PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 > Fuji S2 Pro. Czy jest sens?

isav
10-08-2007, 13:17
witam Państwa.

no tak, w moim nieco ponad rocznym Nikonie D50 zrodził się paskudny bad pixel i, co więcej, problem zdaje się narastać. postanowiłem więc pozbyć się aparatu, zanim matryca zasieje się czerwonymi punktami, a sprzęt straci jakąkolwiek pieniężną wartość.

i dokonałem ciekawego odkrycia - okazuje się, że do zdobycia jest stary, ale bardzo przyzwoicie wyglądający Fuji S2 Pro (egzemplarz w bardzo fajnym stanie, zaraz po wymianie migawki, na co są papiery). zapoznałem się ze specyfikacjami, przeczytałem recenzje i moje zdziwienie stawało się coraz większe, bo o aparacie tym w zasadzie się nie mówi, choć wydaje się, że jego osiągi są bardzo przyzwoite, a cena na chwilę obecną, atrakcyjna.

jestem świadom jego wad: rzekomej powolności AF (choć system pomiaru ma taki jak Nikony F80, D100, D50 i 70...), niekoniecznie udanego rozwiązania kwestii zasilania, małego ekranu. większość z nich jednak nie wydaje mi się dyskwalifikująca, bo jestem typowym i nieuleczalnym portrecistą, nie wymagam więc sprawności a'la D2H.

mam jednak kilka pytań/wątpliwości:

1. jak w porównaniu do D50 sprawuje się wizjer? czy konstrukcja oparta na F80 okaże się lepsza dla portrecisty, często korzystającego z manualnych obiektywów?

2. jak ma się kwestia ergonomii? o ile przeżyję małe rozmairy LCD, zastanawia mnie wygoda aparatu. jak wygodne są przyciski i menu, bo to definitywnie inna bajka niż to, co pamiętam z D50. brak pionowego gripa przeboleję.

3. jak sprawny jest aparat, jeśli chodzi o zapis.odczyt zdjęć z karty? D50 robił to błyskawicznie, zdjęcia zapisywane byly w zasadzie bez opóźnień, a przeglądanie ich w porównaniu do masy innych aparatów, z jakimi miałem styczność, to bajka.

4. jakieś inne za lub przeciw?

decydując się na takie rozwiązanie kolejny raz próbuję przedłożyć jakość nad wygodę, wydając jak najmniej pieniędzy (zwyczajnie na wieksze szaleństwa mnie nie stać). naprzeciw ukochanemu Nikonowi postawiłem jakość sensora Fuji. ale pytam jeszcze raz: czy wedlug was opłaca się rezygnować z niemal nowego N. na rzecz starszego brata bliźniaka o łudząco podobnych paramertach?

za głosy, opinie i rady z góry dziękuję.

barkowx
10-08-2007, 13:33
to aż taka kropa wyszła że trzeba sprzedać aparat? a NR pomaga? sam mam 4 hoty w swojej D50tce ale budzą się dopiero po kilkunastu fotach na iso 800 albo po kilku na 1600

Tad_Bie
10-08-2007, 14:04
Ja mam Fuji S2 Pro i jestem z niego bardziej zadowolony, niż sądziłem że będę przechodząc na cyfrę z doskonałego Nikona F90x Pro (z MB-10). Co więcej, absolutnie nie byłem przekonany do niepełnoklatkowej matrycy i konieczności wymiany pancernej optyki podstwowej Tokina AT-X Pro II /2.6-2.8 na plastykowego Tamronika 17-50 /2.8... Dziś wiem, że to był słuszny wybór, nawet jeśli chodzi o obiektyw, chociaż Tamronik nie ma tej wytrzymałości... Sumarycznie jednak z F90x miałem ładne obrazy, którymi mogłem się cieszyć jedynie oglądając je na ścianie: po zeskanowaniu (Nikon Coolscan IV ED i Super 9000 ED) był drastyczny spadek jakości. Sumarycznie zatem Fuji S2 Pro zapewnia mi wyższą jakość zdjęć niż F90x na Provii (tj. po zeskanowaniu).
A teraz krótko o S2:
1. Zasilanie:
Wcale nie jest fatalne ! To świetne rozwiązanie: 4 akumulatorki paluszkowe NIMH. Oprócz tego aparat jest zasilany z 2-ch baterii CR123a. JEDNAK, jeśli nie mamy CR123a, lub się właśnie wyczerpały, można je wyjąć z korpusu, a aparat będzie działał dalej !!! (Nie będzie tylko działała wbudowana lampa błyskowa);
2. Jakość zdjęć
Jest na bardzo przyzwoitym poziomie. Aparat ma możliwość zapisu zdjęć wielkości 12 MPx dzięki interpolacji danych pochodzących z 2-ch rodzajów czujników (S i R). W teście porównawczym, który zrobiłem dla własnych potrzeb Fuji S2 Pro okazało się jakościowo dużo lepsze od Nikona D70s i Canona EOSa 400 D (10 MPx). W sieci widziałem też kiedyś porówanie S2 i Nikona D100, gdzie S2 wypadło znacznie lepiej.
Fuji S2 jest rewelacyjne do portretów i do zdjęć studyjnych. Jest to jednak aparat który wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia: dobrze jest nim mierzyć światło punktowo lub skoncentrowanie. I tu uwaga: pomiar matrycowy przywiązauje większą wagę do cieni niż do świateł - nie tak typowo, jak Nikony, które wręcz boją się prześwietlić jakiekolwiek światła, czego efektem bywają często niedoświetlone ciemne obszary zdjęć. Nieco gorzej wypada Fuji S2 pod względem pomiaru światła błyskowego: trzeba nabrać pewnego doświadczenia. (Pomiar światła błyskowego z analogów nie sprawdził się w cyfrakach).
3. Wytrzymałość i ergonomia:
Fuji S2 Pro to aparat klasy profesjonalnej, ergonomię ma bardzo dobrą. Niestety wytrzymałość nie jest typowa, jak dla profesjonalnego sprzętu: aparat świetnie się sprawdzi w warunkach studyjnych, w plenerze też - z tym, że trzeba pamiętać, że to dość delikatny sprzęt.
4. Szybkość zapisu i karty.
Fuji S2 (podobnie jak S3 i S5) dość wolno czyta zdjęcia. S2 akceptuje karty do 1 GB (większych nie sprawdzałem), ale nie akceptuje tzw. szybkich kart - nie czyta ich. Jeśli chodzi o szybkość robienia zdjęć i ich zapisu, to jest na przyzwoitym poziomie - absolutnie nie odczułem dyskomfortu, mimo, że w F90x miałem ponad 4,5 kl /sek, a Fuji S2 daje coś ok. 2 kl/ sek.

Krótkie podsumowanie:
Ja nabyłem Fuji S2 z kilku powodów: klasa profi; nie chciałem przepłacać za S3 - jeśli zostanę w Fuji kupię S5; nie musiałem pozbywać się części osprzętu od Nikona, bo wszystko pasuje.
Gdbybym dziś miał kupić cyfrę do ok. 2.000 to najpewniej jeszcze raz kupiłbym Fuji S2 Pro.

Mogę przesłać kilka zdjęć (jpeg exif) wykonanych tym Fuji, lub odpowiedzieć na kilka dodatkowych pytań, jednak z powodu mojej rzadkiej obecności na Forum, najlepiej zadaj pytania na maila: [email protected], o ile masz jeszcze wątpliwości, lub chciałbyś się czegoś na temat Fuji S2 dowiedzieć.
Pozdr.

artful
10-08-2007, 21:16
z s2 będziesz zadowolony, jakość zdjęć zrekompensuje Ci "nienowoczesność" puszki, ja mam s3pro i po przesiadce z Nikona spędzam duuuuuuuuużo mniej czasu przed kompem, naprawdę dużo mniej.
I robie głównie jpgi:-)

Smurf
10-08-2007, 23:17
Zdjecia wykonane Fuji S2 pro podobnie jak S3 pro są kłopotliwe w obrobce - w większości przypadkow nie ma za bardzo co poprawiać, a jak mozna zrobić zdjęcie bez obrobki?
Przecież to takie nieprofesjonalne.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

Kundzior
11-08-2007, 02:11
Kolega ma s2 pro i jest zadowolony jak od niego pożyczyłem s2 a posiadam d50 to również byłem zadowolony i mam nie odparte wrażenie ze s2 robi lepsze zdjęcia jakościowo, chodzi mi głowie o prześwietlanie-niedoświetlanie. AF różnicy w prędkości nie wyczułem.

isav
11-08-2007, 18:27
hah, dziękuję serdecznie za wypowiedzi!

niemniej, pozostaje ciągle kilka wątpliwości:

1. karta, karta. jak ma się sprawa odczytu zdjęć? na dpreview.com znalazłem informację, że wyświetlenie 6mpix .jpg zajmuje aparatowi 1-2 sekundy, a dla mnie jako posiadacza D50 (w zasadzie natychmiastowe wyświetlenie zdjęcia) to cała wieczność. pracuję często z manualnymi obiektywami, więc na wyświetlacz spoglądam często, by ocenić naświetlenie (histogram, histogram!) oraz powodzenie w paluszkowym ostrzeniu. co by nie mówić, jeśli aparat miałby się okazać w tym aspekcie wyjątkowo ślamazarny, nie cieszyłbym się wcale. jak to więc z tym jest? da się przeżyć?

2. znowu karta! kolega Tad_Bie zasugerował, że aparat może nie współgrać z szybszymi kartami. na półce mam nieużywaną (a chciałbym to zmienić) kartę CF SanDisk Extreme III 1GB. wydaje mi się, że należy ona raczej do czołówki prędkościowej. zatem czy wie ktoś, czy ma ona szanse na zadziałanie z tym sprzętem?

3. nikt nie sprecyzował też, jak w jego mniemaniu sprawdza się wizjer. jakieś opinie, przemyslenia, refleksje?

jeszcze raz dzięki za odezwę.

Musashi_Miyamoto
11-08-2007, 22:40
posiadam S2 Pro, jest powolny;) jeśli chodzi o karty to używam CF SanDisk Extreme III 2GB i współpracuje świetnie, ostatnio kupiłem używaną i też chodzi:) teraz czekam na A-data x133 2GB, więc wypowiem się kiedy indziej, co do szybkości AF to nie przesadzajmy, używam z sigmą hsm i jest szybki, gorzej z zapisem np. Raf dla Mnie to wieczność;) choć idzie przywyknąć, jeśli ktoś nie robi sportu, ogólnie bardzo polecam za tą kasę, to świetny sprzęt..

Pozdrawiam Jaca

tomski1974
15-08-2007, 00:54
witam, ja np mam fuji s2pro i do tego karty sandisk ultra II 2gb oraz kingston elite pro 50x 2gb i nie ma zadnego problemu jezeli chodzi o wspolprace, a co do wizjera- wystarczy spojrzec i porownac pryzmat, jego wielkosc co samo przez siebie swiadczy ze jest jasny i wg mnie o wiele lepszy niz np w nikonie d50,a co do wyswietlania w 6mp, mi osobiscie to nie przeszkadza, jak dla mnie wszystko jest rekompensowane jakoscia zdjec i trudno to ukryc- kompatyblinoscia obiektywow, lamp itp- wszystko wspolpracuje zarowna stare lampy jak i nowe sb600 sb800...czyli jest i pomiar ttl, i zoomowanie palnika, no a coz.. w d50, d70, 70s, d80 itp mozna zapomniec....