PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony podgląd głębi - Pomocy

Vooda
10-08-2007, 08:56
witam od kilku tygodni podczas proby podejzenia obrazu przez wybrany otwór - zaczynam nic nie widziec :D. W chwili wcisniecia przycisku za tę funkcję odpowiedzialnego całkowicie znika mi obraz w wizjerze. Wiem ze przyslona domyka się prawidlowo. Wyglada to tak jakby lustro nie wrocilo do pierwotnego polozenia. Wczesniej mialem rowniez problem z lustrem - nie wracalo po pstryknieciu, ale podglad glebi zawsze dzialal prawidlowo. Czy ktos juz mial podobny problem ? Czy teraz tylko serwis i nic więcej ? Proszę o radę ..

D70s

ZaaaaK
10-08-2007, 09:04
witka, zasilanie oki?
w f65 lubliło się przywiesić (co prawda nie przy podglądzie głębi ale przy robieniu zdjęcia)
gdy bateryjka padała....

Vooda
10-08-2007, 09:09
ok juz wiem ze na 100% podczas nacisniecia podgladu glębi listro zamyka się tak jak podczas robienia zdjecia - gdy migawka jest otwarta. Teraz co z tym zrobić - wyglada na usterke mechaniczną. chyba tylko serwis..

ufolek
10-08-2007, 18:18
Jakoś nie rozumiem w jakim celu aparat ma w ogóle myśleć o lustrze przy podglądzie głębi.
Może mu sie w sofcie cos pozajączkowało i trzeba go potraktować twardym RESET.

Torreto-t1
10-08-2007, 23:08
Kurcze chłopaki u mnie to samo, podgląd w d70 nie chce działać a jak działa to nie podgląd tylko podniesienie lustra:[

żółto-czarny
11-08-2007, 00:22
Zdaje się, że kiedyś ktoś pisał o takim zachowaniu d70, kiedy naciskał ten guzik szybko (raptownie). Spróbujcie to robić delikatnie i z wyczuciem :smile:

Zink
11-08-2007, 12:39
Jakoś nie rozumiem w jakim celu aparat ma w ogóle myśleć o lustrze przy podglądzie głębi.
Może mu sie w sofcie cos pozajączkowało i trzeba go potraktować twardym RESET.
Podnoszenie lustra przy podglądzie głębi jest całkowicie normalne. Dzieje się tak dlatego, że steruje tym jeden mechanizm, który nie ma możliwości zrobić jednej w tych rzeczy bez robienia drugiej. Gdyby chcieli tak, zrobić, to by zwiększyło koszty.

kamil
11-08-2007, 14:13
Moj D70 chorowal na te sama przypadlosc - czarny po nacisnieciu pogladu glebi ostrosci. Dzwonilem do serwisu, chcieli wymienic caly mechanizm podnoszenia lustra za absurdalne pieniadze. Nie zdecydowalem sie, korpus pracowal od tego czasu poltora roku, klapnal 45tys razy, powedrowal do kolejnego wlasciciela i sluzy nadal :)

żółto-czarny
11-08-2007, 17:10
Podnoszenie lustra przy podglądzie głębi jest całkowicie normalne. Dzieje się tak dlatego, że steruje tym jeden mechanizm, który nie ma możliwości zrobić jednej w tych rzeczy bez robienia drugiej. Gdyby chcieli tak, zrobić, to by zwiększyło koszty.
Dzięki Bogu, mój egzemplarz działa nienormalnie :mrgreen: