jest mocowanie do sanek jest fatalny (miękki) przez co łatwo się odkształca i ciągle zsówa z aparatu. Kilka razy już ją w ten sposób zgubiłem ;-) Na szczęście zawsze znajdowałem ;-)