PDA

Zobacz pełną wersję : Jak oznakować i pomniejszyć hurtowo?

tomice
13-11-2005, 22:02
Zdarzylo mi sie fotografowac jakies tam polowinki.

Teraz pomyslalem ze dam i plyte, ale tak zeby musieli zamowic u mnie odbitki.
Chcialem zapytac doswiadczonych jak to robicie. W jaki sposob oznakowac fotki, zeby nie mogli i powielac i do jakiej rozdzielczosci pomniejszyc?

Czy jest moze jakis program, ktory zrobi to dosc szybko i hurtowo?

Pozdrawiam i dziekuje

stig
14-11-2005, 08:20
750x550 JPG 75% i znak wodn ktory kryje w 10-15%. Do tego plik tekstowy z informacja o ewentualnej jakosci wykonanych z tego formatu odbitek. :) Informacja ta jest niezbedna, gdyz jak wiadomo wiekszosc ludzi nie ma pojecia o zaleznosci pomiedzy wielkoscia (rozdzielczoscia) zdjecia a jakoscia odbitki i juz pierwsi probujacy wykonac odbitke w labie -- moga Ci spartolic opinie (ze kiepsko zdjecia zrobiles i nie ma co u Ciebie ich zamawiac).

tomice
14-11-2005, 10:32
A to racja z tym plikiem tekstowym. Sluchaj a znak wodny to tak chamsko po przekatnej, czy moze jakos pryjemniej?
Czyli co wszystkie zdjecia osobno fotoszopowac :) ? Tzn nagrac akcje, ale i tak posiedziec trzeba.

stig
14-11-2005, 10:44
A to racja z tym plikiem tekstowym. Sluchaj a znak wodny to tak chamsko po przekatnej, czy moze jakos pryjemniej?
To Twoj wybor. Ja bym go nie obracal tylko wrzucil normalnie w poziomie, tak na 1/3 wysokosci zdjecia.

tomice
14-11-2005, 21:01
Kurde jak wy to robicie? Ja siedze ponad dwie godziny i zrobilem dopiero 100zdjec, az strach pomyslec gdybym mial z jakies 1000zdjec po weselu to poprostu AMEN :)
Nagralem sobie akcje ale to i tak trwa. Macie jakis ponysl, prosze o szczegoly.

Dzieki, pozdrawiam

stig
14-11-2005, 21:09
siedze ponad dwie godziny i zrobilem dopiero 100zdjec,
[...]
Nagralem sobie akcje ale to i tak trwa.

A po co nagrales te akcje? Zeby ja dla kazdego zdjecia osobno uruchamiac? :lol:
Od tego jest Batch Processing, zeby odpalic akcje dla wszystkich zdjec a nie beblac sie z tym pojedynczo...

linux_user
15-11-2005, 05:59
iWotermark dziala jeszcze lepiej niz akcja
http://www.scriptsoftware.com/iwatermark

stig
15-11-2005, 07:13
iWotermark dziala jeszcze lepiej niz akcja
Na jakiej podstawie to wnosisz? :) Chetnie przeczytam jakies sensowne argumenty.

linux_user
15-11-2005, 22:59
przy duzej ilosci zdjec np 1000 jest on zdecydowanie szybszy niz acction w PS
nie obciaza systemu w stopniu utrudniajacym prace gdzy dziala ......
nie mam z nim problemow gdy mam roznz rozdzielczosc zdjec....

stig
16-11-2005, 07:17
przy duzej ilosci zdjec np 1000 jest on zdecydowanie szybszy niz acction w PS nie obciaza systemu w stopniu utrudniajacym prace gdzy dziala ......
A slyszal o priorytetach zadan w systemie operacyjnym? :) Poza tym, kiedy zminimalizujesz PhotoShopa podczas wykonywania akcji -- jest rowniez szybki -- oszczedza sie na dzialaniu interface'u.

nie mam z nim problemow gdy mam roznz rozdzielczosc zdjec....
Ja w PhotoShopie rowniez takowych nie mam... :)

A za PhotoShopem;
-- pelna swoboda operacji (bez zadnych ograniczen),
-- wybor dopracowanych algorytmow resamplingu,
-- mozliwosc wprowadzenia innych zabiegow na obrazie, ktorych brak w proponowanym automacie.

tomice
16-11-2005, 15:21
Sluchaj wez mi to pokolei opisz, to dla mnie wazne :D
Rozumiem ze chodzi o Plik>Automatyzuj>Wsad...
Problem jest taki ze mam akcje ktora wkleja mi moj znak, ale zeby go wkleic musze go otworzyc i skopiowac :/ nie wiem jak to zrobic inaczej.
Poza tym dla zdjec poziomych mam inny rozmiar tego znaku wiec musze skopiowac z innego.
Mam akcje dla poziom i pion, czy da sie to zrobic jakos zeby rozpoznawal i pomniejszal, ale umieszczajac napis odpowiednio, tzn mniejszty dla pionowych a wiekszy dla poziomych?

Pozdrawiam

Lolek
16-11-2005, 16:32
Napis wrzucaj po przekątnej.

tomice
17-11-2005, 17:06
Stiq prosze opisz jak to robisz, bo to dla mnie wazne.
Pewnie Ci sie nie chce ale jakbys znalazl chwile, to moze formie tutoriala, ale bez obrazkow, nie jak dla dziecka, ale zrozumiale :)

Pozdrawiam

stig
17-11-2005, 17:26
Najprosciej do zrobienia i wytlumaczenia. Jakikolwiek browser (ten z Shopa albo chociazby ACDSee), ktory potrafi przesortowac zdjecia pod wzgledem orientacji. Przesortuj, zaznacz same pionowe (lub poziome) i przenies do innego katalogu. Niestety -- inaczej w prosty sposob sie tego nie da, skoro musisz miec koniecznie inne logo dla zdjec pionowych i inne dla poziomych. I teraz zbuduj sobie akcje wg opisu z tego watku: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=14552
Uzywajac "Batch processing" przerob obydwa katalogi, pamietajac o zmianie skopiowanego do schowka logo.

Jesli nadal czegos nie rozumiesz (cos nie dziala tak jak chcesz) opisz konkretnie: w czym problem.

tomice
21-11-2005, 15:57
Szieki stiq, zrobilem zgodnie z twoimi wskazowkami i jest bez kitu fajnie :)

Ale mam jeszcze pytanko, wiadomo ze jak daje komus plyte to on nie zawsze jest bystry :)

W jaki sposob numerowac zdjecia, ponumerowalem pliki od 1-x, ale pomyslalem ze moze te numerki mozna by dac rowniez na zdjeciu, bo moze nie kazdy potrafi odczytac nazwe :)

pzodrawiam

stig
21-11-2005, 16:08
W jaki sposob numerowac zdjecia, ponumerowalem pliki od 1-x, ale pomyslalem ze moze te numerki mozna by dac rowniez na zdjeciu, bo moze nie kazdy potrafi odczytac nazwe :)
Nie stosuje takich rozwiazan, ale to nie znaczy, ze Ty nie mozesz tego zrobic. :)

tomice
21-11-2005, 17:17
Czyli poprostu numerujesz pliki, bo wierzysz w inteligencje ogladajacych :)

stig
21-11-2005, 17:26
Czyli poprostu numerujesz pliki, bo wierzysz w inteligencje ogladajacych :)
Generalnie nie numeruje, tylko zostawiam taka numeracje, jaka jest w RAWach -- wtedy szybciej sie dokopie do konktretnego zdjecia, kiedy klient zazyczy sobie odpowiedniego numerku. :) Na szczescie nie trafilem jeszcze na takiego glaba, ktory mialby problem z okresleniem zdjecia na podstawie numeru znajdujacego sie w jego nazwie -- aczkolwiek nie znaczy to, ze takowi nie istnieja. ;)

Aaaa... Co do przenumerowywania samych plikow -- czasami mi sie zdarza. Kiedy np. fotografuje dwoma aparatami. Wtedy przed sama robota synchronizuje zegary w obydwu korpusach i po zrzuceniu do kompa, przesortowuje je wg czasu czasu utworzenia pliku (czyli czasu wykonania zdjecia) i wtedy calej serii (zeby zachowac sensowna ciaglosc) nadaje nowa numeracje. Tyczy sie to jednak NEFow i zrobione z nich TIFFy, a pozniej takze JPGi w galerii HTMLowej -- trzymaja caly czas te same numery (coby sie nie pogubic).