PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 50 f/1.8, 85 f/1.8 a UV

OQL
10-08-2007, 23:52
Czy stosujecie w celu ochrony tych obiektywów filtr UV?

Miałem kiedyś wersję minoltowską piecdziesiatki i szkło było głęboko osadzone więc nie miałem na nim UV
robię właśnie zakupy i chciałem zamawiać za jednym razem filtry - ale nie wiem czy są potrzebne - może coś utarguję no i koszty przesyłki będą jedonrazowe

prz3mo
11-08-2007, 00:04
W Nikkorze 50mm 1.8 takze szkło jest głęboko osadzone.
Ja na zadnym ze swoich szkieł nie mam filtra ochronnego... Moim zdaniem to troche na wyrost (no chyba, ze robi sie fotki w trudnych warunkach) zakladac jakies Sky czy UV.... Soczewki obiektywow są i tak dosc twarde i nie są az tak bardzo narazone na uszkodzenia.
No, ale to tylko moja opinia, nie wiem czy słuszna :)

OQL
11-08-2007, 00:06
no z piecdziesiatka bym nie szalał i nie zakładał filtra (pytanie miało charakter kontrolny)
- ale głównie chodzi o 85 - bo to 3x droższa zabawka

prz3mo
11-08-2007, 00:08
- ale głównie chodzi o 85 - bo to 3x droższa zabawka

Jesli chcesz czuc sie bezpieczniej to założ i juz :) heheheh

OQL
11-08-2007, 00:11
pytam z bojaźni
kiedyś robiąc "50" fotki musiałem uciekać przed wylewanym w moją stronę strumieniem pivka przez koleżankę nie lubiącą się fotografowac "pod wpływem"
obiektyw ocaliłem - lekkim rykosztem dostał - ubrania już nie ;)

prz3mo
11-08-2007, 00:21
pytam z bojaźni
kiedyś robiąc "50" fotki musiałem uciekać przed wylewanym w moją stronę strumieniem pivka przez koleżankę nie lubiącą się fotografowac "pod wpływem"
obiektyw ocaliłem - lekkim rykosztem dostał - ubrania już nie ;)

W sumie to i ja miałem, nawet gorszą przygode, bo na ostatniej paradzie parowozów, jedna z przejezdzających koło mnie ciuchci buchnęła mi prosto w aparat (bo wlasnie robiłem jej fotke) parą, z wodą i olejem... Ale plamki na szkle wyczyscilem jeszcze na paradzie (husteczkami do optyki) i nie zauwazylem, zeby do srodka cos sie dostało... :)
No, ale moze rzeczywiscie na zimne dmuchac, tymbradziej jak szkło jakies drogie...

OQL
11-08-2007, 00:26
myślę o takim: Hoya UV SHMC 62mm - dobry będzie?

Zbigniew
11-08-2007, 01:13
Może być. A jak chcesz zaszaleć, to B+W.

OQL
11-08-2007, 09:52
szaleństwem była ta 85 ;) raczej nie będę już przesadzał ;)

Lolas
11-08-2007, 10:18
Ja zawsze uzywam filtrow ochronnych. Utwierdzila mnie w tym "przygoda" z 85 f/1.4 - drugiego dnia po zakupie w trakcie wkrecaina oslony p-slonecznej wysunela mi sie ona z reki i odruchowo zlapalem ja przyciskajac do obiektywu. Na filtrze powstala piekna rysa o wymiarach okolo 1,5x4mm. Gdyby nie filtr mialbym ja na soczewce obiektywu.

Dzieki filtrom ochronnym odpada takze koniecznosc czysczenia obiektywu w przypadku zabrudzenia paluchami, zachlapania deszczem itp. Naprawde duzo latwiej czysci sie filtr wart 200 zl niz szklo za kilka tysi ;-)

Lolas
11-08-2007, 10:21
myślę o takim: Hoya UV SHMC 62mm - dobry będzie?

Dorzucisz 25zl i bedziesz mial B+W (MRC)
Trudno mi wypowiadac sie w kwestii jakosci tych filtrow (ponoc B+W ma lepsze powloki) ale bezdyskusyjnie lepiej czysci sie filtry B+W. Powloki, ktore stosuje Hoya sa bardzo trudne w czyszczeniu (smugi - kto mial Hoye ten wie o co chodzi ;-))

OQL
11-08-2007, 15:52
dzieki za podpowiedz - poszukam ile kosztuje B+W - ta hoya w tym sklepie co robie zakupy kosztuje 110 zł

remek
11-08-2007, 16:35
Ja zakładam do wszystkich co najmniej UV. Dużo zdjęć robię w kontakcie z wodą :), niekiedy słoną. Później łątwiej wyczyścić filtr niż szkło.

Pozdrawiam
Remek

roofman
11-08-2007, 17:04
Podzielę się wrażeniami z focenia 50 1.8 + filtr polaryzacyjny Hoya fioletowa... Wyszło gorzej niż myślałem - bardzo spadł kontrast, fotka wyszła jak za mgłą. Więcej tego polarka nie dokręcałem... A... polarek oczywiście czysty był ;)

Cezary
11-08-2007, 17:30
Serdecznie witam. Ja używam do 50/1,8 UV B+W MRC. Uważam, że do dobry filtr. Dużo robię zdjęć ludziom przy pracy w ciężkich warunkach:pilarze w lesie, mechanicy ciężarówek, w różnych wykopach itd. Filtr rzeczywiście mało się brudzi, a jeżeli już to łatwo czyści. Czasami zakładam na niego polar kołowy Hamy HTMC. Tego filtra doczyścić nie sposób. Na 85/1,8 i 20/2,8 zakładam także UV B+W i tak samo jak przy 50/1,8 bardzo dobry filtr. Użymam także do 85 i 20 polara B+W 62mm Slim. Kupiłem go od nieuczciwego sprzedawcy w jednym ze znanych sklepów internetowych i filtr przyszedł do mnie z odciskami linii papilarnych. Po wielu bojach filtru mi nie wymieniono bo stwierdzono, że to uszkodzenie powstało z mojej winy a oni otrzymują filtry od dystrybutora B+W w Polsce i tylko je przepadkowują do odbiorcy nie zaglądając do środka. Nie mogłem go doczyścić aż wreszcie użyłem płynu i ściereczki do czyszczenia jakie dodawane są do monitorów EIZO. Pewnie to nie do końca rozsądne ale pomogło bo filtr wcześniej wyglądał tragicznie. Ogólnie jestem "maniakiem" filtrów B+W ale teraz jeżdże po nie do Niemiec bo mam niedaleko a ceny identyczne jak w kraju albo trochę niższe.

OQL
11-08-2007, 17:50
no juz widze ze moj sklep nie jest najtanszy
na alle FILTR B+W UV MRC 62 mm - NAJWYŻSZA JAKOŚĆ ## (numer 224025704) za 119,00 zł

xMAREKx
11-08-2007, 19:12
B+W 52mm też powinien kosztować 110zł wczoraj przyszła do mnie paczka z takim (Foto Plus). Jedna uwaga Hoja HMC Super ma po 3 warstwy powłok, w opisie B+W było że "w celu poprawy transmisji światła i uniknięcia odblasków mają naniesione wielowarstwowe powłoki ochronne" nie było napisane ile. Na oprawie filtra jest oznaczenie 1x MRC (w domyśle jedna warstwa powłok) nie wiem czy dobrze to odczytałem i czy są filtry B+W z większą ilością powłok. Druga uwaga jakiś rok temu kupiłem dwa filtry Hoya UV i Polar oba HMC Super Pro1 Slim, Polar jest pierwsza klasa ale UV odstaje jakością wykonania i to mocno!

Wracając do głównego wątku, przykręcił bym UV-ki do obu obiektywów i wybrał bym B+W. Tych filtrów nie polecają tylko ci co nie mieli żadnych przygód z obiektywami, ja miałem więc polecam, a to że ktoś nie miał wypadku nie oznacza że go nigdy mieć nie będzie :P Poza tym UV przyda się w plenerze niwelując zamglenie na dalszych planach.