PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie autofocusa w d200

wiktor.bakiewicz
10-08-2007, 19:26
Witam! Mam problem, który może wynikać z tego, że coś żle ustawiłem bądż z tego, że coś jest nie tak z moim D200.Powiedzcie gdzie się ustawia podświetlenie ostrości? Chodzi mi o te lampeczke ktora ma podswietlac w sytuacji kiedy jest za ciemno. Sprawdzalem ona dziala poniewaz jak ustawilem na foty opoznieone o 10 sekund to ona pika i jest wszystko ok, ale jak ustawiam AF area illumination on albo nawet auto i ide robic zdjecie w ciemne pomieszczenie to juz jest kaszana nic sie nie pali, nawet jesli podlacze lampe to tez brak jest podswieltenia. Mieliście kiedyś podobne troubleee?? Gdzie się ustawia to holerstwo??

BugsBunny
10-08-2007, 20:04
nie AF area, tylko AF assist - funkcja a9, ustaw ON

wiktor.bakiewicz
10-08-2007, 20:38
No i lipa nie dziala , mam tak A6 , A7, A8, A9 wszytko na on i nie dziala :(( AWRUK!!!!!!

BugsBunny
10-08-2007, 20:42
- jaki masz ustawiony tryb AF?
- czy AF nie łapie ostrości, bo jest za ciemno i lampka nie działa?
- czy aparat w ogóle próbuje ustawiać ostrość? jeśli nie - może ustawiłeś aktywację AF-ON?

wiktor.bakiewicz
10-08-2007, 20:54
AF C Mode priority selection jest ustawione na focus
AF S ma takie same ustawienia.
O te ustawienia Ci chodzi?

Tak jest właśnie chodzi mi o to, że w sytuacji kiedy jest ciemno on powinien włączyć sobie lampke i doświetlić a tego nie robi :((

BugsBunny
10-08-2007, 21:02
AF C Mode priority selection jest ustawione na focus
AF S ma takie same ustawienia.
O te ustawienia Ci chodzi?

Tak jest właśnie chodzi mi o to, że w sytuacji kiedy jest ciemno on powinien włączyć sobie lampke i doświetlić a tego nie robi :((

jeszcse raz - jaki masz aktualnie wybrany tryb ( przełącznikiem obok obiektywu )?
czy po naciśnięciu spustu aparat próbuje ustawic ostrość?

wiktor.bakiewicz
10-08-2007, 21:24
Ok szanowny panie adminie można temat zamknąć. Okazało się, że wszystko jest ok tylko lampka działa jak pole jest na środku. :))

ufff kamień z serca

pdzran
10-08-2007, 21:25
Tak obserwowalem i myslalem, wada D200 czy niedoczytana instrukcja ...

wiktor.bakiewicz
10-08-2007, 21:35
niedoczytana instrukcja ...

Ciężko się czyta intrukcje po niemiecku, pozostaje metoda prób i błedów niekiedy eksperymentów :))
no chyba, że ktoś ma instrukcje po polsku i niechce się przyznać :)

pdzran
10-08-2007, 21:57
Ciężko się czyta intrukcje po niemiecku, pozostaje metoda prób i błedów niekiedy eksperymentów :))
no chyba, że ktoś ma instrukcje po polsku i niechce się przyznać :)

Powiem tak ... jak sie kupuje D200 i mimo zakupu u sasiadow to do czegos zobowiazuje ;)
Jak zaoszczedziles na zakupie body to kup instrukcje :)

MikeP
23-08-2007, 07:54
Ja kupilem u chinczykow i sciagnalem ze strony nikona za free. Dzowne to bo wymaga logowania, ale pozwala sciagac. jestem ciekaw czy to blad na stronie czy zwiazek z systemem op. (MacOS)...

Semi
29-08-2007, 09:16
Większość producentów udostępnia swoje instrukcje w pdf-ach.
Kompletnie nie rozumie polityki Nikona i konieczności płacenia za instrukcję w Polsce za ponad stówe. :(