Zobacz pełną wersję : filtr połówkowy HITECH 0.9 soft
mariuniu
09-08-2007, 22:16
Mam takie pytanie: czy ktoś posiada, używa filtr do systemu cokin P - połówkowy neutralny hitech 0.9 z przejściem soft (seria 85) i może powiedziec co dokładnie powinno być napisane na płytce filtra, tzn jak powinien byc oznaczony? Pozdrawiam.
Jakiej firmy ma być ten filtr? Hitech jak w temacie? Ja mam napisane 'ND 0,9 GRAD SE' .
mariuniu
10-08-2007, 07:38
Jakiej firmy ma być ten filtr? Hitech jak w temacie? Ja mam napisane 'ND 0,9 GRAD SE' .
Tak, dokładnie jak w temacie - Hitech. Dzięki za info. Orientujesz się może z jakimi rodzajem przejsc występują te własnie fitry Hitech (ND GRAD). W raysfoto mówią że tylko z dwoma: soft i hard - natomiast z poradników ALFa wynika że powinien być jeszcze light. Pozdrawiam.
Mam 0.6 i 0.9 Hitech'a. Z tego co wiem to mają tylko HARD i SOFT. Osobiście zainwestowałem 2 x w SOFT.
Pozdrawiam
Remek
Hitech (a raczej Formatt) produkuje trzy rodzaje prostokątnych filtrów żywicznych Grad ND:
Soft Edge (stąd symbol SE na filtrze)
Hard Edge (symbol HE) i
Razor Edge.
Ten ostatni do użytku z długimi tele, ma jeszcze twardsze przejście od HE i jest tylko na indywidualne zamówienie.
Filtry są w czterech "gęstościach": 0.3, 0.6, 0.9 i 1.2, co też jest zaznaczone na filtrze.
pisząc o przejściach L/S/H pisałem o Cokinach...błąd wynika z innej nazwy i nieco innego podejścia Cokina i Formatta - miękkie przejście w Cokinie to light, w Hitechu soft, który w Cokinie jest przejściem pośrednim :)