PDA

Zobacz pełną wersję : D70s-znikające zdjęcia po przejściu przez elektroniczną bramkę

fotmax
10-08-2007, 22:29
Witam.
Dzisiaj testowałem swój nowy nabytek / D70s /, a dokładniej to współpracę z lampą SB-600 którą to udostępniła mi miła pani w MediaMarkt. Wykonałem kilka zdjęć w sklepie, kilka innych było już na karcie / CF 2GB Extrime /. Po powrocie do domku chciałem sobie je przejrzeć - niestety karta pusta. Czy jest możliwość, że dane zostały utracone podczas wychodzenia ze sklepu przez elektroniczną bramkę wyjścia przy ochroniarzu?. Czy ktoś już miał taką przygodę , czy też należy upatrywać tu jakiejś innej przyczyny. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

specjal
10-08-2007, 22:37
hehe :)

to ciekawostka, ja zawsze jak wchodze do Media M. to biore kwit od ochrony, że wniosłem
sprzęt.. nie zdarzyło mi się utracić jakieś zdjęcia... dziwny przypadek masz, musisz powtórzyć
doświadczenie i będziemy wtedy pewni że to bramka kasuje zdjęcia...

dla wlasnej spokojności sprawdź czy karty bankowe Ci działają i czy masz wszystkie
kontakty w komórce :D

fotmax
10-08-2007, 22:46
Karta działa , telefon także - nie wymyśliłem sobie tego. Po tym fakcie w domu na tej pustej karcie zrobiłem killka innych zdjęć i są tam nadal - i tylko te. A z tym powtórzeniem doświadczenia to chyba tak zrobię bo już nie wiem - jeśli to nie normalne to znaczy że coś z body, a tego bym nie chciał.

Archangel
10-08-2007, 22:47
wchodzilem juz do media i nigdy nic nie kasowalo ;)

Krzysq
10-08-2007, 22:57
U mnie to samo, nic nie zniknęło.

Spróbuj programem do odzyskiwania danych, może coś się uratuje. Ja tak odzyskałem niemal całą kartę zdjęć, gdy przypadkowo mi się skasowały z kompa. Całe szczescie, że nie robiłem nowych zdjęć, to mogłem spróbować odzysku. Używałem Active@ Undelete.

fotmax
10-08-2007, 23:03
Nie chodzi mi o odzyskanie zdjęć bo to były zdjęcia testowe - tylko o niewiarygodność zaistniałego faktu. Jeśli nikomu innemu się to nie przytrafilo to zaczynam się zastanawiać co mogło spowodowac taki wypadek.

ekonet
10-08-2007, 23:03
Podejrzana ta karta. Jeśli nazywa się "Extrime";, to na pewno jakaś podróbka. Oryginalne SanDiski nazywają się "Extreme". Gdyby bramka powodowała kasowanie danych, to pole magnetyczne musiałoby chyba też wyrywać plomby z zębów i drobne z kieszeni...

Alexandrix
10-08-2007, 23:05
Miałem ostatnio podobne zdarzenie, zrobiłem kilka zdjęć na slubie, podczas ceremoni, zgrałem na kompa całą zawartośc karty i straciłem 5 zdjęć (takich c należą do tych ważniejszych), na 100% zgrywałem całą zawartość karty i w czasie wesela nie przeglądałem zdjęć na aparacie (mógłbym je wtedy przypadkowo skasować chociaż jest to prawie niemożliwe ). Nie wiem co się stało, więc w razie czego kupuję sobie nową kartę pamięci, podejrzewam że to jest jej wina.

fotmax
10-08-2007, 23:06
Mam oryginalną - ze sklepu -oczywiście Extreme III

flyski
10-08-2007, 23:32
Dokładnie dzisiaj byłem w media m. i wynosiłem tam zrobione zdjęcia (na sd ultra II 2GB) i wszysko wporządalu :)
karta była w aparacie jeśli to ma znaczenie

A z wnoszeniem to nic nie zgłaszałem że mam aparat i przy wyjściu się trochę zburzyli i musiałem pokazać zdjęcia (akurat miałem ze szczecina :)) i mnie puścili ale mogło być ciężej, sprawdzanie numerów czy coś :)
Lepiej zgłosić przy wejściu

fotmax
10-08-2007, 23:41
Nic mi się nie rozjaśniło. Jutro jadę jeszcze raz , zgłaszam wejście robię testy i wychodzę przez bramkę po czym sprawdzę stan karty. Dam znać jeśli nie wykasuje mojej pamięci he he he.

Tad_Bie
10-08-2007, 23:43
Dziwne zdarzenie.
Ja kiedyś już mysłałem, że straciłem kilka zdjęć testowych, jak robiłem na swojej karcie różnymi modelami dla testów... Jednak później okazało się, że każdy z tych aparatów utworzył sobie swój folderek (albo moje Fuji utworzyło kilka folderków - ???) i tam zrzucał zdjęcia. Później oprogramowanie kompa i mojego Fuji nie czytało wszystkich zdjęć, ale też NIE straciłem finalnie żadnego z nich.
Pozdr.

RomanZWrocławia
11-08-2007, 00:03
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25880

może tu znajdziesz przyczynę

fotmax
11-08-2007, 10:34
Dzięki za cenne wskazówki.Jestem już nieco oświecony. Dziś rano rzed wyjazdem do sklepu celem powtórzenia doświadczenia zasiadłem do kompa aby przegrać wczorajsze zdjęcia z karty i co się okazuje - na karcie są dwa foldery: "100ND70S" - ten niewidoczny z menu aparatu oraz "101__" - ten jest widoczny i wszystkie zdjęcia na nim. Oczywiście na kompie da się otworzyć rownież folder ze zdjęciami który jest nie widoczny w aparacie. Sam nie wiem jak powstał gdyż sam nic nie majstrowałem. Tak że posądzenie elektronicznej bramki o skasowanie zawartości karty okazało się nieprawdą / za co przepraszam bramkę /.
Dziekuję wszystkim za cenne wskazówki które to przyczynily się do poznania prawdy. Tylko nie wiem jeszcze jak to się stalo że powstał nowy folder - ale jak już będę miał polską instrukcję to dam radę.

ejko
11-08-2007, 10:40
Nie położyłeś gdzieś karty w pobliżu taśmy magnetycznej przy kasie ?

snuti
11-08-2007, 12:13
Dokładnie dzisiaj byłem w media m. i wynosiłem tam zrobione zdjęcia (na sd ultra II 2GB) i wszysko wporządalu :)
karta była w aparacie jeśli to ma znaczenie

Ale to nie karta zniknęła z aparatu tylko zdjęcia z karty :lol:

sinner
11-08-2007, 12:24
a jaki aparat tam testowałeś , każdy model (innego producenta) zakłada zazwyczaj swój folder

Zink
11-08-2007, 14:23
Nawet jeśli to aparat tej samej firmy, to mógł ci założyć drugi katalog. Nawę katalogu, do jakiego mają być zapisywane zdjęcia możesz ustawić w aparacie, i tamten aparat miał pewnie ustawioną inną nazwę, niż twój, dlatego stworzył sobie katalog o odpowiedniej dla niego nazwie.

fotmax
11-08-2007, 15:12
Wszystko działo sie w moim aparacie / D70s /, a testowałem jedynie lampę. No ale już się wszystko odnalazło - co do samodzielnego utworzenia nowego folderu na karcie to sobie poczytam jak zdobędę instrukcję do body w j.polskim - na razie mam tylko niemiecki. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

flyski
11-08-2007, 22:35
Ale to nie karta zniknęła z aparatu tylko zdjęcia z karty :lol:

Chodziło mi o to że karta podczas przenoszenia przez bramkę była w aparacie a nie w kieszeni na przykład

(wpływ jakiegoś tam ewentualnego działania bramki na kartę może być w tym wypadku inny)